Naujausi tyrimai atskleidė, kad tam tikras maistas, kurį daugelis žmonių reguliariai vartoja kaip užkandį, gali ženkliai pagreitinti kognityvinių funkcijų silpnėjimą, ypač atminties. Ir nors dažnai manoma, kad smegenims labiausiai kenkia saldumynai, mokslininkai nustatė, kad kitas produktas kelia dar didesnę grėsmę smegenų sveikatai.
Netikėtas kaltininkas – apdoroti užkandžiai
Pasak 2024 metų gegužės mėnesį medicinos žurnale „Neurology” paskelbto tyrimo, ultra apdoroti užkandžiai, tokie kaip traškučiai, yra labiausiai atmintį silpninantis maistas. Priešingai nei tikėtasi, ne saldumynai, o būtent riebaluose kepti, didelio druskingumo ir su daugybe priedų pagaminti užkandžiai labiausiai kenkia smegenų funkcijoms.
Šiame tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 20 000 žmonių, mokslininkai atskleidė, kad tie, kurie valgė daugiau ultra apdorotų maisto produktų, turėjo 8% didesnę riziką patirti insulto ir 25% greitesnį kognityvinių funkcijų silpnėjimą nei tie, kurie tokių produktų vartojo mažiau.
„Ultra apdoroti maisto produktai dažnai turi daug pridėtinio cukraus, riebalų ir druskos bei mažai baltymų ir skaidulų”, – teigia tyrimo autorius W. Kimberly iš Veikeforesto medicinos mokyklos. Tokiems produktams priskiriami ne tik traškučiai, bet ir gazuoti gėrimai, ledai, mėsainiai, konservuotos pupelės, kečupas, majonezas, fasuota duona ir aromatizuoti dribsniai.
Kodėl traškučiai ir kiti apdoroti užkandžiai taip kenkia?
Ultra apdoroti užkandžiai kenkia smegenims keliais būdais:
- Sukelia uždegimą – mokslininkai Ohio valstijos universitete nustatė, kad jau po keturių savaičių dietos, kurioje gausu apdorotų užkandžių, vyresnio amžiaus tyrimų subjektų smegenyse buvo stebima stipri uždegiminė reakcija.
- Pažeidžia kraujagysles – riebaluose kepti ir didelio druskingumo produktai sukelia uždegimą, kuris gali pažeisti smegenis krauju aprūpinančias kraujagysles ir net pačias smegenų ląsteles.
- Kelia cukraus kiekį kraujyje – net ir tie apdoroti produktai, kurie nėra saldūs, gali sukelti staigius cukraus kraujyje šuolius, po kurių dažnai seka nuosmukis, dėl kurio jaučiamas protinis miglotumas.
- Neigiamai veikia žarnyno ir smegenų ryšį – tyrimai rodo, kad ultra apdoroti maisto produktai gali paveikti žarnyno ir smegenų ašį, o tai savo ruožtu gali paveikti mąstymo gebėjimus ir padidinti nerimo bei depresijos riziką.
Vyresnio amžiaus žmonės ypač pažeidžiami
Tyrimai atskleidė, kad vyresnio amžiaus žmonių smegenys yra ypač jautrios apdorotų užkandžių žalingam poveikiui. Ohio valstijos universiteto mokslininkai, atlikę tyrimus su žiurkėmis, nustatė, kad vyresnės žiurkės, kurios buvo maitinamos ultra apdorotu maistu, parodė žymius atminties sutrikimus, o jaunesnės žiurkės, gaunančios tą pačią dietą, panašių atminties sutrikimų nepatyrė.
„Faktas, kad šiuos poveikius pastebime taip greitai, yra šiek tiek nerimą keliantis”, – teigia vyresnioji tyrimo autorė Ruth Barrientos, Ohio valstijos universiteto Elgesio medicinos tyrimų instituto tyrėja. „Šie rezultatai rodo, kad apdoroto maisto vartojimas gali sukelti reikšmingus ir staigius atminties sutrikimus.”
Poveikis ilgalaikėje perspektyvoje
Ilgalaikis ultra apdorotų užkandžių vartojimas siejamas ne tik su atminties pablogėjimu, bet ir su padidėjusia demencijos ir Alzheimerio ligos rizika. Framinghemo širdies studijos tyrimas, paskelbtas 2025 metų pradžioje, atskleidė, kad žmonės, kurie vidutiniame amžiuje vartojo daug ultra apdorotų maisto produktų, turėjo 2,7 karto didesnę riziką susirgti Alzheimerio liga.
Brazilijos longitudinio suaugusiųjų sveikatos tyrimo metu mokslininkai aštuonerius metus stebėjo daugiau nei 10 000 dalyvių ir nustatė, kad tie, kurie valgė daugiau ultra apdorotų maisto produktų, parodė didesnį kognityvinių funkcijų silpnėjimą, palyginti su tais, kurie valgė mažai tokių produktų arba jų visai nevalgė.
Geresnės alternatyvos smegenų sveikatai
Mokslininkai rekomenduoja šias alternatyvas vietoj ultra apdorotų užkandžių:
- Neapdoroti ar minimaliai apdoroti mėsos gaminiai, tokie kaip paprasti jautienos, kiaulienos ir vištienos gabalai
- Šviežios daržovės ir vaisiai
- Riešutai ir sėklos, ypač graikiniai riešutai, kurie turi daug omega-3 riebalų rūgščių
- Pilno grūdo produktai vietoj rafinuotų angliavandenių
- Žuvis, ypač lašiša ir kitos riebalingos žuvys, turtingos omega-3 riebalų rūgštimis
„Svarbu suprasti, kad maisto apdorojimo laipsnis vaidina svarbų vaidmenį bendroje smegenų sveikatoje”, – pabrėžia tyrėjai.
Praktiški patarimai
Norėdami sumažinti ultra apdorotų užkandžių vartojimą ir apsaugoti savo atmintį, ekspertai siūlo:
- Skaityti etiketes – ultra apdoroti maisto produktai dažnai turi ilgą ingredientų sąrašą, įskaitant dažiklius, stabilizatorius ir konservantus. Paprastai kuo mažiau ingredientų, tuo geriau.
- Vengti produktų su pridėtiniu cukrumi ir saldikliais
- Teikti pirmenybę neapdorotiems produktams – rinkitės šviežius vaisius ir daržoves, pilno grūdo produktus, liesą mėsą ir pupeles.
- Planuoti užkandžius iš anksto – pasiruoškite sveikus užkandžius, tokius kaip supjaustytos daržovės ar vaisiai, kad būtų lengviau atsispirti pagundai griebtis apdorotų užkandžių.
- Palaipsniui mažinti – jei esate pripratę prie apdorotų užkandžių, pabandykite palaipsniui mažinti jų vartojimą, o ne visiškai atsisakyti iš karto.
Nors retkarčiais suvalgytas apdorotas užkandis neturės didelio poveikio jūsų smegenų sveikatai, reguliarus vartojimas gali turėti rimtų pasekmių ilgalaikėje perspektyvoje. Pakeisti savo mitybos įpročius niekada nevėlu, ir net nedideli pokyčiai gali padėti apsaugoti jūsų atmintį ateityje.