Burokėliai, brokoliai ir česnakai geriau detoksikuoja kepenis nei brangūs papildai. Burokėliuose yra betalainų, kurie sukelia detoksikuojančius fermentus, ir betaino, mažinančio riebalų sankaupas. Brokoliuose esantis sulforafanas stiprina II fazės detoksikacijos kelius. Česnakuose esantys sieros junginiai skatina glutationo, pagrindinio organizmo antioksidanto, gamybą. Šios daržovės užtikrina geresnį naudingųjų junginių biologinį prieinamumą ir kartu suaktyvina pagrindinius kepenų fermentus. Šių trijų maisto produktų įtraukimas į kasdienį maistą yra natūralus ir ekonomiškas būdas užtikrinti kepenų sveikatą.
Burokėliai: raudonasis gamtos detoksikatorius kepenų regeneracijai
Tarp daugybės kepenų sveikatą palaikančių daržovių , burokėliai išsiskiria kaip ypač veiksmingos detoksikacinės medžiagos. Jų tamsiai purpurinė spalva gaunama iš betalainų, junginių, kurie suaktyvina kepenų fermentus, atsakingus už toksinų neutralizavimą.
Burokėliuose yra betaino, kuris padeda mažinti riebalų sankaupas kepenyse ir apsaugo kepenų ląsteles nuo aplinkos toksinų. Reguliarus jų vartojimas palaiko tulžies tekėjimą, būtiną atliekų šalinimui ir riebalų virškinimui.
Tyrimai rodo, kad burokėliai gali padėti atsinaujinti kepenų ląstelėms ir pagerinti bendrą šio svarbaus organo funkciją. Kad burokėliai būtų itin naudingi, juos galima vartoti žalius, išspaustas sultis, skrudintus arba raugintus, todėl juos galima įvairiapusiškai įtraukti į kepenų veiklą palaikančias dietas.
Kaip brokoliai suaktyvina natūralų kepenų valymą?
Kryžmažiedės daržovės brokoliai yra puikus kepenų detoksikacijos sąjungininkas, turintis junginių, kurie aktyviai stimuliuoja natūralius kepenų valymo mechanizmus.
Brokoliuose esanti didelė sulforafano, stipraus antioksidanto, koncentracija skatina fermentų, neutralizuojančių kenksmingus toksinus, gamybą. Šie detoksikacijos fermentai, ypač glutationo S-transferazės, riebaluose tirpius toksinus paverčia vandenyje tirpiais junginiais, kuriuos galima pašalinti su šlapimu.
Reguliarus brokolių vartojimas skatina II fazės kepenų detoksikaciją, t. y. svarbų procesą, kurio metu toksinai paruošiami pašalinimui. Tyrimai rodo, kad brokolius lengvai troškinant garuose jų naudingieji junginiai išlieka geriau nei vartojant termiškai neapdorotus ar per daug verdant, taip maksimaliai padidinant kepenų veiklą palaikančias daržovių savybes.
Česnakas: sieros junginiai, pranokstantys maisto papildų formules
Dažnai nepastebimas dėl savo aštrumo, česnakas pasirodo esąs puikus kepenų valiklis, turintis unikalių sieros junginių, kurie pasižymi geresniu detoksikacijos poveikiu, palyginti su komerciniais maisto papildais.
Tyrimai rodo, kad alicinas ir kiti organiniai sieros junginiai česnakuose aktyvina kepenų fermentus, kurie padeda neutralizuoti toksinus. Šie junginiai skatina glutationo– pagrindinio organizmo antioksidanto – gamybą,o tai padeda palaikyti II fazės detoksikacijos kelius.
2020 m. žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad vartojant nesmulkintą česnaką šių naudingų junginių biologinis prieinamumas yra geresnis nei izoliuotų papildų. Reguliarus vartojimas, net ir nedideliais kiekiais (1-2 skiltelės per dieną), užtikrina ilgalaikį kepenų palaikymą be specializuotų preparatų kainos.