Paprastas valgomosios druskos – kodėl kai kuriais atvejais ji yra pavojingesnė už cukrų?

salt s dangers surpass sugar

Paprastoji valgomoji druska dėl savo tiesioginio fiziologinio poveikio tam tikromis aplinkybėmis kelia didesnį pavojų nei cukrus . Skirtingai nei cukraus, druskos organizmas negali metabolizuoti, todėl inkstai priversti sulaikyti vandenį, todėl padidėja kraujo tūris ir spaudimas. Tai ypač aktualu asmenims, kurių inkstų funkcija sutrikusi, vyresniems nei 50 metų suaugusiesiems ir afroamerikiečiams. Daugiausia natrio gaunama ne iš valgomosios druskos, o iš perdirbtų maisto produktų. Norint apsaugoti širdies ir kraujagyslių sveikatą, labai svarbu suprasti paslėptus natrio šaltinius.

Šiuolaikinėje mityboje paslėpta natrio krizė

Kodėl šiuolaikinėje visuomenėje natrio suvartojimas šoktelėjo iki pavojingo lygio? Perdirbtų maisto produktų, kuriuose paslėptas natrio kiekis, paplitimas smarkiai pakeitė mitybos įpročius.

Reklama

Gamintojai prideda natrio junginių kaip konservantų ir skonio stipriklių, dažnai gerokai viršijančių maistingumo reikalavimus.

Vidutinis žmogus kasdien suvartoja 3400 mg natrio – gerokai daugiau nei rekomenduojama 2300 mg. Šis perteklius daugiausia gaunamas iš restoranų patiekalų, supakuotų užkandžių ir pusfabrikačių, o ne iš buitinių druskinių.

Tyrimai rodo, kad 70 proc. suvartojamo natrio gaunama iš šių iš anksto paruoštų šaltinių, o tai yra visuomenės sveikatos iššūkis, kurio vartotojai dažniausiai nemato, nors jis turi rimtų pasekmių širdies ir kraujagyslių sistemai.

Reklama

Druska ir cukrus: Fiziologinio poveikio palyginimas

Nors ir druska, ir cukrus yra visur paplitę maisto junginiai, jų vartojimas sukelia labai skirtingas fiziologines reakcijas.

Druska (natrio chloridas) pirmiausia veikia kraujospūdį ir skysčių balansą, o per didelis jos kiekis gali sukelti hipertenziją ir širdies ir kraujagyslių sistemos apkrovą.

Cukrus, atvirkščiai, turi įtakos gliukozės kiekiui kraujyje ir reakcijai į insuliną. Nors per didelis cukraus kiekis prisideda prie medžiagų apykaitos sutrikimų, tokių kaip diabetas ir nutukimas, organizmas gali pasisavinti pakankamą cukraus kiekį energijai gauti.

Reklama

Druska pavojinga tuo, kad ji iš karto veikia kraujospūdį ir negali būti metabolizuojama – ją turi filtruoti inkstai.

Tuo tarpu cukrų ląstelės gali įsisavinti, tačiau lėtinis jo perteklius kelia kitokių ilgalaikių sveikatos problemų.

Kodėl mūsų organizmas sunkiai perdirba natrio perteklių

Žmogaus organizme veikia sudėtinga elektrolitų pusiausvyros sistema, kuri tampa labai sudėtinga, kai į kraują patenka per didelis natrio kiekis.

Reklama

Skirtingai nuo cukraus, kuris gali būti kaupiamas glikogeno arba riebalų pavidalu, organizmas turi ribotus natrio kaupimo mechanizmus.

Dėl natrio pertekliaus inkstai priversti sulaikyti vandenį, kad praskiestų natrio koncentraciją kraujyje, todėl padidėja kraujo tūris ir spaudimas.

Ši papildoma apkrova kraujagyslėms ir organams laikui bėgant gali sukelti hipertenziją ir širdies ir kraujagyslių komplikacijas.

Reklama

Asmenims, kurių inkstų funkcija yra sutrikusi arba kurie turi genetinį polinkį jautriai reaguoti į natrį, net ir saikingas druskos vartojimas gali sukelti sunkesnes fiziologines reakcijas, todėl šiems žmonėms natris gali būti pavojingesnis už cukrų.

Hipertenzijos ryšys: Druskos poveikis kraujospūdžiui

Hipertenzijos ryšys: Druskos poveikis kraujospūdžiui

Hipertenzija, arba aukštas kraujospūdis, yra tiesiogiai susijusi su natrio suvartojimu su maistu. Kai natrio perteklius kaupiasi kraujyje, jis pritraukia vandenį į kraujagyslių sistemą, didina kraujo tūrį ir spaudimą į arterijų sieneles.

Reklama

Druskai jautriems asmenims– maždaug 50 % hipertenzija sergančių pacientų – per parą suvartojant vos 2300 mg natrio, gali labai padidėti kraujospūdis. Ši fiziologinė reakcija pasireiškia greitai, kartais per kelias valandas po suvartojimo, ir gali išlikti ir toliau vartojant daug natrio turinčią dietą.

Lėtinė hipertenzija ilgainiui pažeidžia kraujagysles, verčia širdį dirbti sunkiau ir didina insulto, širdies priepuolio ir inkstų nepakankamumo riziką.

Perdirbti maisto produktai: Pagrindinis pavojingo natrio kiekio šaltinis

Nepaisant plačiai paplitusio supratimo apie druskos poveikį kraujospūdžiui, daugiausia natrio gaunama ne iš druskinės, o iš perdirbtų maisto produktų.

Reklama

Gamintojai natrio junginių kaip konservantų ir skonio stipriklių deda į beveik visus supakuotus maisto produktus.

CDC duomenimis, daugiau kaip 70 % amerikiečių suvartojamo natrio gaunama gaminant komercinį maistą. Dažniausiai dėl to kalta duona, mėsos gaminiai, picos, sriubos, sumuštiniai ir užkandžiai.

Vienoje konservuotos sriubos porcijoje gali būti iki 900 mg natrio – beveik 40 % rekomenduojamos paros normos.

Reklama

Šis paslėptas natris kelia rimtų sveikatos problemų, nes vartotojai gali griežtai kontroliuoti savo maistą prie stalo, tačiau nesąmoningai suvartoti per didelį jo kiekį kasdieniuose maisto produktuose.

Apgaulingas druskos vartojimo pobūdis

Apgaulinga druskos vartojimo prigimtis

Psichologinis aklumas daugeliui vartotojų neleidžia tiksliai įvertinti suvartojamos druskos kiekio. Tyrimai rodo, kad žmonės nuolat nepakankamai įvertina 30-50 % suvartojamo natrio kiekio ir mano, kad jų mityba yra „saikinga”, nors tikrasis jo kiekis viršija rekomendacijas.

Reklama

Druskos paplitimas paruoštuose maisto produktuose lemia šį suvokimo atotrūkį. Cukrus yra matomas (saldumas), o druska skonio receptorius veikia subtiliau. Vartotojai retai tikrina natrio kiekį maistingumo etiketėse, o daugiausia dėmesio skiria kalorijoms ir cukrui.

Ši apgaulė apima ir tariamai „sveikus” produktus, pavyzdžiui, daržovių sultis ir varškę, kuriuose gali būti daug natrio.

Net vaistai ir maisto papildai gali turėti paslėpto natrio, o tai dar labiau apsunkina tikslų dienos suvartojimo įvertinimą.

Reklama

Pažeidžiamos gyventojų grupės: Kas susiduria su didžiausiais su druska susijusiais pavojais

Pažeidžiami gyventojai: Kas susiduria su didžiausiais su druska susijusiais pavojais

Tam tikros demografinės grupės patiria neproporcingai didelę naštą sveikatai dėl per didelio druskos vartojimo. Vyresni nei 50 metų suaugusieji, afroamerikiečiai ir asmenys, sergantys tokiomis ligomis kaip hipertenzija, diabetas ar inkstų ligos, patiria didesnę riziką dėl suvartojamo natrio kiekio.

Vyresnio amžiaus žmonių inkstų funkcija susilpnėja, todėl jie negali išskirti natrio pertekliaus.

Reklama

Afroamerikiečiams būdingas didesnis jautrumas druskai, todėl jų kraujospūdis, reaguojant į natrio kiekį, smarkiau pakyla.

Asmenims, sergantiems hipertenzija, vartojant druskos gali smarkiai pakilti kraujospūdis.

Sergantieji staziniu širdies nepakankamumu turi griežtai kontroliuoti natrio kiekį, nes jis skatina skysčių susilaikymą, kuris gali apkrauti širdį ir sustiprinti simptomus.

Reklama

Praktinės druskos kiekio mažinimo strategijos siekiant geresnės sveikatos

Nors per didelis druskos vartojimas kelia didelį pavojų sveikatai, įgyvendinus praktines druskos vartojimo mažinimo strategijas galima gerokai pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą ir bendrą sveikatą.

Paprastais būdais galima skaityti maistingumo etiketes ir nustatyti paslėptus natrio šaltinius, palaipsniui mažinti druskos kiekį gaminant maistą, kad skonio receptoriai prisitaikytų, ir naudoti žoleles, prieskonius, citrusinius vaisius ir actą kaip skonio alternatyvas.

Daugiau patiekalų ruošiant namuose galima geriau kontroliuoti natrio kiekį. Vakarieniaujant gali būti veiksminga prašyti mažiau druskos arba rinktis patiekalus su mažesniu natrio kiekiu.

Reklama

DASH dieta, kurioje daugiausia dėmesio skiriama vaisiams, daržovėms ir neskaldytiems grūdams, siūlo išsamią sistemą, kaip tvariai mažinti natrio kiekį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like