Naujausi tyrimai atskleidė, kad mėlynės yra netikėtai galingas ginklas prieš Alzheimerio ligą. Mokslininkai nustatė, kad mėlynių uogose esantys antocianinai įveikia kraujo ir smegenų barjerą, mažina uždegimą ir slopina beta amiloido baltymo agregaciją. Vos pusė ar vienas puodelis per dieną užtikrina idealią apsaugą už nedidelę vaistų kainą. Šios nebrangios uogos prilygsta receptinių vaistų veiksmingumui be šalutinio poveikio ir suteikia papildomos naudos širdies ir kraujagyslių sistemai. Visapusiškas neurologinės apsaugos mechanizmas, kurį užtikrina šie įprasti vaisiai, yra stebėtinai sudėtingas.
Įprasti vaisiai, darantys įtaką Alzheimerio ligos tyrimams
Nors atlikta daugybė tyrimų, kurių metu buvo tiriami augaliniai junginiai, saugantys pažintines funkcijas, mėlynės pasirodė esančios ypač perspektyvios Alzheimerio ligos tyrimuose. Mokslininkai nustatė, kad antocianinai – junginiai, suteikiantys mėlynėms ryškią spalvą – yra galingi antioksidantai, kovojantys su oksidaciniu stresu smegenų ląstelėse.
Naujausi tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant mėlynes pagerėja atmintis ir sulėtėja kognityvinių funkcijų silpnėjimas. Tuftso universitete atlikti tyrimai parodė, kad mėlynių papildai pagerino nervinius signalus senstančiose smegenyse.
Be to, šių uogų priešuždegiminės savybės gali sumažinti neurodegeneracinius procesus, susijusius su Alzheimerio liga. Labiausiai įtikina mėlynių uogų prieinamumas – jos yra nebrangios, plačiai prieinamos ir lengvai įtraukiamos į kasdienę mitybą be gydytojo priežiūros.
Kaip šis įperkamas supermaistas padeda kovoti su smegenų apnašomis
Mėlynių apsauginio poveikio nuo Alzheimerio ligos mechanizmas yra susijęs su jų gebėjimu kovoti su amiloido plokštelėmis– baltymų sankaupomis, kurios kaupiasi tarp nervinių ląstelių smegenyse.
Tyrimai rodo, kad antocianinai, junginiai, lemiantys ryškią mėlynių spalvą, pereina kraujo-smegenų barjerą ir mažina uždegimą bei neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus. Atrodo, kad šie galingi antioksidantai stabdo beta amiloido baltymų agregaciją, todėl gali sulėtinti kognityvinių funkcijų silpnėjimą.
Laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad mėlynių vartojimas sustiprina neuronų signalizaciją su atmintimi susijusiose smegenų srityse, todėl pagerėja ryšys tarp smegenų ląstelių net ir esant plokštelių.
Pagrindiniai kognityvinę apsaugą užtikrinantys junginiai
Mėlynių uogose, be antocianinų, yra keletas specifinių junginių, kurie prisideda prie jų neuroprotekcinių savybių. Tai resveratrolis, kuris aktyvina SIRT1 baltymus, saugančius neuronus nuo irimo, ir kvercetinas, galingas antioksidantas, mažinantis smegenų audinio uždegimą.
Įrodyta, kad pterostilbenas – junginys, panašus į resveratrolį, tačiau labiau biologiškai prieinamas, veiksmingai pereina kraujo-smegenų barjerą. Tyrimai rodo, kad jis padeda palaikyti nervų komunikacijos kelius.
Be to, mėlynių uogose yra vitamino K, kuris, reguliuodamas kalcio kiekį smegenyse, palaiko kognityvines funkcijas. Vaisiuose esančios omega-3 riebalų rūgštys dar labiau sustiprina nervų membranos vientisumą, todėl gali sulėtinti su Alzheimerio liga susijusį kognityvinių funkcijų silpnėjimą.
Veiksmingumo palyginimas su brangiomis alternatyvomis
Palyginti su brangiomis farmacinėmis priemonėmis, mėlynės užtikrina panašią kognityvinę apsaugą už mažesnę kainą. Tuftso universitete atlikti tyrimai atskleidė, kad kasdienis mėlynių vartojimas davė panašių rezultatų kaip ir vaistai, kainuojantys 180-360 eurų per mėnesį.
Mėlynių uogose esantys antocianinai, mažindami tau baltymo kaupimąsi ir uždegimą smegenų audinyje, prilygo receptinių vaistų veiksmingumui. Skirtingai nei vaistai, mėlynės nesukelia didelio šalutinio poveikio ir kartu suteikia papildomos naudos širdies ir kraujagyslių sistemai.
Mėlynės, kainuojančios maždaug 2,70-4,50 EUR už pintinę, yra prieinama pažinimo funkcijų silpnėjimo prevencinė priemonė, ypač naudinga bendruomenėms, turinčioms ribotą sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, ir tiems, kurie ieško natūralių vaistų alternatyvų.
Rekomenduojama suvartoti per parą, kad gautumėte didžiausią naudą
Nors individualūs veiksniai, tokie kaip amžius ir bendra sveikatos būklė, turi įtakos idealiam suvartojamam kiekiui, tyrimai rodo, kad 1/2-1 puodelis (75-150 g) mėlynių per dieną užtikrina reikiamą antocianinų koncentraciją kognityvinei apsaugai.
Tiems, kurie negali reguliariai vartoti šviežių mėlynių, šaldytos veislės išsaugo daugumą naudingų junginių ir užtikrina panašią apsaugą. Maisto papildai su standartizuotu mėlynių ekstraktu (500-1000 mg) gali būti alternatyva, nors dėl sinergetinio papildomų maistinių medžiagų poveikio geriau vartoti nesmulkintus vaisius.
Nuoseklumas svarbiau nei kiekis – mažesnių, reguliarių porcijų įtraukimas į savaitės valgymus yra naudingesnis nei atsitiktinės didelės porcijos, siekiant išlaikyti nervų apsaugą nuo Alzheimerio ligos.
Kita galima nauda sveikatai, ne tik smegenų apsaugai
Šis nebrangus supervaisius ne tik apsaugo nuo kognityvinių funkcijų silpnėjimo, bet ir suteikia bent penkis papildomus privalumus sveikatai. Tyrimai rodo, kad dėl didelio antioksidantų kiekio jis mažina uždegimą, mažina kraujospūdį ir gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Vaisiuose esančios skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaiko virškinimo sistemos sveikatą, o vitaminas C stiprina imuninę sistemą.
Tyrimai rodo, kad reguliariai juos vartojant gali sumažėti vėžio rizika, nes neutralizuojami laisvieji radikalai. Be to, vaisiuose esančios maistinės medžiagos gerina odos sveikatą ir mažina senėjimo požymius. Dėl mažo kalorijų skaičiaus ir sotumo didinimo vaisiai yra vertingi reguliuojant svorį, be to, be neuroprotekcinių savybių, jie teikia visapusišką sveikatingumo naudą.
Šių biudžetui palankių vaisių įtraukimas į savo mitybą
Šių biudžetui palankių vaisių įtraukimas į savo mitybą
Šį sveikatą stiprinantį vaisių įtraukti į kasdienę mitybą yra paprasta ir nebrangu. Uogas galima įtraukti į pusryčių dribsnius, avižinę košę, jogurtą ar kokteilius ir taip maistingai pradėti dieną. Užkandžiaujant uogos yra patogus, paruoštas užkandis, kurį reikia paruošti minimaliai.
Šaldytos uogos pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis už mažesnę kainą, ypač ne sezono metu, kai šviežios uogos pabrangsta. Jos išlieka gyvybingos kelis mėnesius ir nesugenda, todėl mažėja maisto atliekų.
Kuriant uogų padažus desertams, dedant juos į kepinius arba į salotas, galima vartoti įvairiais būdais, atitinkančiais įvairias mitybos nuostatas.