Nuostabios sriubos receptas: pakeičia barščius ir kopūstienę. Gaminu 3 kartus per savaitę ir vis dar noriu daugiau

 

Sunku įsivaizduoti pilnavertę popietę be sriubos. Šis patiekalas tapo vienu iš pamatinių mūsų virtuvėje. Yra daug posakių, kurie konkrečiai susiję su sriubomis. Pavyzdžiui, „Barščiai ir košė”

Tačiau be mūsų, sriubas mėgsta tiek Europoje, tiek Azijoje. Tiesa, kiekviena tauta turi savą supratimą apie sriubą.

Japonai ir kinai šį patiekalą dažniausiai gamina iš žuvies produktų. Europoje mėgstamos kreminės sriubos, kurios skiriasi nuo įprastų gaminimo algoritmų.

Norime papasakoti apie sriubą su malta mėsa, kuri gali paįvairinti jūsų pietus, ypač šaltuoju rudens metu, kai kūnas trokšta šiltų, maistingų patiekalų.

Ingredientai pirmajai sriubai (rudens variantas):

  • morkos – 2 vnt. (rudens derliaus, sultingos);
  • krapai – ryšulėlis (arba šviežios petražolės, jei krapų sezonas jau baigėsi);
  • svogūnai – 2 vnt. (rinkitės raudonus svogūnus, kurie rudenį ypač aromatingi);
  • bulvės – 2 vnt. (rinkitės miltingas rudens bulves);
  • juodieji pipirai – 3 žirneliai;
  • pomidorų pasta – 3 valg. šaukštai (arba šviežių pomidorų tyrė, jei dar turite vėlyvojo rudens pomidorų);
  • lauro lapas – 1 vnt.;
  • česnakas – 4 skiltelės (rudenio derliaus česnakas pasižymi stipresniu skoniu);
  • malta mėsa – 450 g (idealiai tinka malta jautiena ir kiauliena mišinys);
  • druska – 1⁄2 arbatinio šaukštelio;
  • papildomai rudeniui: 1 mažas šviežias moliūgas arba 1 pastarnoko šaknis (suteiks saldesnio skonio ir papildomų maistinių medžiagų).

Pirmosios sriubos gaminimas:

  1. Vieną morką reikia supjaustyti dideliais gabalais, kartu su svogūnu įdėti į puodą su vandeniu. Pridėkite lauro lapą, juoduosius pipirus ir virkite ant vidutinės kaitros 20 minučių.
  2. Tuo metu reikia smulkiai supjaustyti antrą svogūną, sutarkuoti morką stambiu būdu. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek augalinio aliejaus ir kepame svogūnus su morkomis 2-3 minutes.
  3. Prie kepintų daržovių pridedame maltą mėsą ir druską, išmaišome ir toliau kepame, kol pasikeičia mėsos spalva. Į mišinį įdedame pomidorų pastą ir sutrintas česnako skilteles. Išmaišome ingredientus ir paliekame po dangčiu troškintis ant lėtos ugnies 10 minučių.
  4. Jei naudojate papildomą rudens ingredientą – moliūgą ar pastarnoko šaknį, supjaustykite juos mažais kubeliais ir pridėkite prie troškinio šiame etape.
  5. Bulves nulupame ir supjaustome mažu kubeliu. Nuimame putas nuo svogūnų ir morkų sultinio, sudedame bulves ir verdame 10 minučių.
  6. Tada įdedame kepintą maltą mėsą, prieš tai nusmulkintus krapus ir verdame dar porą minučių.

Ši sriuba ypač šildanti ir maistinga rudens vakarais, kai lauke oras vėsta. Moliūgo ar pastarnoko priedas suteikia papildomų vitaminų ir mineralų, taip sustiprinant imunitetą prieš žiemos sezoną.

Ingredientai antrajai sriubai (rudens variantas):

  • dešra – 500 g (rinkitės rūkytą dešrą su didesniu mėsos kiekiu);
  • svogūnai – 1 vnt.;
  • morkos – 1 vnt.;
  • bulvės – 3 vnt.;
  • saldžioji paprika – 1 vnt. (rinkitės raudoną, nes joje daugiausia antioksidantų);
  • aitrioji paprika – 1⁄2 vnt.;
  • česnakas – 3 skiltelės;
  • druska – 1 valg. šaukštas;
  • džiovinti pipirai – 1 arb. šaukštelis;
  • rozmarinas – 1 arb. šaukštelis (arba šviežias čiobrelis – puikus rudens prieskonis);
  • pomidoras – 1 vnt. (arba 2 valg. šaukštai pomidorų pastos, jei pomidorų sezonas baigėsi);
  • vanduo – 400 ml;
  • pupelės – 400 g (rudens sezonui tinka ir lęšiai ar avinžirniai);
  • petražolės – ryšulėlis;
  • papildomai rudeniui: 1 valgomasis šaukštas obuolių sidro acto ir žiupsnelis moliūgų sėklų papuošimui.

Antrosios sriubos gaminimas:

  1. Supjaustome dešrą griežinėliais ir kepame keptuvėje augaliniame aliejuje ne ilgiau kaip 5 minutes. Svogūną supjaustome mažu kubeliu, kepame iki minkštumo.
  2. Morkas reikia supjaustyti ketvirčio žiedo forma, sudėti prie svogūno. Kol daržovės kepa, nulupame bulves ir supjaustome mažais kubeliais. Pridedame bulves į keptuvę prie daržovių, pradedame valyti ir pjaustyti saldžiąją ir aitriąją paprikas.
  3. Paprikas reikia susmulkinti, taip pat sudėti į keptuvę kepti su daržovėmis. Česnaką perleidžiame per presą, dedame prie kepintų daržovių ir išmaišome.
  4. Daržoves reikia pasūdyti, papipirinti ir pabarstyti rozmarinu (arba čiobreliu). Mišinį sudedame į puodą ir verdame 10 minučių.
  5. Kol daržovės verda, reikia supjaustyti pomidorą mažais gabalėliais. Kartu su dešra siunčiame pomidorą prie daržovių, užpilame mišinį vandeniu. Užviriname sriubą, o tada įdedame pupeles.
  6. Ruošiame sriubą ant vidutinės kaitros po dangčiu apie 20 minučių. Smulkiai supjaustome petražoles, pabarstome sriubą žalumynais.
  7. Rudens variantas: baigus virti, įmaišome 1 valgomąjį šaukštą obuolių sidro acto – tai suteiks sriubai gaivumo ir padės pasisavinti geležį. Prieš patiekiant pabarstome moliūgų sėklomis, kurios suteiks traškumo ir papildomų maistinių medžiagų.

Kodėl šios sriubos idealios rudens sezonui?

Šaltuoju sezonu mūsų organizmui reikia daugiau energijos, kad palaikytų optimalią kūno temperatūrą ir sustiprintų imunitetą. Abi šios sriubos yra:

  • Maistingos ir sočios – puikiai tinka po pasivaikščiojimo šaltame ore
  • Turtingos antioksidantais iš morkų, paprikų ir pomidorų, kurie padeda kovoti su sezoninėmis ligomis
  • Praturtintos sezoninėmis daržovėmis – moliūgais, pastarnokais, vėlyvomis žolelėmis, kurios subręsta būtent rudenį
  • Lengvai modifikuojamos pagal tai, kokių daržovių turite namuose iš savo daržo ar turgaus

Verta paminėti, kad šios sriubos puikiai laikosi šaldytuve 2-3 dienas, o jų skonis netgi pagerėja kitą dieną, kai prieskoniai geriau susigeria. Tai reiškia, kad galite pasigaminti didesnį kiekį ir mėgautis šilta, maistinga sriuba net ir labiausiai užimtomis rudens dienomis.

Pamirškite įprastus barščius ar kopūstienę – šios sriubos taps jūsų nauju mėgstamiausiu rudens patiekalu, prie kurio norėsis grįžti vėl ir vėl, net ir tris kartus per savaitę!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video