Šie džiovinti vaisiai gali apsaugoti jūsų žarnyną nuo vėžio

dried fruits protect intestinal cancer

Ar įmanoma, kad vos sauja džiovintų vaisių kasdien galėtų apsaugoti nuo vienos pavojingiausių ligų? Vis daugiau mokslinių įrodymų rodo, kad tai ne mitas – slyvos, figos ar net goji uogos turi galingą poveikį žarnyno sveikatai.

Džiovintose slyvose, spanguolėse, abrikosuose, figose ir goji uogose slypi koncentruoti polifenoliai – medžiagos, mažinančios uždegimą, oksidacinę žalą ir net padedančios naudingoms bakterijoms klestėti. Be to, jų skaidulos paspartina tranzitą žarnyne, todėl kancerogenų poveikis sumažėja, o mikroelementai padeda atstatyti pažeistą DNR.

Reklama

Džiovintų vaisių ir storosios žarnos vėžio prevencijos mokslinis pagrindas

Kodėl šie maži vaisiai tampa rimtu ginklu prieš onkologines ligas? Mokslininkai vis dažniau iškelia juos kaip svarbų prevencinės mitybos komponentą. Džiovintuose vaisiuose esantys polifenoliai – antioksidantai, tokie kaip elagitaninai, antocianinai ar proantocianidinai – aktyviai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir slopina ląstelių mutacijas.

Skaidulos skatina trumposios grandinės riebalų rūgščių, pavyzdžiui, butirato, gamybą. Tai junginys, kuris ne tik slopina uždegimą, bet ir stabdo navikinių ląstelių vystymąsi. Be to, mikroelementai kaip selenas ir cinkas padeda palaikyti natūralius DNR atstatymo procesus.

5 stipriausi džiovinti vaisiai su priešvėžiniu poveikiu

Ne visi džiovinti vaisiai yra vienodi – kai kurie turi išskirtinių savybių. Tyrimais pagrįstos penkios rūšys, kurios ypač efektyvios:

Reklama

Džiovintos slyvos – turi daug fenolinių junginių, galinčių slopinti vėžinių ląstelių augimą.
Džiovintos spanguolės – pasižymi dideliu proantocianidinų kiekiu, kurie mažina uždegiminius biomarkerius.
Džiovinti abrikosai – kupini karotinoidų ir ląstelienos, padedančių detoksikacijai.
Džiovintos figos – turi benzaldehido, medžiagos, kuri pasižymi priešvėžiniu poveikiu.
Džiovintos goji uogos – jų polisacharidai kliniškai parodyti kaip stiprūs priešvėžiniai agentai.

Kaip polifenoliai džiovintuose vaisiuose slopina žarnyno uždegimą

Polifenoliai – tai biologiniai junginiai, kurie, kaip rodo tyrimai, sumažina NF-κB aktyvumą – pagrindinį uždegimo signalinį kelią. Tai reiškia, kad žarnyno audiniai patiria mažiau uždegiminio streso ir išlaiko stipresnį barjerą nuo toksinų.

Šie junginiai taip pat keičia žarnyno mikrofloros sudėtį – didėja naudingų bakterijų, tokių kaip Lactobacillus ir Bifidobacterium, kiekis. Tokia flora gamina medžiagas, kurios aktyviai trukdo augti vėžinėms ląstelėms.

Reklama

Kodėl džiovintų vaisių skaidulos tokios svarbios

Skaidulos nėra tik virškinimo pagalba – jos yra aktyvus vėžio rizikos mažintojas. Jos suaktyvina žarnyno judrumą ir sutrumpina laiką, kurį kancerogeninės medžiagos būna virškinamajame trakte.

Jos taip pat padeda pašalinti tulžies rūgštis ir perdirbtų maisto produktų likučius. Kuo trumpesnis sąlytis su žarnyno sienelėmis – tuo mažesnė tikimybė DNR pažeidimui, kuris gali sukelti navikus.

Slyvos – paslėpta žarnyno apsaugos supergalia

Džiovintos slyvos pasižymi vienu stipriausių poveikių – jos turi neochlorogeninės ir chlorogeninės rūgšties, kurios aktyviai mažina oksidacinį stresą žarnyno sienelėse.

Reklama

Be to, jose daug sorbitolio – natūralios medžiagos, kuri švelniai skatina tuštinimąsi. Reguliarus vartojimas pagerina tranzitą ir sumažina žalingų medžiagų kontaktą su gleivine.

Kiek ir kaip jų valgyti?

Kasdieninis kiekis – vos 30–50 gramų (3–5 šaukštai) džiovintų vaisių. Svarbiausia – reguliarumas. Nuoseklus vartojimas ilgainiui palaiko mikrofloros pusiausvyrą ir suteikia priešuždegiminį poveikį.

Geriau rinktis be pridėtinio cukraus ar konservantų – natūralūs džiovinti vaisiai turi daugiau bioaktyvių medžiagų. Skaldytas figas ar slyvas galima įmaišyti į košes, jogurtą ar net pilti į salotas.

Reklama

Paprasti būdai įtraukti į kasdienę mitybą

Džiovintus vaisius galite lengvai naudoti kaip užkandį – suberkite į savo mėgstamą granolą, avižinius dribsnius ar tiesiog nešiokitės su savimi.

Pietums – į salotas berkite spanguolių, o vakarienei į troškinius ar grikius pridėkite figų. Net desertuose galima naudoti slyvas – vietoje cukraus!

Galingi deriniai su kitais produktais

Kai kurios kombinacijos dar labiau sustiprina poveikį. Slyvos su natūraliu jogurtu sustiprina priešvėžinį poveikį dėl probiotikų ir fenolių sinergijos.

Reklama

Abrikosai su riešutais – padidėjęs vitamino E pasisavinimas. Figos su viso grūdo produktais – puikus skaidulų tandemas. O goji uogos su žaliąja arbata sukuria dvigubą antioksidacinę apsaugą.

Išvada? Svarbiausia – pradėti nuo šiandien

Džiovinti vaisiai – ne tik saldus skanėstas, bet ir mokslu pagrįstas ginklas žarnyno sveikatai. Jei kasdien į savo racioną įtrauksite keletą jų rūšių – stiprinsite organizmo apsaugą net nepajutę.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video