Šis pavasarinis stebuklas grįžta į daržus: ką turi žinoti apie smidrus net patyręs sodininkas

Ne visi daržovių augintojai žino, kad viena iš brangiausių restoranų daržovių gali sėkmingai augti ir Lietuvoje – net nešildomame šiltnamyje ar lysvėje. Kalbame apie smidrus, dar vadinamus šparagais – ankstyvą, daugiamečių daržovių karalių, kuris vienoje vietoje gali augti net 15 metų.

Kodėl smidrai – tikrasis daržininko auksas?

Smidrai yra unikalūs dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, jie priklauso prie retų daugiamečių daržovių – vienąkart pasodinus, derliuje galėsite džiaugtis dešimtmečius. Antra, jų kaina parduotuvėse siekia 15-25 eurus už kilogramą, o šviežiai nuskinti smidrai iš savo daržo turi nepalyginamai geresnį skonį nei importuoti.

Reklama

Šie pavasario pranašai pradeda dygti, kai žemė dar tik atsišyla po žiemos. Jų žali ūgliai prasiveržia iš žemės kaip tikri stebuklai – kartais per naktį išauga po kelis centimetrus. Šis greitis ir yra pagrindinis smirų auginimo sėkmės raktas.

Kada ir kaip sodinti?

Geriausias laikas sodinimui – balandžio pabaiga arba gegužės pradžia, kai praėjo paskutinių šalnų pavojus. Smidrams reikia saulėtos vietos ir gerai drenažuotos žemės. Jie nemėgsta stovintio vandens, todėl drėgnose vietose būtina įrengti drenaže.

Žemės paruošimas yra kritiškai svarbus. Smidrai mėgsta šarmingą dirvožemį (pH 6,5-7,5), todėl rūgščią žemę būtina kalkinti. Prieš sodinimą rekomenduojama įdėti daug organinių trąšų – komposte, puvusių mėšlų ar lapų.

Reklama

Sodinimo schema: tarp augalų palikite 40-50 cm, tarp eilių – 1-1,2 metro. Smidrai formuoja galingas šaknis, todėl jiems reikia erdvės.

Auginimo paslaptis – kantrybė

Štai kur daugelis daržininkų suklysta: smidrus tikimasi derliaus jau pirmaisiais metais. Tačiau tikroji auginimo išmintis – nepjaustyti jokių ūglių pirmuosius du metus. Šiuo laikotarpiu augalas formuoja galingą šaknų sistemą, kuri ateityje užtikrins gausų derlių.

Trečiais metais galima atsargiai nukirsti kelis storiausius ūglius. Ketvirtu metu prasideda tikrasis derlius – galima kirsti visus ūglius, kurie storesni nei pieštukas.

Reklama

Žiemos paslaptis

Smidrai puikiai žiemoja Lietuvos klimato sąlygomis. Rudenį, kai lapai pageltsta, juos nupjaunami prie pat žemės. Žiemai augalus galima prisluoksnioti komposta ar lapais, nors tai nėra būtina – smidrai ištvermingi iki -30°C.

Pavasario ritualas

Ankstyvą pavasarį, kai tik žemė pradeda šilti, smidrai pažadina savo stebuklingą galią. Pirmieji ūgliai atsiranda jau kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje. Būtent šis laikotarpis – „aukso valandos” derliui.

Smidrus reikia kirsti kiekvieną dieną, nes jie auge greitai. Geriausias kirpimo laikas – ankstų rytą, kai ūgliai dar sultingi. Kirpti reikia aštrią peiliu, 2-3 cm po žeme, kai ūgliai pasiekė 15-20 cm aukštį.

Reklama

Kodėl verta rizikuoti?

Smidrai – tai investicija į ateiti. Nors pirmieji metai reikalauja kantrybės, vėliau jie atsiperka su kaupu. Vienas suaugęs krūmas per sezoną gali duoti 0,5-1 kg šviežių smirų. Turint 10-20 krūmų, šeima turi pakankamai šios delikatesės ne tik sau, bet ir draugams pasidalinti.

Be to, smidrai – puikus kraštovaizdžio elementas. Vasarą jie formuoja puikias, pūkingas žaliąsias gūžtas, kurios papuošią bet kurį darželį.

Šis pavasarinis stebuklas tikrai vertas jūsų dėmesio – ir kantrybės. Jau šiemet galite pradėti savo smirų kelionę, kuri džiugins jus daugelį metų.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like