Nevartojate kiaušinių? Gydytojai įspėja apie galimą maistinių medžiagų trūkumą

eggs improve mental capabilities

Gydytojai įspėja, kad vengiant kiaušinių gali trūkti maisto medžiagų, ypač cholino, vitamino D ir visaverčių baltymų. Kiaušiniai pasižymi išsamiu maistinių medžiagų paketu, pasižyminčiu dideliu biologiniu įsisavinamumu, kuriam dažnai negali prilygti augalinės kilmės alternatyvos. Asmenys, atsisakantys kiaušinių, turėtų kruopščiai suplanuoti mitybą, į kurią įtrauktų ankštines daržoves, kvinoją, praturtintus maisto produktus ir galbūt maisto papildus. Kiaušinių vengiantiems žmonėms, ypač vegetarams ir veganams, rekomenduojama reguliariai vertinti mitybą. Tinkamos mitybos strategijos gali sėkmingai užkirsti kelią šiems galimiems trūkumams.

Kiaušiniuose esančios svarbiausios maistinės medžiagos, kurias sunku pakeisti

Kiaušiniai yra vienas iš išsamiausių gamtos maistinių paketų, kuriame yra keletas pagrindinių maistinių medžiagų, kurias sunku gauti iš kitų maisto šaltinių. Tai vienas iš nedaugelio natūralių vitamino D šaltinių, juose yra cholino– maistinės medžiagos, labai svarbios smegenų sveikatai, kurios trūksta daugelyje dietų.

Reklama

Kiaušiniuose esantys baltymai pasižymi visaverčiu aminorūgščių profiliu ir išskirtiniu biologiniu prieinamumu. Be to, kiaušiniuose yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, palaikančių akių sveikatą, ir seleno, kuris padeda imuninei sistemai.

Vengiantiems kiaušinių reikia kruopščiai planuoti mitybą, kad būtų pakeistos šios maistingosios medžiagos, ir dažnai reikia kelių maisto šaltinių, kad būtų pasiekta tai, kas gaunama iš vieno kiaušinio.

Cholino trūkumas: Paslėptas pavojus smegenų sveikatai

Nors cholinas yra labai svarbus smegenų vystymuisi ir kognityvinėms funkcijoms, šiuolaikinėje mityboje jis išlieka viena iš labiausiai ignoruojamų maistinių medžiagų. Kiaušiniai yra vienas turtingiausių cholino šaltinių: viename dideliame kiaušinyje jo yra maždaug 147 mg – apie 27 % rekomenduojamos paros normos.

Reklama

Tyrimai rodo, kad cholino trūkumas gali pabloginti atmintį, kognityvinių procesų apdorojimą ir padidinti riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis. Tiems, kurie vengia vartoti kiaušinius, sunku gauti pakankamai cholino, nes nedaugelyje kitų maisto produktų yra panašus jo kiekis. Ypač didelę riziką patiria vegetarai ir veganai, nes tyrimai rodo, kad beveik 90 % tokių žmonių vartoja mažiau cholino nei rekomenduojama, o tai gali pakenkti ilgalaikei smegenų sveikatai.

Baltymų kokybė: Kiaušinių alternatyvos gali būti nepakankamos

Vertinant baltymų šaltinius, tik nedaugelis maisto produktų prilygsta kiaušinyje esančių aminorūgščių profiliui. Mitybos specialistai kiaušinius laiko „aukso standarto” baltymais, kurių biologinė vertė yra 100, o tai reiškia, kad organizmas gali panaudoti beveik visą juose esančių baltymų kiekį.

Įprastose kiaušinių alternatyvose dažnai trūksta vienos ar daugiau nepakeičiamų aminorūgščių. Augaliniams baltymams, pvz., pupelėms ir riešutams, paprastai reikia derinti kelis šaltinius, kad būtų užtikrinta visavertė mityba. Baltymų papilduose gali būti dirbtinių sudedamųjų dalių arba pridėtinių cukrų.

Reklama

Nors alternatyvas galima įtraukti į subalansuotą mitybą, vengiantys kiaušinių turėtų kruopščiai planuoti savo maistą, kad užtikrintų pakankamą visų nepakeičiamųjų aminorūgščių suvartojimą, ir konsultuotis su dietologu.

Strateginis mitybos planavimas vengiantiems kiaušinių

Asmenims, vengiantiems kiaušinių, būtina strategiškai planuoti maistą, kad būtų išlaikyta ideali mityba. Mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti alternatyvius baltymų šaltinius, pavyzdžiui, ankštines daržoves, kvinoją ir žuvį, kartu užtikrinant pakankamą vitaminų B12, D ir cholino kiekį.

Asmenys, alergiški kiaušiniams arba turintys etiškų mitybos įpročių, turėtų apsvarstyti galimybę vartoti praturtintus maisto produktus arba maisto papildus, skirtus konkrečioms maistinėms medžiagoms, kurių paprastai būna kiaušiniuose. Įvairi mityba, įskaitant lapinius žalumynus, riešutus, sėklas ir neskaldytus grūdus, gali padėti išvengti jų trūkumo.

Reklama

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai siūlo reguliariai vertinti mitybą tiems, kurie ilgą laiką vengia kiaušinių, ypač vaikams, nėščioms moterims ir vyresnio amžiaus suaugusiesiems, kuriems keliami didesni mitybos reikalavimai ir rizika.

Tikros sėkmės istorijos: Subalansuota mityba be kiaušinių

Kaip žmonėms pavyko išlaikyti idealią mitybą atsisakius kiaušinių? Daugelis teigia, kad tai pavyko kruopščiai suplanavus valgiaraštį ir vartojant strateginius maisto papildus.

Vegetarė Sarah Thompson atstatė vitamino B12 kiekį praturtintomis maistinėmis mielėmis ir augaliniais papildais. Maratono bėgikas Džeimsas Čenas baltymus palaiko naudodamas ankštines daržoves, kvinoją ir kanapių sėklas. Mitybos specialistė Maya Patel sukūrė patiekalų be kiaušinių planus, į kuriuos įtrauktos omega-3 turtingos chia sėklos ir graikiniai riešutai.

Reklama

Šioms sėkmės istorijoms būdingi bendri bruožai: švietimas mitybos klausimais, įvairių visaverčių maisto produktų vartojimas ir retkarčiais tikslingas papildų vartojimas. Dauguma pabrėžia, kad nuosekli stebėsena, reguliariai atliekant kraujo tyrimus, suteikia svarbų grįžtamąjį ryšį, leidžiantį koreguoti mitybos be kiaušinių strategijas.

Dažnai užduodami klausimai

Ar suaugusiesiems alergija kiaušiniams gali išsivystyti staiga?

Taip, suaugusiesiems alergija kiaušiniams gali pasireikšti staiga, tačiau rečiau nei vaikystėje. Imuninė sistema gali netikėtai pradėti atpažinti kiaušinių baltymus kaip kenksmingus ir sukelti alergines reakcijas bet kuriame amžiuje.

Kaip kiaušinių pakaitalai veikia kepimo chemiją?

Kiaušinių pakaitalai, priklausomai nuo jų rūšies, turi skirtingą poveikį kepimo chemijai. Komerciniai pakaitalai suteikia raugo ir rišamosios medžiagos. Obuolių padažas prideda drėgmės, bet sumažina struktūrą. Linų sėmenys suriša, bet jiems trūksta baltymų, kad paruduotų. Kiekvienai alternatyvai reikia pakoreguoti receptą, kad rezultatai būtų idealūs.

Reklama

Ar apvaisintų kiaušinių maistinė vertė skiriasi nuo neapvaisintų kiaušinių?

Apvaisintų ir neapvaisintų kiaušinių maistinė vertė skiriasi minimaliai. Tyrimai rodo beveik identiškus makroelementų profilius, o apvaisintuose kiaušiniuose dėl embriono vystymosi yra šiek tiek daugiau maistinių medžiagų, tačiau šie skirtumai paprastai yra nereikšmingi žmonėms vartoti.

Ar kiaušinių baltymai turi tiek pat maistinių medžiagų, kiek ir sveiki kiaušiniai?

Kiaušinių baltymuose trūksta daugelio maistinių medžiagų, esančių sveikuose kiaušiniuose. Nors baltymuose yra baltymų, juose nėra vitaminų A, D, E, K ir B12, mažai geležies ir riebaluose tirpių maistinių medžiagų, kurių yra trynyje.

Kiek laiko kiaušinių maistinė vertė išlieka po virimo?

Tinkamai laikomi šaldytuve virti kiaušiniai išlaiko didžiąją dalį maistinių medžiagų 3-4 dienas. Laikui bėgant natūraliai suyra kai kurie vitaminai, tačiau baltymų kiekis išlieka stabilus. Kad maistinė vertė būtų ideali, rekomenduojama vartoti netrukus po paruošimo.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video