Yra patiekalų, kurie ant šventinio stalo dingsta pirmiausia. Ši užtepėlė – vienas iš jų. Traški skrudinta duona, rūkyto sūrio aromatas, švelnus tunas ir česnako gaidelė – derinys, kuris patinka visiems be išimties.
Receptas paprastas, ingredientai prieinami, o rezultatas – tokie sumuštiniai, kurių svečiai prašys recepto.
Ingredientai
- 10 riekių baltos duonos (tostinės)
- 1 skardinė tuno aliejuje
- 200 g rūkyto sūrio
- 3 virti kiaušiniai
- ½ svogūno
- 6–7 česnako skiltelės
- po ryšelį krapų ir petražolių
- 2–3 valgomieji šaukštai majonezo
- šiek tiek aliejaus svogūnams kepti
- druska, juodieji pipirai – pagal skonį
- žiupsnelis cukraus
- ½ agurko papuošimui
Gaminimas
Skrebučiai. Duonos riekeles perpjaukite įstrižai – gausite tvarkingus trikampius. Sausą keptuvę įkaitinkite ant mažos ugnies ir parudinkite duonos trikampius iš abiejų pusių. Tikslas – ne kepti iki juodumo, o tik išdžiovinti ir suteikti traškumo.
Kol duona dar šilta, kiekvieną trikampį patrinkite česnako skiltele. Pakaks vienos pusės, bet jei mėgstate ryškesnį skonį – galite trinti abi.
Užtepėlė. Virtus kiaušinius ir rūkytą sūrį sutarkuokite smulkia tarka.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su lašeliu aliejaus ant mažos ugnies. Kepinkite 5–7 minutes, kol svogūnas suminkštės ir taps beveik karamelizuotas. Pagardinkite šiek tiek druskos, pipirų ir žiupsneliu cukraus.
Tuną nusausinkite nuo aliejaus ir sudėkite į dubenį. Šakute susmulkinkite.
Į dubenį sudėkite sutarkuotus kiaušinius, sūrį, pakepintus svogūnus ir smulkiai supjaustytus žalumynus. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Masė turi būti pakankamai tiršta – jei atrodo per sausa, pridėkite dar šaukštelį majonezo.
Patiekimas. Ant kiekvieno skrebučio gausiai užtepkite paruoštą masę. Agurkus supjaustykite plonomis griežinėliais ir papuoškite kiekvieną sumuštinį.
Keletas patarimų
- Rūkytas sūris suteikia užtepėlei ypatingo aromato – jo nekeiskite paprastu sūriu.
- Svogūnus būtinai pakepinkite – žali jie būtų per aštrūs ir sugadintų balansą.
- Skrebučius ruoškite prieš pat patiekimą, kad išliktų traškūs.
- Užtepėlę galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve – ji net skanesnė kitą dieną.
Apibendrinant
Ši tuno užtepėlė su rūkytu sūriu – tikras atradimas šventiniam stalui. Paprasta, bet elegantiska, soti, bet ne sunki. O tas momentas, kai traški duona susitinka su kremišku įdaru – tikras malonumas.





