Nr. 1 gėrimas pusryčiams: ko geriau negerti ryte

avoid sugary drinks at breakfast

Rytinis ritualas dažnai prasideda nuo gėrimo, o įrodymai rodo, kad paprastas vanduo yra praktiškiausias pasirinkimas. Jis atgaivina po miego, malšina burnos sausumą ir skatina virškinimą be pridėtų cukrų ar stimuliatorių. Kai kurie įprasti rytiniai pasirinkimai gali padidinti gliukozės kiekį, sudirginti skrandį ar padidinti nerimą. Keletas paprastų pakeitimų gali pakeisti rezultatus, bet kurie iš jų yra svarbiausi ir kodėl, verta išnagrinėti.

Kodėl vanduo yra geriausias rytinis gėrimas

Po kelių valandų be skysčių, paprastas stiklas vandens rehidratuoja kūną, palengvina rytinį burnos džiūvimą ir galvos skausmą bei paleidžia kraujotaką.

Stebėjimai rodo, kad vienas ar du stiklai prieš pusryčius paruošia virškinimo traktą, šiek tiek padidina medžiagų apykaitą ir sustiprina sotumo jausmą, o tai gali sumažinti kalorijų suvartojimą.

Šiltas vanduo su citrina suteikia vitamino C ir skonio be pridėtinio cukraus, išlaikydamas mažą kalorijų kiekį.

Palyginti su kava ar arbata tuščiu skrandžiu, vanduo neskatina per didelio rūgšties kiekio ar netrukdo maistinių medžiagų įsisavinimui, todėl yra naudingas jautriems žmonėms.

Uždaromas stiklinis arba nerūdijančio plieno butelis prie lovos padeda nuolat papildyti per naktį prarastą skysčių kiekį.

Kaip padaryti rytinį vandenį patrauklesnį

Kaip paprastas stiklinis vanduo gali tapti patrauklesnis ryte? Straipsnyje nagrinėjami paprasti būdai, kaip padidinti suvartojamą kiekį ir malonumą. Įdedant ¼–½ citrinos ar kitų citrusinių vaisių, padidėja vitamino C kiekis ir skonis. Agurko griežinėliai su mėtų ar baziliko lapais sukuria gaivinantį aromatą be kalorijų.

Šiltas arba drungnas vanduo su citrinos sultimis arba šaukšteliu atskiesto obuolių sidro acto gali palengvinti virškinimą ir suteikti švelnesnį ritualą. Per naktį paruošus ąsotį su uogomis, citrusiniais vaisiais, žolelėmis arba agurkais, atsibudus bus paruoštas atšaldytas aromatizuotas vanduo.

Norint įvairovės, gazuotas vanduo arba 1:3 atskiestas 100 % vaisių sultys suteikia mažiau cukraus turintį skonį.

Gėrimai, kurių reikėtų vengti iš ryto, ir kodėl

Ryte tam tikri gėrimai, kurių dažnai norisi, gali sukelti greitą fiziologinį poveikį, kuris nusveria trumpalaikį stimuliuojantį poveikį ar skonį. Kava tuščiu skrandžiu gali padidinti rūgštingumą ir nerimą; atidėjus ar apribojus iki mažos puodelio, galima sumažinti žalą.

Cukraus turintys sultys ir gaivieji gėrimai sukelia greitą gliukozės šuolį ir insulino reakciją, skatindami energijos kritimą. Energijos gėrimai sudėtyje turi didelį kiekį kofeino ir cukraus, padidindami širdies ritmą, nervingumą ir ritmo sutrikimų riziką.

Angliarūgštė gali sukelti dujų susidarymą, pilvo pūtimą ir refliuksą, o maistinių medžiagų yra labai mažai. Neskiesti rūgštūs tonikai gali sukelti emalio eroziją ir gleivinės dirginimą.

Atsargus vengimas apsaugo ištvermę, nuotaiką ir gebėjimą patikimai tarnauti kitiems.

Švelnios alternatyvos jautriems skrandžiams

Apsvarstę rytinius gėrimus, kurie gali sutrikdyti žarnyną, dėmesį kreipkime į švelnesnes alternatyvas žmonėms su jautriais skrandžiais.

Paprastas šiltas arba drungnas vanduo, pasirinktinai su lašeliu citrinos, drėkina be provokacijos ir gali švelniai paskatinti virškinimą; patartina palaukti 30–45 minutes prieš valgant.

Imbiro arbata, paruošta iš šviežio tarkuoto imbiero, mirkyto apie penkias minutes, turi antiemetinį ir virškinimą skatinantį poveikį, kuris malšina pykinimą.

Maži kiekiai praskiesto alavijo sulčių arba obuolių sidro acto (maždaug 1 šaukštas obuolių sidro acto į pilną stiklinę (maždaug 240 mililitrų) vandens) atsargiai naudojami uždegimui malšinti.

Venkite rūgščių sulčių, gazuotų ar saldžių gėrimų iš ryto.

Rytiniai gėrimai, kurie palaiko medžiagų apykaitą ir energiją

Kodėl verta rinktis rytinius gėrimus, kurie turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitai? Rytiniai gėrimai gali šiek tiek padidinti energiją, palaikyti gliukozės kontrolę ir padėti išlaikyti pasirengimą tarnauti kitiems.

Paprastas šaltas vanduo rehidratuoja po pasninkavimo ir trumpam padidina energijos suvartojimą per termogenezę.

Žalioji arbata tiekia kofeiną ir EGCG, kurie, vartojami reguliariai, yra susiję su nedideliu medžiagų apykaitos greičio ir riebalų oksidacijos padidėjimu.

Baltyminiai kokteiliai (20–30 g) stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje, padidina sotumo jausmą ir išsaugo raumenų masę, padėdami palaikyti medžiagų apykaitą.

Šaukštas praskiesto obuolių sidro acto prieš valgį šiek tiek pagerina gliukozės ir insulino jautrumą po valgio.

Venkite saldžių sulčių ar didelio cukraus kiekio turinčių kokteilių, kurie padidina insulino kiekį ir pakenkia pastoviam energijos kiekiui.

Hidratuojantys gėrimai su papildomais maistinėmis medžiagomis

Kaip praktinis žingsnis link rytinio rehidratavimo, kuris taip pat aprūpina maistinėmis medžiagomis, gėrimai, tokie kaip kokosų vanduo, žali kokteiliai ir citrusinių vaisių ar žolelių vanduo, siūlo tikslingą naudą, kuri pranoksta paprastą vandenį.

Kokosų vanduo aprūpina kaliu, magnio ir nedideliais kalcio kiekiais, tačiau 240 ml yra 6–9 g cukraus, todėl svarbu laikytis porcijų.

Žaliasis kokteilis, pagamintas iš lapinės žalumos, vienos puodelio vaisių ir baltymų šaltinio, suteikia ląstelienos, vitaminų ir gali pakeisti valgį, nes jame yra ~15–25 g baltymų.

Praskiestas obuolių sidro actas gali šiek tiek paveikti gliukozės kiekį po valgio; citrusinių vaisių ir žolelių užpilai suteikia vitamino C be kalorijų.

Imbiero arbata ir alavijas gali nuraminti – vartokite rekomenduojamas dozes.

Protingas kavos ir kofeino pasirinkimas

Pereinant nuo drėkinančių, maistingų rytinių gėrimų prie tų, kurie pirmiausia keičia budrumą ir fiziologiją, šiame skyriuje nagrinėjama kava ir kiti kofeino šaltiniai, tinkami praktiniam rytiniam vartojimui.

Juodoji kava, vartojama saikingai (apie tris–penkis puodelius per dieną), gali padidinti koncentraciją ir yra siejama su mažesne 2 tipo diabeto ir kepenų ligų rizika, tačiau jos gėrimas tuščiu skrandžiu gali padidinti rūgštingumą ir sukelti diskomfortą.

Neperšaunama kava praturtina vidutinės grandinės riebalais, kurie padidina sotumo jausmą, tačiau yra kaloringa ir negali pakeisti subalansuoto pusryčių.

Yerba mate suteikia ilgalaikės energijos su antioksidantais ir kai kuriems žmonėms sukelia mažiau nervingumo.

Energijos gėrimai kelia per didelio kofeino, cukraus kiekio ir širdies ar virškinimo trakto sutrikimų riziką; mažesnio kofeino kiekio gėrimai arba kavos vartojimo atidėjimas tinka kofeinui jautriems žmonė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video