Mitai apie kofeino neturinčią kavą: kuo ji iš tiesų skiriasi?

chemical processes remove caffeine

Kofeino neturinti kava vis dar apgaubta klaidingų įsitikinimų. Daugelis mano, kad joje nėra jokio kofeino, kad jos skonis prastesnis už įprastos kavos arba kad ji kelia pavojų sveikatai dėl cheminio apdorojimo. Kiti mano, kad visi kofeino pašalinimo metodai yra identiški arba kad šis produktas yra brangesnis. Tačiau šie įsitikinimai neatitinka šiuolaikinės realybės. Supratimas, ką iš tiesų pasiekia kofeino pašalinimas, atskleidžia subtilesnį vaizdą apie šį plačiai vartojamą gėrimą.

Mitas Nr. 1: Kava be kofeino visiškai neturi kofeino

Priešingai nei plačiai manoma, kava be kofeino nėra visiškai be kofeino. Kofeino pašalinimo procesas pašalina apie 97 procentus kofeino, o galutiniame produkte lieka jo pėdsakai. Tipinė 240 mililitrų puodelio kava be kofeino turi 2–5 miligramus kofeino, palyginti su 95–200 miligramais įprastoje kavoje.

Šis likęs kofeinas yra dabartinių ekstrahavimo metodų ribotumo rezultatas, nes neįmanoma visiškai pašalinti kofeino, nesukeliant didelės žalos kavos skoniui ir naudingoms medžiagoms. Tie, kurie kofeinui jautriems žmonėms siūlo kavą be kofeino, turėtų suprasti šį skirtumą.

Nors kava be kofeino yra praktiška alternatyva vakariniam vartojimui arba tiems, kurie stebi kofeino suvartojimą, ji techniniu požiūriu vis dar yra kofeino turinti, o ne visiškai be kofeino.

Mitas Nr. 2: Kofeino pašalinimas sunaikina visą skonį

Nors kofeino neturinčios kavos kofeino kiekis tebėra dažnas klaidingas įsitikinimas, skonio išsaugojimas kofeino pašalinimo metu yra lygiai taip pat klaidingai suprantamas. Šiuolaikiniai kofeino pašalinimo metodai, ypač Šveicarijos vandens procesas ir CO2 ekstrahavimas, selektyviai pašalina kofeiną, išlaikydami daugumą aromatinių junginių ir skonio junginių.

Aukštos kokybės be kofeino pupelės puikiai išlaiko savo kilmės savybes, konsistenciją ir skonio profilį. Skonio praradimo suvokimas dažnai kyla dėl žemesnės kokybės pupelių naudojimo dekafeinavimui arba netinkamų paruošimo metodų. Įsigydami specialios kokybės be kofeino kavą ir taikydami teisingus paruošimo metodus, padavėjai gali drąsiai siūlyti klientams skonį turinčius gėrimus, palyginamus su kofeino turinčiais alternatyvais.

Mitas Nr. 3: Cheminiai tirpikliai daro be kofeino kavą nesaugią

Saugumo problemos, susijusios su cheminiais tirpikliais, naudojamais kofeino pašalinimui, yra dar viena plačiai paplitusi klaidinga nuomonė.

Pagrindiniai naudojami tirpikliai – etilacetatas ir metilenchloridas – yra griežtai reguliuojami FDA. Tirpiklių likučių kiekis gatavoje kofeino neturinčioje kavos yra nežymus ir gerokai mažesnis už saugumo ribas. Etilacetatas natūraliai randamas vaisiuose, o metilenchloridas išgaruoja aukštoje temperatūroje skrudinant. Nepriklausomi tyrimai nuosekliai patvirtina, kad kofeino neturinčioje kavos nėra aptinkamų tirpiklių likučių.

Kaip alternatyva taip pat egzistuoja vandens pagrindu veikiantys kofeino pašalinimo metodai.

Sveikatos specialistai sutinka, kad kofeino vartojimas nekelia didesnio pavojaus nei įprastos kavos vartojimas, kalbant apie cheminių medžiagų poveikį.

Mitas Nr. 4: Kofeino neturinti kava neturi naudos sveikatai

Be kofeino kiekio, paplitęs yra ir įsitikinimas, kad kofeino neturinti kava turi minimalią maistinę vertę ir naudą sveikatai. Šis įsitikinimas nepaiso svarbių įrodymų, patvirtinančių kofeino neturinčios kavos naudą.

Kofeino netekusi kava išlaiko antioksidantus, įskaitant polifenolius ir chlorogeninę rūgštį, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu. Tyrimai rodo, kad reguliarus kofeino netekusios kavos vartojimas gali sumažinti 2 tipo diabeto, širdies ligų ir tam tikrų vėžio rūšių riziką.

Gėrimas išlaiko kepenis apsaugančias medžiagas ir palaiko virškinimo sistemos sveikatą. Tiems, kurie aptarnauja kitus, turinčius jautrumą kofeinui ar sveikatos apribojimus, kofeino netekusi kava yra tinkama alternatyva, teikianti reikšmingą naudą sveikatai, palyginti su kofeino turinčiomis kavos rūšimis

Mitas Nr. 5: Visi kofeino šalinimo metodai yra vienodi

Priešingai nei populiari nuomonė, kofeino šalinimo procesai labai skiriasi savo metodu, veiksmingumu ir poveikiu kavos skonio profiliui bei cheminė sudėčiai.

Tirpiklių pagrindu pagrįstas metodas naudoja chemines medžiagas kofeinui ekstrahuoti, o vandens pagrindu pagrįsti procesai remiasi osmosu be priedų.

Šveicarijos vandens kofeino šalinimo metodas naudoja gryną vandenį ir filtravimą, išsaugodamas daugiau aliejų ir skonių.

CO2 metodai naudoja suslėgtą anglies dioksidą selektyviam kofeino pašalinimui.

Kiekvienas metodas duoda skirtingus rezultatus, susijusius su skonio išsaugojimu, likusio kofeino kiekiu ir maistinių medžiagų išsaugojimu.

Supratimas apie šiuos skirtumus leidžia kavos profesionalams pasirinkti tinkamus metodus, atitinkančius jų paslaugų reikalavimus, užtikrinant aukščiausią kokybę ir nuoseklumą savo klientams.

Mitas Nr. 6: Kofeino neturinti kava yra žymiai brangesnė

Nors kofeino neturinti kava paprastai kainuoja daugiau nei įprasta kava, kainų skirtumas dažnai yra pervertintas.

Papildomos išlaidos atspindi teisėtas veiklos sąnaudas: specialią įrangą, tikslius apdorojimo metodus ir kokybės kontrolės priemones, reikalingas veiksmingam kofeino pašalinimui. Tačiau kainų skirtumai labai priklauso nuo prekės ženklo, kilmės ir pardavimo vietos.

Specializuoti kavos skrudintojai dažnai siūlo konkurencingas kainas be kofeino kavai, palyginti su įprasta kava. Didmeninis pirkimas ir prenumeratos paslaugos dar labiau sumažina išlaidas.

Paslaugų teikėjams be kofeino gėrimų antkainis išlieka didelis, todėl tai yra perspektyvi meniu galimybė, nereikalaujanti pernelyg didelių kainų priedų, kurie atbaidytų klientus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video