Maisto produktai, kurių negalima valgyti su arbata

incompatible foods with tea

Keletas maisto produktų gali sumažinti arbatos naudą sveikatai ir skonį. Pieno produktai jungiasi su arbatos katechinais ir sumažina antioksidantų įsisavinimą iki 28 %. Geležies turtingų maisto produktų, tokių kaip raudona mėsa ir špinatai, įsisavinimas sumažėja iki 60 %, kai jie vartojami su arbata. Aštrūs patiekalai, riebi žuvis ir šokoladas užgožia subtilias arbatos natas. Perdirbtas maistas, turintis daug natrio ir dirbtinių ingredientų, kertasi su arbatos skoniu. Mėtų produktai laikinai nualina skonio receptorius. Šių sąveikų supratimas padeda maksimaliai padidinti arbatos maistinę vertę ir juslinę patirtį.

Pieno produktai: Kodėl pienas ne visada yra geriausias priedas

Nors pieno arbata tapo populiariu gėrimu visame pasaulyje, pieno produktų dėjimas į arbatą gali gerokai sumažinti jos naudą sveikatai.

Reklama

Pieno baltymai, ypač kazeinai, jungiasi su katechinais, galingais arbatos antioksidantais, sudarydami junginius, kuriuos organizmas sunkiai įsisavina.

Tyrimai rodo, kad dėl šio surišimo arbatos polifenolių biologinis įsisavinamumas gali sumažėti iki 28 %.

Be to, nenugriebto pieno sudėtyje esantys riebalai gali trukdyti organizmui apdoroti naudingus arbatos junginius.

Reklama

Siekiantiems didžiausios antioksidacinės arbatos naudos, rekomenduojama ją vartoti be pieno arba su augalinės kilmės alternatyviais produktais.

Geležies turtingi maisto produktai: Kai jie trukdo arbatos naudai

Nors arbata garsėja daugybe sveikatai naudingų medžiagų, jos vartojimas kartu su geležies turtingais maisto produktais gali labai sumažinti jos maistinę vertę. Arbatoje esantys taninai, ypač juodojoje arbatoje, jungiasi prie geležies molekulių ir iki 60 % stabdo jos įsisavinimą.

Tokiuose maisto produktuose kaip raudona mėsa, špinatai, lęšiai ir praturtinti grūdai yra daug neheminės geležies, kuri yra jautriausia šiems trikdžiams. Ekspertai rekomenduoja atskirti arbatos vartojimą nuo geležies turtingų patiekalų bent viena valanda, kad maistinės medžiagos būtų maksimaliai įsisavinamos.

Reklama

Ši sąveika ypač svarbi asmenims, sergantiems geležies stokos anemija, arba nėščioms moterims, kurioms geležies poreikis yra padidėjęs.

Žalioji arbata šiuo požiūriu turi mažesnį poveikį nei juodoji arbata.

Aštrūs patiekalai: Aromato maskuojamasis poveikis

Kam derinti subtilią oolong ar baltąją arbatą su aštriu maistu, jei tikėtina, kad skonio niuansai bus užgožti? Aštriuose patiekaluose esantis kapsaicinas užvaldo skonio receptorius, todėl subtilios arbatos natos tampa nepastebimos.

Reklama

Net stiprios juodosios arbatos sunkiai konkuruoja su aitriosiomis paprikomis, kariu ar aštriuoju padažu.

Arbatos someljė rekomenduoja vengti tokio derinio, o aštrų maistą derinti su vėsinančiais gėrimais, pavyzdžiui, pienu ar alumi, kurie papildo, o ne konkuruoja.

Jei prie aštrių patiekalų reikia gerti arbatą, rinkitės ryškias, salyklines rūšis, pavyzdžiui, Asamo ar Junano juodąją arbatą, kurios gali atlaikyti skonio konkurenciją ir kartu suteikti taninų, padedančių išvalyti gomurį.

Reklama

Daug baltymų turintis maistas: Taninų sąveikos problema

Kepsnys ir stipri arbata gali atrodyti kaip klasikinis derinys, tačiau šis derinys yra nemenkas mitybos iššūkis.

Arbatoje esantys taninai jungiasi su baltymais, ypač geležimi ir cinku, sudarydami netirpius junginius, kurių organizmas negali veiksmingai įsisavinti. Dėl šios sąveikos mineralų įsisavinimas gali sumažėti iki 50 %, ypač tai paveikia augaliniame maiste esančią neheminę geležį.

Vartojantiems daug baltymų turinčius patiekalus, kuriuose gausu gyvūninės kilmės produktų, arbatos gėrimas likus valandai iki valgymo arba po jo gali labai pabloginti maistinių medžiagų įsisavinimą. Asmenys, sergantys geležies stokos mažakraujyste, turėtų būti ypač atsargūs dėl šio derinio.

Reklama

Citrusiniai vaisiai: Citrusiniai vaisiai: prieštaringas derinys

Nors citrusiniuose vaisiuose yra vertingo vitamino C, galinčio pagerinti geležies pasisavinimą, jų derinimas su arbata sukuria biocheminį prieštaravimą. Arbatoje esantys taninai ir citrusiniuose vaisiuose esanti askorbo rūgštis konkuruoja, o ne papildo vienas kitą.

Arbatoje esantys katechinai gali sumažinti vitamino C biologinį prieinamumą, o citrusinių vaisių rūgštingumas gali suskaidyti arbatoje esančius naudinguosius polifenolius.

Be to, šis derinys dėl padidėjusio rūgštingumo ir taninų koncentracijos dažnai sukelia virškinimo diskomfortą.

Reklama

Kad maistinės medžiagos būtų idealiai įsisavinamos, citrusinius vaisius vartokite likus bent valandai iki arbatos gėrimo arba po jo. Toks laikas leidžia organizmui pasinaudoti tiek arbatos antioksidacinėmis savybėmis, tiek citrusinių vaisių vitaminu C.

Stipraus skonio česnakų ir svogūnų patiekalai

Česnakų ir svogūnų patiekalai, pasižymintys stipriais aromatiniais junginiais ir ilgai išliekančiu skoniu, derinami su arbata sukelia didelių juslinių konfliktų.

Šiuose stipriuose ingredientuose yra sieros junginių, kurie užgožia daugumos arbatų, ypač žalių ir baltųjų, subtilių natų, subtilius skonio profilius.

Reklama

Aštrus česnakų ir svogūnų poskonis išlieka burnoje ir keičia skonio suvokimą dar kelias valandas po vartojimo.

Dėl šių trukdžių gomurys negali pastebėti tokių subtilių arbatos savybių kaip gėlių atspalviai ar švelnus aitrumas.

Be to, šiuose alijošiuose esantys lakieji junginiai gali reaguoti su arbatos polifenoliais, todėl gali pablogėti skonio kokybė ir sumažėti arbatos nauda sveikatai.

Reklama

Riebi žuvis ir jūros gėrybės: Žuvys ir žuvys: skonių susidūrimas

Riebios žuvys ir jūros gėrybės, tokios kaip lašiša, skumbrė ir vėžiagyviai, vartojamos su arbata sukelia problemišką skonio sąveiką. Didelis riebalų kiekis šiuose maisto produktuose padengia gomurį, gerokai susilpnina subtilias arbatos skonio natas ir sukelia nemalonų metalinį poskonį.

Be to, ryškus jūros gėrybių jūros skonis kertasi su subtiliu arbatos skoniu. Moliuskuose esantys jodo junginiai ypač prastai reaguoja su arbatos taninais. Šis derinys dažnai sukelia žuvies poskonį, kuris išlieka nepaisant valomųjų arbatos savybių.

Kad arbata būtų ideali, patartina atskirti arbatos vartojimą nuo jūros gėrybių patiekalų bent trisdešimčia minučių.

Reklama

Šokoladas ir saldūs desertai: Kai jie užgožia jūsų alų

Dekadentiški šokoladiniai desertai ir saldūs konditerijos gaminiai gali užgožti subtilų arbatos skonio profilį ir sukurti nesubalansuotą skonį.

Sodriame juodajame šokolade yra ypač stiprių skonio junginių, kurie išlieka gomuryje ir užgožia subtilių, pavyzdžiui, baltosios ar žaliosios, arbatų niuansus.

Saldūs desertai su dideliu cukraus kiekiu pakelia skonio slenkstį, todėl sunku suvokti natūralų arbatos saldumą ir gėlių atspalvius.

Reklama

Saldumo likučiai puikiai paruoštą arbatą gali paversti iš pirmo žvilgsnio rūgščiu ar plokščiu gėrimu.

Kad arbata būtų ideali, vertėtų derinti su mažiau saldžiomis alternatyvomis arba koreguoti virimo parametrus vartojant šokoladinius skanėstus.

Perdirbtas maistas: Druska, konservantai ir mėgavimasis arbata

Labai apdorotas maistas su padidintu natrio kiekiu ir dirbtiniais konservantais gali labai pakenkti subtiliam arbatos skoniui.

Reklama

Per didelis druskos kiekis tokiuose užkandžiuose kaip traškučiai, perdirbta mėsa ir šaldyti patiekalai užgožia gomurį, todėl sunku įvertinti subtilias arbatos natas.

Daugelio konservantų sudėtyje yra cheminių junginių, sukeliančių ilgai išliekantį poskonį, kuris prieštarauja natūralioms arbatos savybėms.

Ypač daug problemų kelia mononatrio glutamatas ir dirbtinės kvapiosios medžiagos, nes jos gali pakeisti skonio suvokimą iki 30 minučių po vartojimo.

Reklama

Jei norite mėgautis arbata, vartokite kuo mažiau apdorotą maistą arba palaukite maždaug 20 minučių po to, kai suvalgėte labai apdorotus produktus, ir tik tada užplikykite arbatą.

Mėtų ir mentolio produktai: Gomurį raminantis poveikis

Kodėl mėtų ir mentolio produktai dažnai kenkia arbatos gėrimo patirčiai? Atsakymas slypi jų cheminėse savybėse.

Mėtų veiklioji medžiaga mentolis laikinai nuslopina skonio receptorius ir burnoje sukelia vėsos pojūtį. Dėl šio nutirpimo poveikio sumažėja gomurio gebėjimas aptikti subtilius arbatos skonio junginius ir aromatines natas.

Reklama

Dažniausiai dėl to kalta mėtų skonio guma, burnos mėtos, mentolinės cigaretės ir dantų pastos likučiai.

Arbatos entuziastai rekomenduoja suvalgius mėtų produktų palaukti bent 30 minučių ir tik tada mėgautis arbata, ypač tokiomis subtiliomis rūšimis kaip baltoji ar žalioji arbata, kurių niuansus lengva užmaskuoti.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like