Vištienos mėsa laikoma viena iš sveikiausių ir prieinamiausių pasaulyje. Daug žmonių maitinasi vištiena, o kai kurie visiškai atsisako jautienos ir kiaulienos.
Žmonės, kurie savo mityboje teikia pirmenybę vištienai, dažnai pastebi, kad jų savijauta pagerėja. Tai gali būti susiję su tuo, kad vištiena yra liesesnė mėsa, lengviau virškinaama ir turi mažiau sočiųjų riebalų. Gydytojai patvirtina, kad vištiena tikrai gali būti sveikos mitybos dalis ir prisidėti prie bendros organizmo gerovės.
Šiandien pasidalinsime išskirtiniu receptu – vištienos kotletais, pagamintais iš virtos vištienos krūtinėlės. Šie kotletai yra ypatingai sultingi, skanūs ir paprasti pagaminti.
Vištienos kotletų ingredientai:
- 800 g vištienos krūtinėlės
- 1 l vandens
- 1 šaukštelis druskos
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 10 juodųjų pipirų grūdelių
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukštai grietinės
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai miltų
- 0,5 šaukštelio garstyčių
- 0,5 šaukštelio sauso česnako
- 1 šaukštelis paprikos
- 1 šaukštelis itališkų žolelių
Vištienos kotletų gaminimas:
- Vištienos paruošimas: Vištienos krūtinėlę viriname sūdytame vandenyje kartu su svogūnais, morkomis ir pipirų grūdeliais. Užvirinus, krūtinėlę viriname uždengę dangčiu 15–20 minučių. Šis žingsnis užtikrina, kad mėsa išliks sultinga.
- Mėsos pjaustymas: Virtą vištienos krūtinėlę supjaustykite plonais gabalėliais. Ploni gabalėliai geriau įsigers skonį ir bus lengviau apkepti.
- Tešlos paruošimas: Į dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite grietinės ir garstyčių, įberkite sauso česnako, paprikos ir itališkų žolelių, druskos ir pipirų pagal skonį. Sumaišykite šiuos ingredientus, tada supilkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Česnakinio aliejaus paruošimas: Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, jame porą minučių pakepinkite česnako skilteles, kad išsiskirtų aromatas. Tada česnaką išimkite – jis jau atliko savo darbą suteikdamas aliejui skonio.
- Kotletų kepimas: Vištienos gabaliukus pamirkykite paruoštoje tešloje ir dėkite į įkaitintą keptuvę su česnakiniiu aliejumi. Kepkite kotletus po 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą ir pasidengs traškia plutele.
Patarimas:
Šiuos kotletus galite patiekti su bulvių koše, makaronais ar įvairiomis kruopomis. Taip pat puikiai tinka prie šviežių daržovių salotų ar troškintų daržovių. Pagardinimui galima patiekti su grietine, pomidorų padažu ar lengvu jogurtiniu padažu.
Kodėl šis receptas ypatingas:
Šis receptas išsiskiria tuo, kad naudojama virta, o ne žalia vištiena. Tai suteikia kelis privalumus:
- Mėsa yra itin minkšta ir sultinga
- Kotletai kepa greičiau, nes mėsa jau iš anksto paruošta
- Lengviau virškinami nei tradiciniai kotletai
- Virtoje vištienoje geriau išsiskleidžia skonio savybės
Be to, prieskonių kombinacija suteikia kotletams ypatingą aromatą, o tešla užtikrina traškią išorę ir švelnų vidų. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.
Maistinė vertė:
Vištienos krūtinėlė yra puikus liesos baltyminės mėsos šaltinis, turintis mažai riebalų. Šie kotletai suteikia organizmui vertingų baltymų, o juos patiekiant su daržovėmis ar neskaldytų grūdų garnyru, gaunate subalansuotą ir maistingą patiekalą.
Skanaus!





