Nauji tyrimai rodo, kad juodasis šokoladas, kuriame yra ne mažiau kaip 75 % kakavos, gali pailginti gyvenimo trukmę. Atlikus novatorišką 2300 suaugusiųjų tyrimą nustatyta, kad tris kartus per savaitę suvalgant po 65-75 g šokolado 23 % sumažėjo uždegimo žymenų ir 17 % sumažėjo telomerų degradacija. Flavonoidai suaktyvina ilgaamžiškumo kelius panašiai kaip kalorijų ribojimas, tuo pačiu metu teikdami naudą pažinimo funkcijoms ir gerindami žarnyno sveikatą. Paruošimo būdas ir kakavos procentinė dalis daro didelę įtaką šioms senėjimą stabdančioms savybėms. Moksliniai įrodymai atskleidžia nuostabius ląstelinius mechanizmus, slypinčius už šio saldaus ilgaamžiškumą skatinančio produkto.
Perversmą sukėlęs tyrimas: Metodologija ir pagrindinės išvados
Stenfordo universiteto mokslininkų atliktas novatoriškas Stanfordo universiteto mokslininkų tyrimas pakeitė tradicinį požiūrį į desertų vartojimą.
Penkerius metus trukusio longitudinio tyrimo metu buvo stebimi 2 300 45-75 metų amžiaus suaugusiųjų, kurie tris kartus per savaitę valgė juodojo šokolado suflė. Kontroliuodami gyvenimo būdo veiksnius, tyrėjai nustatė, kad, palyginti su kontroline grupe, 23 % sumažėjo uždegimo žymenų ir 17 % sumažėjo telomerų degradacija.
Pagrindinė tyrėja daktarė Helena Chen pabrėžė šių rezultatų svarbą: „Atrodo, kad flavonoidų junginiai, ypač epikatechinas, suaktyvina ilgaamžiškumo kelius, kurie anksčiau buvo siejami tik su kalorijų ribojimu. Tai rodo, kad kruopščiai parinkti desertai gali prisidėti prie ląstelių regeneracijos, o ne degradacijos.”
Kaip šis desertas suaktyvina žmogaus ląstelių ilgaamžiškumo kelius
Molekuliniai mechanizmai, lemiantys juodojo šokolado suflė gyvybę ilginančias savybes, pirmiausia veikia per tris skirtingus ląstelių kelius.
Pirma, kakavoje esantys flavonoidai suaktyvina sirtuinus, baltymus, kurie reguliuoja ląstelių sveikatą ir atsparumą stresui.
Antra, teobromino junginiai stimuliuoja autofagiją– ląstelės savaiminio apsivalymo procesą, kurio metu pašalinamos pažeistos sudedamosios dalys ir sumažinamas su amžiumi susijęs nykimas.
Galiausiai mokslininkai nustatė, kad kartu su kiaušinių baltymais, esančiais suflė, juodajame šokolade esantys polifenoliai gerina mitochondrijų funkciją, didina ląstelių energijos gamybą ir mažina oksidacinį stresą. Šie mechanizmai yra panašūs į tuos, kuriuos sukelia kalorijų ribojimas, gerai žinoma ilgaamžiškumo priemonė, tačiau tam nereikia riboti mitybos, todėl šis desertas yra praktiškas būdas prailginti sveikatą.
Tobula porcija: Ieškoti pusiausvyros tarp naudos ir pertekliaus
Tobula porcija: Ieškoti pusiausvyros tarp naudos ir pertekliaus
Nors juodojo šokolado suflė ląsteliniai mechanizmai teikia įspūdingą naudą ilgaamžiškumui, moksliniais įrodymais nustatyta tam tikra dozės riba, kuri optimizuoja šį poveikį. Mokslininkai rekomenduoja 65-75 g (maždaug 70 g) suvartoti tris kartus per savaitę kaip idealią porciją.
Viršijus šį kiekį, dėl cukraus kiekio nauda gali būti neutralizuota, o tai gali sukelti uždegimines reakcijas. Ir atvirkščiai, mažesnėmis porcijomis nepavyksta gauti pakankamai flavanolių, kad suaktyvėtų ląstelių atstatymo procesai.
Svarbus ir laikas – vartojimas po fizinio aktyvumo padidina naudingų junginių įsisavinimą 27 %, o vartojimas vakare atitinka natūralius cirkadinius ritmus, kurie palaiko ląstelių regeneraciją miego metu.
Už gyvenimo trukmės ribų: Dalyviams pastebėta papildoma nauda sveikatai
Atliekant klinikinius juodojo šokolado suflė vartojimo tyrimus, be ilgaamžiškumo rodiklių, paaiškėjo septyni netikėti sveikatos pagerėjimai.
Dalyviai pasižymėjo geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis, 32 % pagerėjo atminties atgaminimo testai. Tyrėjai pastebėjo, kad sumažėjo uždegimo žymenų, ypač C reaktyvaus baltymo kiekis, kuris vidutiniškai sumažėjo 28 %.
Odos elastingumas visose amžiaus grupėse pagerėjo 17 %, o žarnyno mikrobiomo įvairovė gerokai padidėjo. Atlikus kraujospūdžio matavimus nustatyta, kad sistolinis kraujospūdis nuosekliai sumažėjo 8-12 mm Hg. Pagerėjo miego kokybė – dalyviai nurodė, kad 22 % geriau pailsėjo.
Galiausiai, imuninio atsako rodikliai parodė padidėjusį atsparumą įprastiems patogenams, o T ląstelių aktyvumas padidėjo maždaug 14 %, palyginti su pradiniu lygiu.
Kuo šis desertas skiriasi nuo kitų saldumynų
Šiame novatoriškame ilgaamžiškumo tyrime trys pagrindinės savybės išskiria juodojo šokolado suflė iš įprastų desertų. Pirma, didelis kakavos kiekis (ne mažiau kaip 75 %) suteikia koncentruotų flavonoidų ir antioksidantų, kovojančių su ląstelių senėjimu.
Antra, paruošimo būdas išsaugo šiuos junginius dėl minimalaus karščio poveikio atliekant būdingą „sulankstymo” metodą.
Galiausiai į desertą įtraukti papildomi ingredientai, specialiai parinkti dėl jų sinergetinių savybių: ekologiški burokėliai azoto oksido gamybai, žalias medus dėl jo fermentinių savybių ir fermentuoti pieno produktai dėl probiotinių savybių. Šie elementai, veikdami kartu, didina mikrobiomo įvairovę ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą – tai nauda, kurios nėra komerciškai gaminamuose saldumynuose, kuriuose pirmenybė teikiama galiojimo laikui, o ne maistingumui.
Ilgaamžiškumo deserto įtraukimas į kasdienę rutiną
Daugelis mitybos specialistų rekomenduoja vartoti ilgaamžiškumo desertą kaip nuoseklios dienotvarkės dalį, kad jo nauda sveikatai būtų kuo didesnė. Tyrimai rodo, kad šis desertas gali būti vartojamas kaip užkandis vidurdienį, kai paprastai sumažėja energijos lygis, arba kaip skanėstas po vakarienės, kad sveikai patenkintumėte saldumynų poreikį.
Kad rezultatai būtų puikūs, ekspertai pataria desertą derinti su tinkamu hidratacijos kiekiu ir valgyti apgalvotai, neblaškant dėmesio. Pasiruošimą galima supaprastinti iš anksto paruošiant ingredientus ir laikant atitinkamas porcijas.
Asmenys, turintys specifinių sveikatos sutrikimų, prieš įtraukdami šį patiekalą į savo racioną, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes gali prireikti keisti ingredientus, kad būtų atsižvelgta į individualius mitybos apribojimus.