Anksčiau griebdavau jogurto puodelius manydama, kad tai sveikas užkandis, kol sužinojau, kas iš tikrųjų slypi daugumoje komercinių prekių ženklų. Mane šokiravo ne tik cukraus kiekis, kuris dažnai prilygsta desertams, bet ir priedų kokteilis, sąmoningai sukurtas taip, kad prailgintų galiojimo laiką ir kartu pakenktų jūsų žarnyno mikrobiomui. „Probiotinė nauda”, kuria daugelis iš mūsų tikisi? Dažnai tai yra rinkodaros teiginiai, menkai pagrįsti moksliniais duomenimis. Tiesa apie jogurto poveikį jūsų virškinimo sveikatai yra kur kas didesnė, nei daugelis mano.
Paslėpta cukraus bomba: kaip komerciniai jogurtai didina cukraus kiekį kraujyje
Vidutinėje komercinio jogurto porcijoje yra net 19 gramų cukraus, t. y. beveik pusė suaugusiesiems rekomenduojamos paros normos. Pastebėjau, kad šie iš pažiūros sveiki produktai gali sukelti staigų gliukozės kiekio kraujyje šuolį, panašų į saldainių batonėlių valgymą.
Nerimą kelia tai, kad gamintojai dažnai maskuoja pridėtinį cukrų, naudodami tokius terminus kaip „vaisiai dugne” arba „su medumi”. Tai nėra natūralus cukrus – tai perdirbti priedai, kurie gali sutrikdyti žarnyno florą ir sukelti uždegimą.
Sveikata besirūpinančioms šeimoms ar pacientams rekomenduoju ant etikečių ieškoti „be pridėtinio cukraus” arba paprastų rūšių, kurias galite natūraliai pagardinti šviežiais vaisiais.
Dirbtiniai saldikliai: Kalorijų keitimas virškinimo sutrikimais
Kai gamintojai iš jogurto produktų pašalina cukrų, paprastai jį pakeičia dirbtiniais saldikliais, tokiais kaip aspartamas, sukralozė ir kalio acesulfamas.
Pastebėjau, kad šie saldikliai gali suardyti jūsų virškinimo sistemą. Tyrimai rodo, kad jie keičia žarnyno bakterijų sudėtį ir gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir viduriavimą. Atlikdama tyrimą pastebėjau, kad dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) sergantys žmonės yra ypač pažeidžiami.
Didžiausią nerimą kelia tai, kad jūsų organizmas šių junginių neatpažįsta kaip maisto. Ši painiava kai kuriems žmonėms sukelia uždegimines reakcijas. Jei turite nepaaiškinamų virškinimo problemų, patikrinkite „sveiko” jogurto sudedamųjų dalių sąrašą – dėl to gali būti kalti dirbtiniai saldikliai, kuriuos vartojate kasdien.
Žarnyno floros trikdytojai: Konservantai, naikinantys naudingas bakterijas
Daugumoje parduotuvių lentynose esančių jogurto prekės ženklų yra konservantų, kurie nejučia sunaikina jūsų žarnyno mikrobų pusiausvyrą. Atradau, kad kalio sorbatas ir natrio benzoatas, paplitę „ilgo galiojimo” jogurtuose, aktyviai naikina naudingas bakterijas, kurias stengiatės vartoti.
Šie konservantai neskiria kenksmingų patogenų nuo būtinų probiotikų. Tyrimai rodo, kad jie gali sumažinti Lactobacillus ir Bifidobacterium populiaciją iki 75 % per 24 valandas po vartojimo.
Dar blogiau yra tai, kad dėl šio sutrikimo susidaro sąlygos klestėti kenksmingoms bakterijoms, kurios gali sukelti pilvo pūtimą, diskomfortą ir susilpnėjusį imunitetą, o tai prieštarauja jogurto teikiamai naudai.
Sutirštintojo spąstai: kaip dėl priedų sulėtėja virškinimas
Populiarūs jogurto prekių ženklai remiasi tirštikliais, kurie, kaip pastebėjau, gali gerokai pabloginti virškinimo procesą. Karageninas, modifikuotas kukurūzų krakmolas ir želatina sukuria jums patinkančią kreminę tekstūrą, tačiau jie liūdnai pagarsėję tuo, kad lėtina žarnyno tranzito laiką.
Mano atliktų tyrimų duomenimis, šie priedai virškinimo trakte jungiasi su vandeniu, sudarydami į gelį panašią medžiagą, kuri apsunkina maistinių medžiagų įsisavinimą ir lėtina atliekų šalinimą. Tai gali sukelti pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą ir diskomfortą, ypač tiems, kurių virškinimo sistema jautri.
Ieškokite jogurtų be šių priedų. Tradiciniai trynimo būdai natūraliai sutirština jogurtą, nepakenkdami jūsų virškinimo sveikatai ir neatsisakydami probiotinės naudos, kurios siekiate.
Rinkodara ir tikrovė: Probiotikų” etikečių teiginių iššifravimas
Įspūdingose pakuotėse paprastai žadama „milijardai gyvųjų kultūrų” ir „nauda virškinimo sistemai”, tačiau pastebėjau, kad šie rinkodaros teiginiai dažnai neatitinka to, kas iš tikrųjų yra jūsų jogurte.
FDA nereglamentuoja termino „probiotikas”, todėl gamintojai gali laisvai jį vartoti. Kai ištyriau populiarius prekių ženklus, pastebėjau, kad daugelyje jų yra termiškai apdorotų kultūrų (negyvų probiotikų) arba jų kiekis yra nepakankamas, kad suteiktų realios naudos.
Nesigilinkite į miglotus teiginius, pavyzdžiui, „palaiko virškinimo sistemos sveikatą”. Vietoj to patikrinkite konkrečias bakterijų padermes (pvz., Lactobacillus acidophilus) ir kolonijas formuojančių vienetų (KFV) skaičių. Trečiosios šalies bandymų patikros simboliai taip pat rodo, kad nepriklausomai patikrinta, ar gaminyje yra tai, kas jame deklaruojama.
Uždegimą sukeliantys veiksniai: Įprastos jogurto sudedamosios dalys, kurių reikia vengti
Daugelio komercinių jogurtų paslėpti ingredientai gali sukelti uždegimines virškinimo sistemos reakcijas, nepaisant į sveikatą orientuotos rinkodaros.
Atradau, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, dažniausiai sutrikdo žarnyno floros pusiausvyrą. Aukštos fruktozės kukurūzų sirupas ir modifikuotas krakmolas taip pat skatina jautrių žmonių uždegimus. Daugelio prekių ženklų sudėtyje yra karagenino, tirštiklio, susijusio su žarnyno uždegimu ir virškinimo sutrikimais.
Saugokitės dirbtinių dažiklių ir konservantų, tokių kaip kalio sorbatas, kurie gali sukelti jautrių žmonių reakcijas. Kai kuriems žmonėms pilvo pūtimą gali sukelti net pridėtiniai baltymų koncentratai.
Visada tikrinkite etiketes, ar jose nėra šių uždegimą sukeliančių priedų, kurie neutralizuoja teigiamą jogurto poveikį.
Tikroji jogurto alternatyva: Jogurtas: kaip atrodo tikra virškinamojo trakto sveikata
Tikrą virškinimo sistemos sveikatą užtikrina autentiškas jogurtas, kuris mažai kuo panašus į pernelyg apdorotus komercinius analogus. Ištyręs alternatyvas, pastebėjau, kad tradicinis graikiškas arba bulgariškas jogurtas su gyvosiomis kultūromis suteikia probiotinę naudą be dirbtinių priedų.
Ieškokite jogurtų su minimaliu ingredientų kiekiu: tik pienas ir bakterijų kultūros. Rauginimo procesas turėtų būti natūralus ir lėtas, kad naudingosios bakterijos galėtų klestėti. Geriausias pasirinkimas dažnai būna iš vietinių gamintojų, kuriems nereikia konservantų, kad pailgėtų galiojimo laikas.
Pastebėjau, kad perėjus prie šių autentiškų veislių labai pagerėjo virškinimas. Jos skanesnės, bet suteikia tai, ką komerciniai jogurtai tik žada: tikrą žarnyno sveikatos palaikymą.
Perėjimas: Kaip išsirinkti tikrai žarnynui palankias jogurto parinktis?
Norint išsirinkti tikrai naudingą jogurtą, reikia įveikti klaidinančių etikečių ir rinkodaros teiginių labirintą. Išmokau atkreipti dėmesį į sudedamųjų dalių sąrašus, o ne į etiketėse pateikiamus pažadus. Ieškokite jogurtų su minimaliu ingredientų kiekiu – geriausia, kad būtų tik pienas ir gyvosios kultūros.
Venkite produktų, į kuriuos pridėta cukraus, dirbtinių saldiklių, modifikuoto krakmolo ar konservantų. Tradiciniai graikiški, islandiški skyr ir bulgariški jogurtai paprastai pasižymi geresnėmis probiotinėmis savybėmis.
Rekomenduoju rinktis paprastas rūšis ir dėti savo šviežių vaisių. Kad žarnynui būtų maksimaliai naudinga, ieškokite produktų, kuriuose nurodyti keli probiotikų štamai, pavyzdžiui, L. acidophilus, B. lactis ir S. thermophilus. Šie autentiški fermentuoti produktai palaiko virškinimą, kurio iš tikrųjų reikia jūsų organizmui.