Šis grūdų pakaitalas pakeičia grikius ir bulves: mažina cholesterolio kiekį ir gerina odos būklę.

grain alternative lowers cholesterol

Burnočių sėklos – Amarantas yra senovinis pseudogrūdinis augalas, pasižymintis geresnėmis maistinėmis savybėmis nei grikiai ir bulvės. Jame yra visaverčių baltymų, daugiau geležies, magnio ir B grupės vitaminų, be to, jame nėra glitimo. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad amarantas dėl jame esančių skaidulų, augalinių sterolių ir saponinų 7 % sumažina MTL cholesterolio kiekį. Jo sudėtyje esantys antioksidantai, cinkas ir omega riebalų rūgštys gerina odos struktūrą ir mažina uždegimus. Šiuos universalius grūdus galima daiginti, virti arba sumalti į miltus ir naudoti kulinarijoje.

Kas yra ši nuostabi grūdų alternatyva?

Amarantas yra vienas iš keleto senovinių pseudogrūdinių augalų, kurie vis labiau pripažįstami dėl savo maistinės naudos, pranokstančios tradicinius grūdus. Šiose mažytėse sėklose, kurias iš pradžių augino actekų ir inkų civilizacijos, yra visų devynių nepakeičiamųjų aminorūgščių baltymų – tai retas augalinis maisto produktas.

Reklama

Skirtingai nei tikrieji javai, amarantas priklauso amarantinių (Amaranthaceae) šeimai. Dėl savo universalumo jis gali pakeisti grikius ar bulves daugelyje kulinarinių patiekalų. Gliuteno neturinčias sėklas galima daiginti, virti kaip ryžius, malti į miltus arba daiginti.

Riešutų skonio ir šiek tiek traškios tekstūros amarantas yra maistine prasme geresnė alternatyva, atitinkanti įvairius mitybos apribojimus ir teikianti išskirtinę naudą sveikatai.

Maistingumo profilis: palyginimas su grikiais ir bulvėmis

Ši senovinė pseudogrūdinė kultūra pagal maistingumą lenkia grikius ir bulves keliose pagrindinėse kategorijose.

Reklama

Palyginti su grikiais, juose yra 50 % daugiau baltymų ir dvigubai daugiau skaidulų, o jų glikemijos indeksas yra mažesnis. Jo aminorūgščių profilis yra išsamesnis nei bulvių – jame yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys.

Grūdų alternatyva pasižymi įspūdingais mikroelementų privalumais: joje yra tris kartus daugiau geležies nei bulvėse, o magnio, cinko ir B grupės vitaminų – gerokai daugiau nei abiejuose lyginamuosiuose produktuose.

Unikalus polifenolių kiekis, kurio nėra bulvėse ir yra minimalus grikiuose, lemia cholesterolio kiekį mažinančias ir odą puoselėjančias savybes.

Reklama

Moksliniai įrodymai: Kaip jis mažina cholesterolio kiekį kraujyje

Cholesterolio kiekį mažinančios šio pseudogrūdų produkto savybės pagrįstos daugeliu klinikinių ir laboratorinių tyrimų.

Tyrimai rodo, kad didelis tirpiųjų skaidulų kiekis virškinimo trakte jungiasi su tulžies rūgštimis ir neleidžia cholesteroliui reabsorbuotis į kraują.

Dvylikos savaičių atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas parodė, kad dalyviams, kasdien suvartojantiems 50 g šių skaidulų, vidutiniškai 7 % sumažėjo MTL cholesterolio kiekis.

Reklama

Be to, pseudogrūdų sudėtyje yra augalinių sterolių ir saponinų, kurie slopina cholesterolio absorbciją žarnyne.

Jo sudėtyje esantys antioksidantai, ypač rutinas ir kvercetinas, dar labiau prisideda prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes mažina oksidacinį stresą ir uždegimą, susijusį su cholesterolio plokštelių susidarymu.

Odą stiprinančios savybės: Mokslas apie švytėjimą.

Nors daugiausiai diskusijų apie šią pseudogrūdą vyksta apie jos naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, tyrimai atskleidžia ne mažiau įspūdingą jos poveikį odos sveikatai.

Reklama

Šioje grūdų alternatyvoje yra daug antioksidantų, ypač seleno ir vitamino E, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir užkerta kelią priešlaikiniam senėjimui.

Tyrimai rodo, kad didelis cinko kiekis palaiko kolageno gamybą ir audinių atstatymą, o priešuždegiminės savybės padeda sumažinti aknės ir dermatito paūmėjimus.

Subalansuotas omega riebalų rūgščių profilis palaiko odos barjero vientisumą, skatindamas drėgmės sulaikymą.

Reklama

Be to, turtingas B grupės vitaminų kompleksas gerina ląstelių apykaitą ir regeneraciją, todėl oda tampa natūraliai švytinti.

Šios maistingosios medžiagos veikia sinergiškai, gerindamos odos elastingumą ir bendrą tekstūrą.

5 paprasti būdai, kaip įtraukti šį grūdą į kasdienę mitybą

5 paprasti būdai, kaip įtraukti šiuos grūdus į kasdienę mitybą

Reklama

Egzistuoja daugybė paprastų būdų, kaip šiuos cholesterolio kiekį mažinančius ir odą puoselėjančius pseudogrūdus įtraukti į kasdienį maistą.

Rytais jį galima įtraukti į pusryčių košę, naktines avižas ar naminės granolos mišinius.

Pietums ir vakarienei šie grūdai puikiai tinka kaip ryžių pakaitalas maišytose bulvytėse, salotose ir Budos dubenėliuose.

Reklama

Kepimo entuziastai, kepdami blynus, bandeles ir duoną, tradicinius miltus gali pakeisti šio grūdo miltais.

Pseudogrūdos taip pat puikiai tinka sriuboms ir troškiniams tirštinti.

Netgi užkandžiavimas tampa sveikesnis, jei renkatės krekerius ar energinius batonėlius su šia maistinga alternatyva.

Reklama

Receptų idėjos: Nuo pusryčių iki vakarienės

Receptų idėjos: Nuo pusryčių iki vakarienės

Kadangi šie universalūs grūdai pritaikomi įvairiems gaminimo būdams, kūrybingi receptai tinka visiems dienos valgymams.

Pusryčiams galima rinktis košę su vaisiais ir riešutais arba grūdų pagrindu pagamintus blynus su medumi.

Reklama

Pietums rinkitės grūdų salotas su keptomis daržovėmis, fetos sūriu ir alyvuogių aliejaus padažu.

Šalti grūdų dubenėliai su agurkais, pomidorais ir prieskoninėmis žolelėmis – atgaivinantis vasaros patiekalas.

Vakarienei galima paruošti grūdų įdarytas paprikas, grūdų rizotą su grybais arba grūdų pagrindu pagamintus daržovių mėsainius.

Reklama

Grūdai gali pakeisti ryžius maišytose bulvytėse arba būti maistingas garnyras kartu su baltymais.

Dažniausiai pasitaikantys klaidingi įsitikinimai ir galimas šalutinis poveikis

Nors ši grūdų alternatyva plačiai šlovinama dėl savo naudos sveikatai, vartotojai dažnai susiduria su keletu nuolatinių klaidingų įsitikinimų. Daugelis klaidingai mano, kad juose yra glitimo, o kiti mano, kad jų paruošimas yra pernelyg sudėtingas arba užima daug laiko.

Kai kurie asmenys, pirmą kartą įtraukę šiuos grūdus į savo mitybą, gali patirti lengvą virškinimo diskomfortą. Retai gali pasireikšti alerginės reakcijos, pasireiškiančios odos sudirginimu ar kvėpavimo takų ligomis.

Reklama

Vartojantys kraują skystinančius vaistus prieš vartojimą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes natūralios savybės gali sustiprinti vaistų poveikį.

Nepaisant šių aplinkybių, šalutinis poveikis išlieka nedažnas, jei vartojama saikingais kiekiais kaip subalansuotos mitybos dalis.

Šaltinių vadovas: Kur rasti aukštos kokybės veislių

Nors specializuotos sveiko maisto parduotuvės išlieka tradiciniu šios grūdų alternatyvos šaltiniu, vartotojai dabar turi daugybę galimybių įsigyti aukštos kokybės veislių.

Reklama

Daugelyje didžiųjų prekybos centrų sveiko maisto parduotuvių yra ekologiškų grūdų. Internetiniai mažmenininkai siūlo platų asortimentą su išsamia informacija apie kilmę ir perdirbimo būdus.

Ūkininkų turguose galima įsigyti vietoje užaugintų veislių tiesiai iš gamintojų. Maisto kooperatyvai dažnai siūlo nuolaidas nariams, kurie perka dideliais kiekiais.

Rinkdamiesi ieškokite sertifikuotų ekologiškų produktų, kurie būtų supakuoti sandariuose induose, kad išliktų švieži. Idealus produktas turėtų būti vienalytės spalvos, be spalvos pakitimų, šiek tiek riešutų kvapo, be jokio garstyčių prieskonio.

Reklama

Laikymo patarimai ir rekomendacijos dėl galiojimo laiko

Tinkami laikymo būdai turi didelę įtaką šių alternatyvių grūdų galiojimo laikui ir maistinei vertei. Laikykite juos sandariuose induose, kad išvengtumėte drėgmės įsigėrimo ir oksidacijos, dėl kurių gali pablogėti maistinės medžiagos ir sugesti.

Laikomi vėsioje, sausoje patal poje, kambario temperatūroje, šie alternatyvūs grūdai paprastai išlieka kokybiški 6-8 mėnesius. Šaldytuve galiojimo laikas pailgėja maždaug iki vienerių metų, o šaldytuve – iki dvejų metų.

Gedimo požymiai yra pelėsio augimas, nemalonus kvapas arba matoma drėgmė.

Reklama

Kad gautumėte maksimalią maistinę naudą, dažniau pirkite mažesnius kiekius, o ne ilgai laikykite didelius kiekius.

Sėkmės istorijos: Tikri žmonės, kuriems pavyko pereiti

Sėkmės istorijos: Tikri žmonės, kuriems pavyko pereiti

Į savo mitybą įtraukę šią grūdų alternatyvą, daugybė žmonių pranešė, kad jų sveikata labai pagerėjo.

Reklama

42 m.Renata. po šešių mėnesių, kai maiste vietoj tradicinio krakmolo pakeitė šiuos grūdus, cholesterolio kiekis sumažėjo 15 %.

Tomas, 35 metų vyras, nuolat sergantis spuogais, po kelių savaičių pakeitęs mitybą pastebėjo, kad jo oda tapo švaresnė.

Į pensiją išėjusi mokytoja Jelena. taip pat dėkoja už pagerėjusį energijos lygį ir sumažėjusius sąnarių uždegimus šiam grūdų pakeitimui.

Reklama

Mitybos stebėjimo programėlės atskleidžia, kad dauguma sėkmės istorijų susijusios su nuosekliu vartojimu bent 30 dienų, o nauda sustiprėja, kai kartu su maistu užtikrinamas tinkamas drėkinimas ir reguliari fizinė veikla.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like