Norėdami kuo ilgiau gyventi, venkite penkių pagrindinių maisto produktų kategorijų. Perdirbtoje mėsoje yra kancerogeninių nitrozaminų, kurie priskiriami 1 grupės kancerogenams. Itin perdirbtas maistas sukelia uždegimą ir padidina mirtingumo riziką 14 % nuo 10 % su maistu suvartojamo kiekio. Dėl cukraus turinčių produktų susidaro pažangiosios glikacijos galutiniai produktai, pažeidžiantys ląsteles. Uždegimą sukeliantys aliejai, tokie kaip sojų pupelių ir kukurūzų aliejus, skatina širdies ir kraujagyslių ligas. Maisto produktai, kuriuose yra daug AGE, greitina senėjimą dėl baltymų pažeidimų. Šie mitybos pakeitimai gali pailginti jūsų gyvenimo trukmę.
Perdirbta mėsa: Tylusis ilgaamžiškumo žudikas
Beveik visuose perdirbtuose mėsos gam iniuose yra sudedamųjų dalių, kurios gerokai padidina mirtingumo riziką.
Šoninė, dešra, dešrelės, dešrelės, dešrelės, delikatesai ir džiūvėsiai konservuojami naudojant natrio nitritą, kurį kaitinant susidaro kancerogeniniai nitrozaminai.
Moksliniai tyrimai šiuos produktus nuolat sieja su storosios žarnos vėžiu, širdies ligomis ir 2 tipo diabetu.
Pasaulio sveikatos organizacija apdorotą mėsą priskiria 1 grupės kancerogenams, t. y. tai pačiai kategorijai kaip ir tabakas.
Be konservantų, šiuose maisto produktuose paprastai būna per daug natrio ir sočiųjų riebalų, o tai dar labiau kenkia širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Tyrimai rodo, kad reguliarus jų vartojimas gali sutrumpinti gyvenimo trukmę iki 3-4 metų, palyginti su tais, kurie jų nevartoja.
Itin perdirbti maisto produktai ir jų poveikis senėjimui
Ypač apdorotas maistas apima ne tik apdorotą mėsą, bet ir platesnę kategoriją, kuri spartina ląstelių senėjimą ir trumpina gyvenimo trukmę.
Šie produktai, kuriuose paprastai yra daug rafinuoto cukraus, nesveikų riebalų ir cheminių priedų, sukelia lėtinį uždegimą ir oksidacinį stresą ląstelių lygmeniu.
Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad itin perdirbtų maisto produktų vartojimas padidina mirtingumo riziką 14 %, jei jų suvartojama 10 % daugiau.
Šie maisto produktai sutrikdo žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, blogina medžiagų apykaitą ir pažeidžia telomerų vientisumą – apsauginius chromosomų dangtelius, susijusius su ilgaamžiškumu.
Dažniausiai tai būna supakuoti užkandžiai, greitai paruošiami makaronai, paruoštas maistas ir saldūs gėrimai.
Produktai su cukrumi, greitinantys ląstelių pažeidimus
Vaisiuose esantys natūralūs cukrūs yra kartu su skaidulomis ir maistinėmis medžiagomis, o perdirbtuose maisto produktuose esantys pridėtiniai cukrūs sukelia pažangiuosius glikacijos galutinius produktus (AGE), kurie greitina ląstelių pažeidimus ir senėjimą.
Dažniausiai dėl to kalti gazuoti gėrimai, saldumynai, komerciniai kepiniai ir aromatizuoti jogurtai. Šie produktai sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius, todėl kyla uždegimas ir oksidacinis stresas. Tyrimai rodo, kad lėtinis jų vartojimas susijęs su dažnesniu cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis ir kognityvinių funkcijų silpnėjimu.
Didžiausią susirūpinimą kelia paslėptas cukrus tariamai „sveikuose” produktuose, pavyzdžiui, granoliniuose batonėliuose, vaisių sultyse ir aromatizuotuose avižiniuose dribsniuose.
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja riboti pridėtinio cukraus kiekį iki 25 gramų per dieną moterims ir 36 gramų vyrams.
Uždegimą sukeliantys aliejai, kuriuos reikia pašalinti iš mitybos
Uždegimą sukeliantys aliejai, kurių reikia atsisakyti
Tam tikri augaliniai aliejai, dažnai randami perdirbtuose ir supakuotuose maisto produktuose, labai prisideda prie lėtinio uždegimo ir oksidacinio streso organizme. Konkrečiai pramoniniuose sėklų aliejuose, pavyzdžiui, sojų, kukurūzų, rapsų, dygminų ir saulėgrąžų aliejuose, yra daug omega-6 riebalų rūgščių, kurių perteklius sutrikdo organizmo uždegiminę pusiausvyrą.
Šie aliejai intensyviai apdorojami aukštoje temperatūroje, todėl susidaro kenksmingų junginių, įskaitant transriebalus ir aldehidus. Tyrimai rodo, kad įprastas jų vartojimas susijęs su dažnesnėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, medžiagų apykaitos sutrikimais ir spartesniu ląstelių senėjimu.
Ekspertai rekomenduoja šiuos uždegimą sukeliančius aliejus pakeisti stabilesniais alternatyviais produktais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, avokadų aliejumi ir kokosų aliejumi, kuriuose yra naudingų junginių, palaikančių ląstelių sveikatą ir ilgaamžiškumą.
Paslėpti pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGEs) šaltiniai
Be uždegimą sukeliančių aliejų, dar viena didelė grėsmė ilgaamžiškumui slypi maisto produktuose, kuriuose yra pažengusios glikacijos galutinių produktų (AGE).
Šie kenksmingi junginiai susidaro baltymams ar riebalams susijungus su cukrumi, paprastai ruošiant maistą aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant ant grotelių, skrudinant ir gruzdinant.
Dažniausiai paslėpti šaltiniai yra šie:
- Rauginta arba apanglėjusi mėsa
- Perdirbti pusryčių dribsniai
- Komerciniai kepiniai
- Lentynose laikomi kepiniai
- tam tikri brandinti sūriai
- Labai perdirbti užkandžiai
AGE spartina ląstelių senėjimą, skatina uždegimus ir pažeidžia kolageną, todėl prisideda prie lėtinių ligų ir priešlaikinio senėjimo.
Perėjus prie švelnesnių maisto ruošimo būdų – virimo garuose, troškinimo ir lėto gaminimo – galima gerokai sumažinti AGE suvartojimą, kartu išsaugant kulinarinį malonumą.