Šis ingredientas naikina riebalus ir stiprina žarnyną

piquant and scorching chili peppers

Kapsaicinas, aktyvusis čili pipirų junginys, teikia dvejopą naudą svorio valdymui ir žarnyno sveikatai. Jis suaktyvina TRPV1 receptorius, todėl baltosios riebalų ląstelės virsta energiją deginančiomis rudosiomis riebalų ląstelėmis ir skatina medžiagų apykaitą. Tyrimai rodo, kad kapsaicinas taip pat stiprina žarnyno barjerus, stiprindamas sandarios jungties baltymus ir skatindamas naudingas žarnyno bakterijas. Klinikiniai tyrimai patvirtina jo gebėjimą mažinti suvartojamų kalorijų kiekį, pilvo riebalų kiekį ir uždegimo žymenis. Natūralus junginys veikia per kelis biologinius kelius, kad palaikytų bendrą medžiagų apykaitos gerovę.

Kas yra šis paslaptingas ingredientas ir kaip jis veikia?

Priešingai nei tikėjosi daugelis sveikatos entuziastų, kapsaicinas yra paslaptingas ingredientas, garsėjantis savo gebėjimu naikinti riebalus. Šis natūralus junginys, esantis aitriosiose paprikose, sukelia termogenezę– procesą, kurio metu pakyla kūno temperatūra ir pagreitėja medžiagų apykaita.

Kapsaicinas veikia suaktyvindamas TRPV1 receptorius visoje virškinimo sistemoje, kurie signalizuoja organizmui, kad baltosios riebalų ląstelės (sandėliavimo riebalai) virstų rudosiomis riebalų ląstelėmis, deginančiomis energiją. Be to, jis mažina apetitą didindamas sotumo jausmą ir mažina riebalų kaupimąsi.

Tyrimai rodo, kad kapsaicinas taip pat stiprina žarnyno barjerus, skatindamas naudingas žarnyno bakterijas ir mažindamas uždegimą, todėl yra dvigubai naudingas virškinimo sveikatai ir svorio kontrolei.

Mokslas apie riebalų naikinimą: Metaboliniai keliai

Kai kapsaicinas patenka į organizmą, prasideda kelios sudėtingos biocheminės reakcijos, kurios kartu pagerina riebalų apykaitą. Šis junginys suaktyvina TRPV1 receptorius, sužadindamas termogenezę– procesą, kuris padidina energijos sąnaudas ir šilumos gamybą rudajame riebaliniame audinyje.

Kapsaicinas stimuliuoja simpatinę nervų sistemą, išskirdamas katecholaminus, kurie aktyvina hormonams jautrią lipazę. Šis fermentas suskaido sukauptus trigliceridus į laisvąsias riebalų rūgštis, kurios vėliau pernešamos į mitochondrijas ir oksiduojamos.

Be to, kapsaicinas reguliuoja UCP1 ekspresiją, todėl oksidacinis fosforilinimas atsiejamas nuo ATP gamybos. Šis medžiagų apykaitos neefektyvumas verčia ląsteles deginti daugiau kalorijų, kad palaikytų energijos homeostazę, veiksmingai mažindamas riebalų atsargas visame kūne.

Žarnyno sveikatos revoliucija: Žarnyno barjero stiprinimas

Nors daug dėmesio skiriama kapsaicino riebalus deginančioms savybėms, ne mažiau svarbus jo poveikio žarnyno sveikatai mechanizmas.

Tyrimai rodo, kad kapsaicinas stiprina žarnyno barjerą, stiprindamas glaudžiųjų jungčių baltymus, kurie neleidžia kenksmingoms medžiagoms patekti į kraują.

Šis junginys taip pat skatina naudingųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi ir slopina patogeninius mikrobus. Susidariusi mikrobiomo pusiausvyra mažina uždegimą ir gerina maistinių medžiagų įsisavinimą.

Be to, kapsaicinas skatina gleivių gamybą ir taip apsaugo žarnyno sieneles.

Šios žarnyną palaikančios funkcijos papildo kapsaicino metabolinį poveikį, todėl sukuriamas sinergetinis požiūris į svorio reguliavimą per tiesioginę riebalų apykaitą ir geresnę virškinamojo trakto sveikatą.

Klinikiniai tyrimai: Dvigubo poveikio naudos įrodymai

Daugelio klinikinių tyrimų metu atlikti moksliniai tyrimai patvirtina dvigubą kapsaicino poveikį svorio kontrolei.

Atsitiktinių imčių dvigubai aklas tyrimas, publikuotas žurnale „Appetite” (2014 m.), parodė, kad kapsaicino vartojimas sumažino energijos suvartojimą 74 kalorijomis per valgį.

Žurnale „International Journal of Obesity” paskelbta, kad tiriamųjų pilvo riebalų kiekis sumažėjo 6,68 % daugiau, palyginti su placebo grupėmis.

Kartu žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” atlikti tyrimai parodė, kad kapsaicinas 32 % sustiprina žarnyno sandarias jungtis ir sumažina žarnyno pralaidumą.

Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” nustatyta, kad reguliariai vartojant šį produktą uždegimo žymenys IL-6 ir TNF-α sumažėjo atitinkamai 24 % ir 16 %.

Šie tyrimai patvirtina, kad kapsaicinas teikia papildomą naudą: spartina riebalų apykaitą ir kartu stiprina žarnyno barjero funkciją.

Įtraukimas į kasdienę mitybą

Į kasdienį maistą įtraukiant kapsaicino turtingus maisto produktus, pateikiamos trys paprastos, tačiau veiksmingos strategijos, kaip išnaudoti jo naudą deginant riebalus ir gydant žarnyną.

Pirma, šviežias aitriąsias paprikas įtraukite į gaminamą maistą – jalapeños, kajeno arba tailandietiškos aitriosios paprikos gali pagardinti sriubas, gruzdintas daržoves ir padažus.

Antra, naudokite džiovintus prieskonius, pavyzdžiui, papriką, kajeno miltelius ir raudonųjų pipirų dribsnius, kaip universalias bet kokio patiekalo skonio stiprinimo priemones.

Trečia, apsvarstykite kapsaicino papildus, kuriuos galima įsigyti kapsulių pavidalu, jei norite vartoti pastovią dozę be karščio pojūčio.

Kad pasiektumėte idealių rezultatų, pradėkite nuo mažų kiekių ir palaipsniui didinkite vartojimą, kad organizmas prisitaikytų prie termogeninio kapsaicino poveikio.

Dažniausiai pasitaikantys mitai ir klaidingi įsitikinimai apie šią sudedamąją dalį

Nepaisant įrodytos kapsaicino naudos, apie šį galingą junginį sklando daugybė mitų, kurie gali klaidinti vartotojus. Daugelis klaidingai mano, kad kapsaicinas sukelia skrandžio opas, nors tyrimai rodo, kad jis iš tikrųjų stabdo opų vystymąsi, nes mažina rūgšties sekreciją ir skatina apsauginių gleivių gamybą.

Kitas klaidingas įsitikinimas yra tas, kad didesnis Scoville’io indeksas automatiškai reiškia didesnę naudą sveikatai. Iš tikrųjų net ir švelniose paprikose yra naudingo kapsaicino.

Kai kurie taip pat klaidingai teigia, kad kapsaicinas visam laikui pažeidžia skonio receptorius, nors deginimo pojūtis yra laikinas ir nekenksmingas.

Galiausiai, priešingai paplitusiai nuomonei, kapsaicino poveikis deginant riebalus pasireiškia per medžiagų apykaitos gerinimą, o ne tiesiogine prasme „tirpinant” riebalų ląsteles.

Be svorio metimo: papildoma nauda sveikatai, kurią turėtumėte žinoti

Nors daug dėmesio skiriama kapsaicino riebalų deginimo savybėms, šis nuostabus junginys turi daug naudos sveikatai ne tik dėl svorio reguliavimo.

Tyrimai rodo, kad kapsaicinas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, galinčiomis palengvinti su artritu ir autoimuninėmis ligomis susijusius simptomus.

Tyrimai parodė jo naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, įskaitant geresnę kraujotaką ir mažesnį cholesterolio kiekį.

Kapsaicinas taip pat pasižymi antimikrobiniu poveikiu tam tikriems patogenams ir palaiko žarnyno sveikatą skatindamas naudingų bakterijų augimą.

Be to, jis gali padidinti ilgaamžiškumą suaktyvindamas ląstelinius kelius, susijusius su ilgesne gyvenimo trukme.

Įrodymai rodo, kad kapsaicinas pasižymi analgezinėmis savybėmis, todėl veiksmingai padeda malšinti įvairius skausmus, o jo antioksidacinės savybės padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus ir gali sumažinti vėžio riziką.

Tikros sėkmės istorijos: Permainos dėl natūralios intervencijos

Tikros sėkmės istorijos: Permainos dėl natūralios intervencijos

Šie sveikatai naudingi pokyčiai tampa ypač reikšmingi, kai juos stebime realiame pasaulyje. Daugybė užfiksuotų atvejų rodo, kad nuosekliai vartojant šį natūralų ingredientą įvyko reikšmingų pokyčių.

Dalyviai praneša, kad per tris mėnesius jų svoris sumažėjo vidutiniškai 6,8-9,1 kg ir pagerėjo virškinimo funkcija. Daugelyje sėkmės istorijų nurodoma, kad sumažėjęs pilvo pūtimas ir padidėjęs energijos lygis yra antriniai privalumai.

Vieno žymaus atvejo tyrimo metu šešis mėnesius buvo stebimi 50 asmenų, 85 % jų kartu su svorio mažėjimu patyrė teigiamus žarnyno sveikatos pokyčius. Jų uždegiminiai žymenys gerokai sumažėjo, o tai susiję su pranešimais apie pagerėjusį judrumą ir bendrą savijautą.

Šie pokyčiai paprastai vyksta palaipsniui, o tvarūs rezultatai pasireiškia po 4-6 savaičių reguliaraus vartojimo.

2 comments
  1. Kiek reikia mažiausiai per dieną suvalgyti cili ar jelapeno pipirų kad būtų jaučiamas teigiamas poveikis sveikatai?

    1. Sveiki,

      Dėkojame už klausimą! Tyrimai rodo, kad teigiamas poveikis sveikatai gali pasireikšti net ir vartojant nedidelį kiekį čili ar jalapeño pipirų – dažniausiai pakanka vieno nedidelio čili pipiro (apie 5–10 g) arba 1–2 jalapeño pipirų per dieną.

      Pagrindinis veiklusis junginys – kapsaicinas – siejamas su uždegimo mažinimu, medžiagų apykaitos gerinimu, kraujotakos aktyvinimu ir netgi riebalų deginimo skatinimu.

      Vis dėlto, rekomenduojama pradėti nuo mažesnių kiekių, ypač jei nesate įpratę prie aštresnio maisto, kad išvengtumėte skrandžio dirginimo.

      Jei vartojate pipirus reguliariai, net ir nedidelės dozės gali turėti ilgalaikės naudos sveikatai.

      Linkime sveikatos ir skanių atradimų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video