Mokslininkai nustatė, kad vienas pusryčių pasirinkimas lemia svorio padidėjimą po 30 metų

breakfast choice linked to weight gain

Tyrimai rodo, kad baltymų ir angliavandenių santykis pusryčių metu turi didelę įtaką svorio reguliavimui po 30 metų. Tyrimai rodo, kad prieš 10 val. ryto suvalgius 25-30 g baltymų su saikingais sudėtiniais angliavandeniais pagerėja medžiagų apykaita ir sumažėja alkio hormonų kiekis. Penkerius metus trukusiame tyrime nustatyta, kad tie, kurie ryte valgė daug baltymų, priaugo 23 % mažiau svorio. Šis itin svarbus mitybos koregavimas neutralizuoja natūralų 2-3 proc. medžiagų apykaitos sulėtėjimą per dešimtmetį po 30 metų. Specifinis šio pirmojo valgymo laikas ir sudėtis suteikia medžiagų apykaitai daugiau privalumų nei vien kalorijų skaičiavimas.

Baltymų ir angliavandenių balansas, kuris lemia visą skirtumą

Nors daugelis veiksnių turi įtakos svorio kontrolei po 30 metų, baltymų ir angliavandenių santykis pusryčių metu yra ypač svarbus. Tyrimai rodo, kad suaugusieji, pusryčiaujantys su didesniu baltymų kiekiu (25-30 g) ir vidutiniu kiekiu sudėtinių angliavandenių, pasižymi geresniais medžiagų apykaitos rezultatais ir tvaria svorio kontrole.

Ši ideali pusiausvyra padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl išvengiama energijos kritimo viduryje ryto, kuris dažnai lemia nesveiką užkandžiavimą. Be to, baltymų turtingi pusryčiai didina termogenezę– organizmo kalorijų deginimo procesą – ir kartu mažina alkio hormono grelino kiekį.

Kad rezultatai būtų puikūs, mitybos specialistai rekomenduoja apie 30 % pusryčių kalorijų skirti baltymams, 40 % – sudėtiniams angliavandeniams, o likusią dalį – sveikiems riebalams.

Kodėl po 30 metų keičiasi jūsų medžiagų apykaita

Po 30 metų amžiaus medžiagų apykaita labai sulėtėja: daugumos suaugusiųjų medžiagų apykaitos greitis ramybės būsenoje sumažėja 2-3 % per dešimtmetį. Šį sumažėjimą lemia keli fiziologiniai pokyčiai, įskaitant raumenų masės mažėjimą, hormonų pokyčius ir sumažėjusį ląstelių efektyvumą.

Sarkopenija, laipsniškas raumenų audinio nykimas , ypač veikia medžiagų apykaitą, nes raumenys ramybės būsenoje sudegina daugiau kalorijų nei riebalai. Be to, hormonų pokyčiai turi įtakos tam, kaip organizmas apdoroja maistines medžiagas ir kaupia riebalus. Moterys patiria estrogenų, o vyrai – testosterono svyravimus.

Prie šių natūralių pokyčių prisideda ir gyvenimo būdo veiksniai, nes dėl padidėjusios atsakomybės darbe ir šeimos įsipareigojimų dažnai sumažėja fizinio aktyvumo lygis, palyginti su dvidešimtmečiu.

Perversmą sukėlusių tyrimų suskirstymas

Naujausi ” International Journal of Nutritional Biochemistry” tyrimai iš esmės pakeitė mūsų supratimą apie pusryčių įtaką svorio kontrolei po 30 metų.

Penkerius metus trukusiame longitudiniame tyrime, kuriame dalyvavo 2 300 įvairių demografinių grupių suaugusiųjų, paaiškėjo, kad ryte valgant daug baltymų turinčius pusryčius, svoris augo 23 % mažiau nei valgant daug angliavandenių turinčius pusryčius. Tyrėjai nustatė, kad suvalgius bent 25 g baltymų iki 10 val. ryto optimizuojama medžiagų apykaita visą dieną.

Pagrindinė tyrėja daktarė Helena Feng pabrėžė, kad laikas yra labai svarbus. Tyrimo metu nustatyta, kad baltymų vartojimas pusryčių metu suaktyvina pagrindinius medžiagų apykaitos kelius, kurie po 30-ies metų tampa mažiau jautrūs, neatsižvelgiant į bendrą dienos baltymų kiekį.

Kaip hormonai keičia jūsų mitybos poreikius

Po 30 metų amžiaus įvyksta keletas hormonų pokyčių, kurie daro tiesioginę įtaką medžiagų apykaitai ir maistinių medžiagų perdirbimui. Mažėjantis augimo hormono kiekis ir skydliaukės funkcija gali sulėtinti medžiagų apykaitą 2-5 % per dešimtmetį, o jautrumas insulinui dažnai sumažėja ir tai turi įtakos angliavandenių perdirbimui.

Moterims estrogenų svyravimai perimenopauzės laikotarpiu turi įtakos riebalų pasiskirstymui ir alkio signalams. Vyrams palaipsniui mažėja testosterono kiekis, todėl mažėja raumenų masės palaikymo galimybės.

Dėl šių pokyčių reikia keisti mitybą. Norint išsaugoti raumeninį audinį, padidėja baltymų poreikis, o tolerancija perdirbtiems angliavandeniams sumažėja. Rytinė mityba tampa ypač svarbi, nes keičiasi kortizolio raida, todėl baltymų turtingi pusryčiai yra veiksmingesni medžiagų apykaitos efektyvumui palaikyti nei daug angliavandenių turintys pusryčiai.

Rytinio maitinimosi klaida, kurią daro dauguma žmonių

Rytinio valgymo klaida, kurią daro dauguma žmonių

Dauguma suaugusiųjų kiekvieną rytą netyčia sabotuoja savo medžiagų apykaitą, nes pusryčiams renkasi maistą, kuris sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius, o ne pastovią energiją. Daug angliavandenių turintys produktai, pavyzdžiui, pyragaičiai, saldinti dribsniai ir vaisių sultys, sukelia insulino šuolius, po kurių energija krenta.

Tyrimai rodo, kad po 30 metų organizmas tampa vis jautresnis šiems glikemijos svyravimams. Idealiuose pusryčiuose turėtų būti baltymų, sveikų riebalų ir skaidulinių medžiagų – elementų, kurių trūksta daugumai komercinių pusryčių produktų. Šis derinys stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje, palaiko raumenų būklę ir suteikia sotumo hormonų, kurie apsaugo nuo alkio viduryje ryto, taigi apsaugo nuo svorio didėjimo, kuris dažniausiai siejamas su senstančia medžiagų apykaita.

Kultūriniai skirtumai ir universalūs rezultatai

Kultūriniai skirtumai ir universalūs rezultatai

Nors geriausia pusryčių sudėtis atitinka mokslinius principus, tradiciniai rytiniai valgiai įvairiose kultūrose labai skiriasi, tačiau tie, kurie laikosi protėvių mitybos modelių, pasižymi nepaprastai panašiais medžiagų apykaitos rezultatais.

Penkiuose žemynuose atlikti tyrimai rodo, kad tradiciniai japonų pusryčiai (žuvis, miso, ryžiai), Viduržemio jūros regiono rytinis maistas (alyvuogių aliejus, neskaldyti grūdai, vaisiai) ir vietinių gyventojų mityba turi bendrų esminių elementų: baltymų turtingi komponentai, minimalus rafinuotų angliavandenių kiekis ir daug skaidulų turintis maistas.

Nepaisant kultūrinių skirtumų, šių tradicinių pusryčių įpročių besilaikantys gyventojai sulaukę 30 metų amžiaus rečiau nutunka. Pagrindiniai principai– baltymingas maistas, kuris stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, – peržengia geografijos ribas. Mokslininkai daro išvadą, kad nepriklausomai nuo kultūrinių tradicijų, medžiagų apykaitos mechanizmai, reguliuojantys svorio reguliavimą po 30 metų, universaliai reaguoja į šiuos mitybos principus.

Optimalių pusryčių strategijos įgyvendinimas

Optimalių pusryčių strategijos įgyvendinimas

Mokslo principus paverčiant kasdieniais įpročiais, reikalingos praktinės strategijos, atitinkančios individualų gyvenimo būdą ir pageidavimus. Specialistai rekomenduoja palaipsniui diegti baltymingus pusryčius, pradedant nuo kuklaus 20-25 g baltymų kiekio, o po to per kelias savaites kiekį padidinti iki idealaus 30-35 g kiekio.

Išankstinis planavimas yra labai svarbus – iš anksto pasiruošę baltymų šaltinius išvengsite rytinio nuovargio priimant sprendimus. Paprasti variantai: graikiškas jogurtas su riešutais, kas savaitę ruošiamos kiaušinių bandelės arba baltyminės avižos nakčiai. Užsiėmusiems specialistams patogūs nešiojamieji baltymų kokteiliai su kolageno peptidais, kurie suteikia patogumo neaukojant maistingumo.

Nuoseklumas svarbiau nei tobulumas. Tyrimai rodo, kad 80 proc. atvejų, kai laikomasi didelio baltymų kiekio pusryčių protokolo, gaunama didelė nauda medžiagų apykaitai.

Ilgalaikis poveikis sveikatai ir ne tik svorio reguliavimas

Strateginiai pusryčių pasirinkimai ne tik padeda kontroliuoti svorį, bet ir duoda didžiulę ilgalaikę naudą sveikatai, kuri apima visas organizmo sistemas. Tyrimai rodo, kad baltymų turtingi rytiniai pusryčiai palaiko kognityvines funkcijas ir vėlesniais dešimtmečiais, o stabilizuojant gliukozės apykaitą gali sumažėti demencijos rizika.

Širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata taip pat gerėja, jei pusryčių įpročiai yra subalansuoti, nes tyrimai rodo, kad asmenims, kurie nuolat maitinasi rytais, sumažėja arterinių plokštelių susidarymas.

Be to, tinkamas pusryčių laikas suderina cirkadinius ritmus, pagerina miego kokybę ir sumažina su amžiumi susijusių uždegiminių žymenų kiekį.

Vyresniems nei 30 metų suaugusiems žmonėms ši kompleksinė nauda lemia geresnį judrumą, geresnę imuninę funkciją ir ilgesnį gyvenimą, todėl pusryčiai yra bene svarbiausias valgis, padedantis prailginti sveikatą.

Ekspertų rekomendacijos įvairiems gyvenimo būdo poreikiams

Kaip suaugusieji gali pritaikyti pusryčių pasirinkimą prie savo unikalaus gyvenimo būdo poreikių? Mitybos ekspertai rekomenduoja rytinį maitinimąsi pritaikyti pagal individualius poreikius ir dienotvarkę.

Aktyviems specialistams daug baltymų turintys produktai, pavyzdžiui, graikiškas jogurtas su riešutais, suteikia ilgalaikės energijos. Dirbantieji pamainomis turėtų orientuotis į maistinių medžiagų turinčius patiekalus nepriklausomai nuo valgymo laiko, o tėvams gali būti naudinga iš anksto pasiruošti naktinių avižinių dribsnių ar keksiukų su kiaušiniais.

Asmenys, turintys sveikatos sutrikimų, turėtų konsultuotis su dietologais dėl individualių planų. Sportininkams reikia suvartoti daugiau kalorijų ir subalansuotų makroelementų, o sėdimą darbą dirbantys asmenys turėtų teikti pirmenybę skaidulinių medžiagų turtingiems ir mažiau kalorijų turintiems pasirinkimams.

Svarbiausia nuosekliai rinktis maistingą maistą, o ne griežtai laikytis konkrečių maisto produktų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video