Neįprastas bulvių ruošimo būdas: pasirodo, daug skaniau nei bulvių košė, zrazai ar laiveliai

potato filled savory baked boats

Bulvės – tai produktas, be kurio sunku įsivaizduoti lietuvišką stalą. Košė, keptos, virtos, zrazy su mėsa… Atrodo, kad jau viską išbandėme. Bet ką daryti, kai šeima pradeda sukti nosį nuo tos pačios bulvių košės?

Šį receptą radau visiškai atsitiktinai ir iš pradžių net netikėjau, kad iš paprastų bulvių galima pagaminti kažką tokio įspūdingo. Dabar tai vienas dažniausiai gaminamų patiekalų mūsų namuose.

Kodėl tai veikia geriau nei košė

Paslaptis slypi tekstūroje. Kai tarkuotas bulves gerai nusausinate ir kepate keptuvėje, išorėje susidaro traškus, auksinės spalvos apvalkalas, o vidus lieka minkštas. Pridėkite sodrio mėsos įdaro – ir turite patiekalą, kuris atrodo kaip iš restorano, bet pagamintas iš paprasčiausių produktų.

Skirtumas nuo zrazų? Čia nekošiate bulvių – jos lieka tarkuotos, todėl tekstūra visiškai kitokia. O formuodami „laivelius” su įduba viduryje, sukuriate vietą įdarui, kuris kepdamas susilieja su bulvėmis į vieną skanų kąsnį.

Vaikai šį patiekalą tiesiog dievina – galima valgyti rankomis, atrodo įdomiai, o skonis primena mėgstamiausius cepelinius, tik be viso to vargo.

Ingredientai

Bulvių apvalkalams:

  • 1 kg krakmolingų bulvių
  • 1 šaukštelis druskos
  • 30 g universalių miltų

Įdarui:

  • 300 g maltos mėsos (jautienos arba mišrios)
  • 1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1 česnako skiltelė, susmulkinta
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 15 g sviesto
  • 1 kiaušinis

Kepimui:

  • 40 ml saulėgrąžų arba rapsų aliejaus

Gaminimo instrukcijos

  1. Nulupkite bulves ir stambiai sutarkuokite. Sutarkuotas bulves sudėkite į švarų virtuvės rankšluostį arba marlę ir stipriai išspauskite, kad pašalintumėte kuo daugiau skysčio. Tai svarbiausias žingsnis – kuo sausesnės bulvės, tuo traškesni bus laiveliukai.
  2. Išspaustus bulvių tarkius perkelkite į dubenį, suberkite šaukštelį druskos ir 30 g miltų. Gerai išmaišykite. Mišinys turi laikytis, kai jį suspaudžiate delne – jei per šlapias, dar kartą išspauskite.
  3. Paruoškite įdarą: keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkintą svogūną 5–6 minutes, kol taps permatomas. Įdėkite maltą mėsą, česnaką, druską ir pipirus. Kepkite, išsklaidydami gumulus, kol mėsa visiškai iškeps – apie 8–10 minučių. Nuimkite nuo ugnies, leiskite šiek tiek atvėsti ir įmaišykite kiaušinį, kad įdaras geriau laikytųsi.
  4. Bulvių mišinį padalinkite į 10–12 lygių dalių. Ant lengvai aliejumi pateptos darbo plokštumos kiekvieną porciją suplokite į ovalią formą, maždaug 8–9 cm ilgio ir 1 cm storio. Pirštais suformuokite viduryje įdubą, pakeldami kraštus – turi gautis laivelio forma.
  5. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės-stiprios ugnies. Sudėkite bulvių laivelius įduba į viršų ir kepkite 4–5 minutes, kol apačia taps auksinės spalvos ir traški.
  6. Atsargiai apverskite laivelius. Į kiekvieną įdubą įdėkite 2–3 šaukštus mėsos įdaro, šiek tiek prispausdami. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite dar 6–8 minutes ant vidutinės ugnies, kol bulvės bus iškepusios iš visų pusių.
  7. Nuimkite dangtį ir pakepkite dar 1–2 minutes, kad paviršius vėl taptų traškus.

Patarimai

Naudokite krakmolingas bulves – jos geriau laikosi ir traškiau kepa. Lietuvoje puikiai tinka „Vineta” arba „Gala” veislės.

Jei norite dar sodresnio skonio, į įdarą galite įmaišyti 50 g tarkuoto kietojo sūrio – jis ištirps ir suteiks kreminės tekstūros.

Laivelius galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų. Prieš patiekiant pakaitinkite orkaitėje 200 °C temperatūroje, kol vėl taps traškūs.

Patiekite karštus, papuoštus smulkintais krapais ar petražolėmis. Puikiai dera su grietine arba česnakiniu padažu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video