Pavojingiausias pieno produktas – štai kodėl jo reikėtų vengti

dangerous dairy product avoid consumption

Perdirbtuose sūrio produktuose yra tik 51 % tikro sūrio, papildyto dirbtiniais priedais, iš naftos gautais dažikliais ir per dideliu kiekiu natrio. Reguliarus jų vartojimas siejamas su 17 % didesne širdies ir kraujagyslių sistemos rizika ir 43 % didesne nutukimo tikimybe. Šios pagamintos į maistą panašios medžiagos trikdo žarnyno mikrobiotą, o jų maistinė vertė, palyginti su tikru sūriu, yra mažesnė. Nepaisant to, kad rinkodaroje šie sūriai vaizduojami kaip sveiki, dėl fosfatinių priedų, nesveikų riebalų ir dirbtinių sudedamųjų dalių derinio jie kelia susirūpinimą sveikata besirūpinantiems vartotojams. Visas poveikis yra didesnis, nei dauguma pirkėjų supranta.

Kas iš tikrųjų yra perdirbto sūrio produktuose?

Kaip dažnai vartotojai susimąsto, koks yra tikrasis prekybos centrų lentynose išdėliotų lydyto sūrio produktų turinys? Šiuose gaminiuose paprastai būna mažai tikro sūrio, kartais tik 51 %, o likusią dalį sudaro pieno baltymų koncentratas, išrūgų baltymai, augaliniai aliejai, natrio fosfatas ir daugybė konservantų.

Reklama

Gaminant šie ingredientai emulsuojami aukštoje temperatūroje, todėl gaunamas homogeniškas produktas, kurio galiojimo laikas pailgėja, bet maistinė vertė sumažėja. Rezultatas mažai panašus į tradicinį sūrį, gaminamą natūralios fermentacijos būdu.

FDA reikalauja, kad šie produktai būtų ženklinami kaip „lydytas sūris”, „sūrio maistas” arba „sūrio produktas”, o ne tiesiog „sūris”.

Cheminiai priedai, slypintys už šios nenatūralios spalvos

Ryškus oranžinis ir geltonas lydyto sūrio atspalvis yra dar vienas nukrypimas nuo tradicinės sūrio gamybos praktikos. Ši spalva paprastai gaunama iš dirbtinių dažiklių, tokių kaip geltonasis 5 (tartrazinas) ir geltonasis 6 (saulėlydžio geltonasis) – iš naftos gautų priedų, kurie yra susiję su vaikų elgesio problemomis ir jautrių žmonių alerginėmis reakcijomis.

Reklama

Kitaip nei natūralūs sūriai, kurių spalva priklauso nuo gyvūnų mitybos ir senėjimo, lydytas sūris dėl šių sintetinių dažiklių išlaiko vienodą išvaizdą. Gamintojai šių dažiklių deda tik dėl estetinio patrauklumo, nes vartotojai yra įpratę tikėtis, kad sūrio produktai turės tokią išskirtinę spalvą, nors šie priedai neduoda jokios maistinės naudos ar nepagerina skonio.

Kaip apdorotas sūris veikia jūsų širdies ir kraujagyslių sveikatą

Širdies ir kraujagyslių sistemai pavojų kelia trys pagrindiniai perdirbto sūrio vartojimo komponentai: per didelis natrio kiekis, sotieji riebalai ir fosfatiniai priedai. Šie elementai prisideda prie padidėjusio kraujospūdžio, arterijų standumo ir apnašų susidarymo.

Tyrimai rodo, kad reguliarus lydyto sūrio produktų vartojimas susijęs su padidėjusiu MTL cholesterolio kiekiu. Vienoje porcijoje gali būti iki 400 mg natrio – beveik 20 % rekomenduojamos paros normos. Be to, fosfatų priedai, naudojami siekiant prailginti galiojimo laiką ir pagerinti tekstūrą, yra susiję su kraujagyslių kalkėjimu.

Reklama

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad asmenims, tris kartus per savaitę vartojantiems lydytą sūrį, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis yra 17 % didesnė nei tiems, kurie sūrio nevartoja.

Daugelyje lydyto sūrio produktų yra paslėpto kaloringumo, kuris, vartojant reguliariai, labai prisideda prie svorio augimo. Į šiuos produktus dažnai dedama užpildų, emulsiklių ir pridėtinių riebalų, kurie labai padidina kalorijų kiekį ir kartu sumažina maistinę vertę.

Tyrimai rodo, kad asmenys, tris ar daugiau kartų per savaitę vartojantys lydyto sūrio produktus, turi 43 % didesnę tikimybę nutukti, palyginti su tais, kurie jų nevartoja. Didelio natrio, nesveikų riebalų ir rafinuotų angliavandenių kiekio derinys didina apetitą ir kartu skatina riebalų kaupimąsi.

Reklama

Be to, dėl sotumo jausmo trūkumo, kurį suteikia šie perdirbti produktai, vartotojai valgo didesnes porcijas, todėl susidaro pavojingas perteklinio vartojimo ir svorio augimo ciklas.

Virškinimo sistemos sutrikimai: Paslėptas poveikis

Be rūpesčių dėl svorio, lydyto sūrio produktai daro didelę žalą virškinimo sistemos sveikatai. Šiuose produktuose yra emulsiklių ir stabilizatorių, kurie sutrikdo žarnyno mikrobiotos pusiausvyrą, todėl gali sukelti uždegimą ir virškinimo sutrikimus.

Tyrimai rodo, kad šie priedai gali pažeisti žarnyno gleivių sluoksnį, kuris saugo nuo patogenų. Be to, daugelyje lydyto sūrio produktų nėra naudingų bakterijų, esančių tradiciniuose sūriuose ir palaikančių virškinimo funkciją.

Reklama

Didelis natrio kiekis dar labiau apsunkina virškinimo problemas, nes skatina vandens susilaikymą ir pilvo pūtimą. Jautriems laktozei žmonėms šiuose produktuose dažnai būna pridėta laktozės darinių, kurie gali sukelti simptomus, net jei jie pažymėti „be laktozės”.

Rinkodaros apgaulė: Kaip mus įtikino, kad šie produktai yra tikras maistas

Rinkodaros apgaulė: Kaip mus įtikino, kad šie produktai yra tikras maistas

Maisto produktų gamintojai taiko sudėtingus rinkodaros metodus, kad lydyto sūrio produktai, nepaisant jų dirbtinio pobūdžio, būtų vaizduojami kaip sveiki maisto produktai. Pastoralinių ūkių, melžiamų karvių ir natūralių kraštovaizdžių vaizdai sukuria psichologinę sveikumo asociaciją, o tokie terminai kaip „pagamintas iš tikro sūrio” paslepia faktą, kad galutiniame produkte yra minimalus autentiško pieno kiekis.

Reklama

Teiginiai apie maistingumą, kuriuose pabrėžiamas kalcio kiekis, nukreipia dėmesį nuo probleminių priedų. Į vaikus orientuotos reklamos normalizuoja vartojimą, pasitelkdamos animacinių filmų personažus ir sporto rėmėjus. Šių produktų strateginis išdėstymas šaldytuvų skyriuose kartu su tikrais pieno produktais dar labiau sustiprina vartotojų požiūrį į lydytą sūrį kaip į teisėtą maistą, o ne kaip į pagamintą maistą panašią medžiagą.

Sveikesnės alternatyvos, iš tikrųjų teikiančios maistinę naudą

Nors rinkodaros taktika gali klaidinti vartotojus dėl lydyto sūrio produktų, egzistuoja daugybė visaverčio maisto alternatyvų, teikiančių tikrą maistinę naudą be cheminių priedų.

Maistingomis medžiagomis turtingas šviežias ožkos sūris, kuriame yra lengviau virškinamų baltymų ir naudingų riebalų rūgščių. Žaliuose, nepasterizuotuose sūriuose (jei tai leistina) išlieka natūralių fermentų, kurie palengvina virškinimą. Augalinės kilmės alternatyvos, pavyzdžiui, maistinės mielės, suteikia B grupės vitaminų ir visaverčių baltymų be galimo uždegiminio pieno produktų poveikio.

Reklama

Kad gautumėte kalcio be pieno, į patiekalus įtraukite migdolų, tahini, lapinių žalumynų ir kalcio turinčio tofu. Rauginti maisto produktai, tokie kaip kimči ir rauginti kopūstai, turi probiotikų, kurie palaiko žarnyno sveikatą – naudos, kurios akivaizdžiai trūksta lydyto sūrio produktams.

Etiketės skaitymas: Kaip pastebėti užmaskuotus pavojingus pieno produktus?

Prekybos centrų lentynose yra nesuskaičiuojama daugybė produktų su paslėptomis pieno produktų sudedamosiomis dalimis, kurios slepiasi po techniniais terminais ir rinkodaros teiginiais. Vartotojai turėtų ieškoti ingredientų sąrašuose tokių terminų kaip kazeinas, išrūgų baltymai, laktozė ir laktalbuminas – visi jie gaunami iš pieno.

Etiketėse su užrašu „ne pieno” teisėtai gali būti pieno baltymų, todėl alergiškiems žmonėms gali kilti problemų. Tokie terminai kaip „grietinėlės”, „pieno sausosios medžiagos” ir „pieno dariniai” rodo, kad juose yra pieno produktų. Net iš pažiūros saugiuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje, salotų padažuose ir perdirbtoje mėsoje, dažnai yra pieno komponentų.

Reklama

Tie, kurie vengia pieno produktų, atidžiai tikrinkite etiketes, o ne pasitikėkite ant pakuotės esančiais teiginiais, ir prieš pirkdami ištirkite nepažįstamas sudedamąsias dalis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video