Po gausiai keptos ar rūkytos mėsos žmogus turėtų gerai pagalvoti, prieš išgerdamas stiprios kavos. Dabartiniai duomenys rodo, kad kofeinas padidina kraujotaką ir gali pagreitinti terminiu būdu susidariusių junginių – PAH ir HCA – patekimą į kepenis ir kitus audinius, tuo pačiu dar labiau apsunkindamas ir taip jau apsunkintą skrandį. Ši idėja yra įtikinama ir išmatuojama, tačiau niuansai ir realus pavojus lieka neaiškūs, todėl reikia atidžiau į tai pažvelgti.
Kodėl kavos gėrimas iškart po keptos ar rūkytos mėsos yra rizikingas
Pagreitindamas kraujotaką ir medžiagų apykaitą, kofeinas gali pagreitinti terminio apdorojimo šalutinių produktų – policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH) ir heterociklinių aminų (HCA) – pasiskirstymą, kurių daugiau susidaro keptos ar rūkytos mėsos, ir taip padidinti kepenims bei kitiems audiniams tenkančią naštą.
Stebėtojai pažymi, kad šis sąveika gali padidinti kepenų apdorojimo poreikius ir trumpalaikį sisteminį poveikį.
Įrodymai yra prieštaringi, todėl skepticizmas išlieka pagrįstas; kontroliuojami tyrimai yra riboti.
Praktiškai, tie, kurie patiekia maistą šeimai ar bendruomenei, turėtų apsvarstyti galimybę šiek tiek palaukti prieš siūlydami kavą, rinktis mažiau kofeino turinčius variantus, kai palaukti yra nepraktiška, ir įtraukti antioksidantų turinčias daržoves, kad sumažintų galimą žalą.
Kaip kofeinas pagreitina toksinų pasiskirstymą ir kenkia virškinimui
Ankstesnėje diskusijoje buvo pažymėtos abejonės dėl greitesnio sisteminio poveikio, kai kava geriama po keptos arba rūkytos mėsos; išnagrinėjus fiziologinį pagrindą paaiškėja, kas yra žinoma, o kas lieka spekuliacija.
Stebėtojai pažymi, kad kofeinas padidina širdies ritmą ir kraujotaką, tikėtina, kad pagreitindamas PAH ir HCA, absorbuotų iš neseniai suvalgytos mėsos, pasiskirstymą. Tai gali laikinai padidinti kepenų apdorojimo poreikius, nors kiekybiniai duomenys apie žmones yra riboti.
Tuo pačiu metu kavos rūgštys ir stimuliuojantis poveikis gali dirginti skrandžio gleivinę, kuriai jau daro poveikį riebus, apdegęs maistas, didindami refliuksą ar diskomfortą.
Atsargus, paslaugus požiūris pabrėžia mechaninio tikėtinumo įvertinimą, atsižvelgiant į retus tiesioginius įrodymus, tuo pačiu teikiant pirmenybę kitų žmonių komfortui ir saugumui.
Praktiniai patarimai, kaip sumažinti žalą, kai negalite palaukti, kol išgersite kavą
Kai po keptos ar rūkytos mėsos valgio neišvengiamai norisi išgerti kavos, praktinės priemonės gali sumažinti galimus pavojus: rinktis mažiau kofeino turinčius gėrimus, gerti lėtai, kad nesukeltų kraujotakos šuolių, ir kavą derinti su skaidulų ir antioksidantų turinčiais maisto produktais, kad šiek tiek apriboti absorbciją ir oksidacinį stresą.
Stebėtojai turėtų rinktis pieno pagrindu pagamintus gėrimus, be kofeino arba su pusės kofeino kiekiu, kad sumažintų stimuliuojantį poveikį. Rekomenduojama gerti mažomis porcijomis, kartu gerti vandens, kad sumažintų skrandžio rūgštingumą, ir valgyti daug žaliųjų daržovių arba vaisių, kuriuose yra daug vitamino C.
Būkite skeptiški dėl teiginių apie visišką apsaugą; šios priemonės tikriausiai tik sumažina, bet nepašalina pagreitinto toksinų pasiskirstymo ir skrandžio dirginimo. Kitiems patiekite atsargiai.