Mokslininkai atrado granatų sudėtyje esantį junginį, kuris gali stabdyti organizmo senėjimo procesą.

pomegranates counteract aging process

Mokslininkai nustatė, kad urolitinas A yra perspektyvus anti-senėjimo junginys, susidarantis, kai žarnyno bakterijos apdoroja granatų junginius. Ši molekulė aktyvuoja mitofagiją – esminį ląstelių valymo mechanizmą, kuris pašalina pažeistus mitochondrijus. Daugelio rūšių tyrimai rodo, kad urolitinas A gali neutralizuoti su amžiumi susijusį šio būtino proceso silpnėjimą. Kadangi mitochondrijų funkcija su amžiumi silpnėja, šis atradimas yra reikšmingas proveržis. Perėjimas nuo vaisių prie terapinio junginio atskleidžia netikėtą ryšį tarp mitybos ir ląstelių atjauninimo, kuris gali pakeisti požiūrį į ilgaamžiškumą.

Urolitino A atradimas: gamtos anti-senėjimo junginys

anti aging compound from pomegranates

Atsitiktinumas suvaidino lemiamą vaidmenį atrandant urolitiną A – galingą metabolitą, kuris dabar pripažįstamas dėl savo anti-senėjimo savybių. Mokslininkai, iš pradžių tyrinėję granatų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, netikėtai atrado šį junginį, kuris susidaro, kai žarnyno bakterijos transformuoja elagitaninus, randamus granatuose, graikiniuose riešutuose ir uogose.

Skirtingai nuo daugelio polifenolių, kurių biologinis prieinamumas yra prastas, urolitinas A veiksmingai kerta žarnyno barjerus ir patenka į kraujotaką. Tyrimai parodė jo nepaprastą gebėjimą sukelti mitofagiją – ląstelių procesą, kurio metu pašalinamos pažeistos mitochondrijos. Šis „ląstelių valymo“ mechanizmas paprastai silpnėja su amžiumi, dėl to sumažėja energijos gamybos efektyvumas ir pagreitėja senėjimo procesai.

Šio junginio potencialas apima ne tik ilgaamžiškumą, bet ir raumenų funkcijos gerinimą bei uždegimo mažinimą.

Kaip granatai sukuria šią galingą senėjimą stabdančią molekulę

Granatai nuosekliai demonstruoja unikalų biocheminį procesą, kuris paverčia įprastus augalų junginius į urolitiną A – galingą natūralų antioksidantą. Šis procesas prasideda, kai elagitaninai, kurių gausu granatų vaisiuose, patenka į virškinimo sistemą ir susiduria su žarnyno mikrobiota.

Šios specializuotos žarnyno bakterijos pirmiausia metabolizuoja elagitaninus į elagino rūgštį, o vėliau ją konvertuoja į urolitiną A. Įdomu tai, kad šis konvertavimas yra labai individualus ir priklauso nuo kiekvieno žmogaus žarnyno mikrobiomo sudėties. Ne kiekvienas žmogus turi specifines bakterijų rūšis, reikalingas idealiam urolitino A gamybai, todėl granatų nauda skirtingiems žmonėms yra skirtinga.

Šis simbiotinis ryšys tarp granatų junginių ir žarnyno bakterijų yra puikus maisto ir mikrobiomo sąveikos pavyzdys.

Mitofagijos mokslas: ląstelių valymas ir atjauninimas

cellular cleaning and mitochondrial rejuvenation

Mitochondrijos, mūsų ląstelių energijos šaltiniai, laikui bėgant palaipsniui kaupiasi pažeidimai, kurie labai prisideda prie senėjimo proceso ląstelių lygiu. Šie pažeidimai sumažina ląstelių energijos gamybą ir padidina žalingą oksidacinį stresą visame organizme.

Mitofagija, specializuota autofagijos forma, yra natūralus organizmo valymo mechanizmas, skirtas pašalinti šias pažeistas mitochondrijas. Idealiomis sąlygomis šis procesas selektyviai identifikuoja pažeistas mitochondrijas, jas apgaubia ir suskaido, leidžiant atsinaujinti sveikoms mitochondrijų tinklams.

Tyrimai rodo, kad tam tikros granatų sudėtyje esančios medžiagos stimuliuoja mitofagiją, skatindamos ląstelių atsinaujinimą. Šis mechanizmas veiksmingai „perdirba“ pažeistus ląstelių komponentus, galbūt sulėtindamas su amžiumi susijusį senėjimą.

Tyrimų rezultatai: nuo kirminų iki pelių ir žmogaus potencialo

Moksliniai tyrimai apie mitofagijos anti-senėjimo poveikį buvo vykdomi vis sudėtingesniuose organizmuose ir kiekviename etape davė daug žadančių rezultatų. Pirminiai tyrimai su C. elegans kirminais parodė, kad gyvenimo trukmė pailgėjo 50 %, kai mitofagija buvo sustiprinta papildais su urolitinu A.

Pele modeliai vėliau parodė žymius raumenų funkcijos ir ištvermės pagerėjimus, o vyresni pelės po gydymo atgavo jaunatvišką mitochondrijų sveikatą. Raumenų audinių biopsijos parodė padidėjusį ląstelių energijos gamybą ir sumažėjusį oksidacinį pažeidimą.

Šiuo metu vykdomi klinikiniai tyrimai su žmonėmis, kurių I fazės tyrimai patvirtina saugumą, o preliminarūs duomenys rodo, kad vyresnio amžiaus dalyvių mitochondrijų sveikata pagerėjo. Šie kaskadiniai tyrimų rezultatai rodo terapinį potencialą visame evoliucijos spektre.

Ne tik granatai: kiti urolitino A pirmtakų šaltiniai maiste

dietary urolithin a precursor diversity

Nors granatai sulaukė didelio dėmesio dėl didelio elagitannino kiekio – junginių, kuriuos žarnyno mikroflora paverčia urolitinu A – keletas kitų maisto produktų taip pat turi nemažai šių naudingų pirmtakų.

Graikiniai riešutai, braškės, avietės ir gervuogės yra puikūs ellagitanninų šaltiniai. Ąžuolo statinėse brandinti vynai ir kai kurios arbatos taip pat turi šių junginių, tačiau mažesniais kiekiais. Tyrimai rodo, kad ypač didelis šių junginių kiekis yra spanguolių ir kaštonų vaisiuose. Įdomu tai, kad šių junginių biologinis prieinamumas priklauso nuo maisto perdirbimo būdų ir individualios žarnyno mikrobiomos sudėties. Tyrimai rodo, kad derinant skirtingus ellagitanninų šaltinius galima optimizuoti urolitino A gamybą dėl papildomų mikrobiotos poveikių.

Praktinis pritaikymas: granatų įtraukimas į mitybą

Nepaisant įspūdingų maistinių savybių, daugeliui žmonių sunku įtraukti granatus į kasdienį racioną dėl šio vaisiaus unikalios struktūros ir paruošimo reikalavimų.

Yra keletas praktinių būdų reguliariai vartoti granatą. Pirkdami iš anksto supakuotus granato sėklų gabaliukus, išvengsite varginančio išėmimo darbo. Taip pat galite įpjauti vaisiaus odą ir jį sulaužyti po vandeniu, kad sultys nesitaškytų.

Granatų sultys yra patogios vartoti, tačiau pasirinkus rūšis be pridėto cukraus, galima maksimaliai padidinti naudą sveikatai. Įtraukiant granatų sėklas į salotas, jogurtą, avižinius dribsnius ar kokteilius, galima paįvairinti tekstūrą. Maisto gaminimui granatų melasa yra skanus priedas prie marinatų ir padažų, suteikiantis koncentruotą naudą mažesniais kiekiais.

Anti-senėjimo ateitis: Urolithin A papildai ir gydymas

Mokslininkams toliau tyrinėjant ląstelių senėjimo mechanizmus, urolitinas A tapo perspektyviu junginiu, kuris yra senėjimo prevencijos mokslo priešakyje. Klinikiniai tyrimai įrodė jo saugumą ir potencialų veiksmingumą gerinant raumenų funkciją ir mitochondrijų sveikatą.

Farmacijos kompanijos šiuo metu kuria standartizuotus Urolithin A papildus, užtikrinančius nuoseklų dozavimą, kurio nėra vartojant natūralų granatą. Šie papildai skirti su amžiumi susijusiam raumenų silpnėjimui, pažinimo funkcijų silpnėjimui ir medžiagų apykaitos sutrikimams.

Ateityje gali būti sukurtos specializuotos formulės, skirtos konkrečioms ligoms, pavyzdžiui, sarkopenijai ar neurodegeneracinėms ligoms, gydyti. Nors moksliniai tyrimai dar tik vyksta, mokslininkai išlieka atsargiai optimistiški dėl urolitino A potencialo pakeisti profilaktinės sveikatos priežiūros metodus, taikomus su senėjimu susijusioms ligoms gydyti.

Apribojimai ir svarstymai: ką mums dar reikia išmokti

Nors urolitinas A yra perspektyvus anti-senėjimo junginys, vis dar yra daug žinių spragų, kurias reikia išsiaiškinti prieš pradedant jį plačiai taikyti terapijoje. Mokslininkai turi nustatyti idealius dozavimo protokolus skirtingoms amžiaus grupėms ir sveikatos būklėms. Ilgalaikio saugumo profiliai turi būti nustatyti atliekant išsamius klinikinius tyrimus.

Išlieka klausimų apie galimą sąveiką su vaistais ir esamomis sveikatos problemomis. Mokslininkai vis dar tiria visą urolitino A veikimo mechanizmą ląstelių lygiu. Be to, individualūs žarnyno mikrobiomos sudėties skirtumai gali turėti įtakos elagitaninų konversijos į urolitiną A greičiui, o tai gali riboti jo veiksmingumą tam tikroms gyventojų grupėms. Dėl šių apribojimų reikia atsargiai vertinti dabartinius mokslinių tyrimų rezultatus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video