Maisto produktai, kurie gydo nervus ir žarnyną tuo pačiu metu – tikras atradimas

nourishing nerves and intestines simultaneously

Žarnyno ir smegenų ašis jungia virškinimo ir nervų sistemas dviem kryptimis, todėl tam tikri maisto produktai vienu metu gydo abi sistemas. Omega-3 turtinga žuvis, graikiniai riešutai ir linų sėmenys mažina uždegimą, kartu palaikydami nervų regeneraciją ir žarnyno barjero funkciją. Uogos suteikia polifenolių, kurie peržengia kraujo ir smegenų barjerą ir stiprina žarnyno vientisumą. Ciberžolė ir imbieras veikia žarnyno nervų sistemos uždegimo kelius. Šie funkciniai maisto produktai siūlo galingus sprendimus, pranokstančius tradicinius žarnyno ir neurologinių ligų gydymo būdus.

Mokslinis ryšys tarp žarnyno sveikatos ir nervų funkcijos

Sudėtingas virškinimo sistemos ir nervų sistemos ryšys yra viena įdomiausių šiuolaikinės medicinos tyrimų sričių. Šis ryšys, dažnai vadinamas žarnyno ir smegenų ašimi, apima dvikryptį ryšį per nervinius, imuninius ir endokrininius kelius.

Reklama

Tyrimai rodo, kad žarnyno mikrobiota gamina neurotransmiterius, įskaitant serotoniną, dopaminą ir GABA – chemines medžiagas, būtinas nervų veiklai ir nuotaikos reguliavimui. Be to, žarnyno nervų sistemoje, esančioje žarnyno sienelėje, yra daugiau kaip 100 milijonų neuronų, kurie veikia šiek tiek nepriklausomai nuo centrinės nervų sistemos.

Virškinamojo trakto uždegimas gali sukelti sisteminį uždegimą, turintį įtakos nervų būklei, o nervų disfunkcija gali pakeisti žarnyno motoriką ir barjero vientisumą.

Omega turtingi maisto produktai: Dvigubi nervų ir žarnyno audinių gydytojai

Nervų regeneracijai ir žarnyno sveikatai labai svarbūs omega turtingi maisto produktai yra nervų ir virškinamojo trakto sveikatingumo sankirtoje. Šios maistinės medžiagos, ypač omega-3 riebalų rūgštys, esančios riebioje žuvyje, graikiniuose riešutuose ir linų sėmenyse, mažina uždegimą visuose organizmo nervų ir virškinimo takuose.

Reklama

Tyrimai rodo, kad DHA ir EPA omega-3 palaiko mielino apvalkalo vientisumą ir kartu stiprina žarnyno barjero funkciją. Ispaninio šalavijo sėklos ir kanapių širdelės yra augalinės kilmės alternatyvos, suteikiančios alfa linoleno rūgšties, kuri organizme virsta aktyviosiomis omega-3 formomis.

Reguliarus šių dvejopai gydančių maisto produktų vartojimas palaiko neuromediatorių gamybą ir skatina naudingą žarnyno mikrobiomo įvairovę.

Polifenolių jėgainės: Uogos, kurios atkuria abi sistemas

Sodrios spalvos ir kupinos antioksidacinių junginių uogos yra koncentruočiausias gamtoje polifenolių šaltinis, kuris tuo pačiu metu palaiko nervų apsaugą ir žarnyno atstatymą.

Reklama

Mėlynėse, gervuogėse ir braškėse yra antocianinų, kurie peržengia kraujo-smegenų barjerą, mažina oksidacinį stresą nerviniuose audiniuose ir stiprina žarnyno sandarias jungtis. Tyrimai rodo, kad šie junginiai slopina uždegiminius citokinus, kurie pažeidžia nervų ir žarnyno epitelio ląsteles.

Reguliarus jų vartojimas susijęs su geresne kognityvine funkcija ir mažesniu žarnyno pralaidumu. Žarnyno ir smegenų ašiai ypač naudinga aviečių elaginė rūgštis, kuri moduliuoja mikrobiotos sudėtį ir palaiko mielino apvalkalo vientisumą, sukurdama sinergetinį gydomąjį poveikį abiem sistemoms.

Priešuždegiminės maistinės medžiagos, veikiančios žarnyno nervų sistemą

Žarnyno nervų sistemos– dažnai vadinamos „antrosiomis smegenimis” – uždegimas gali sutrikdyti gyvybiškai svarbų ryšį tarp žarnyno ir smegenų, todėl gali atsirasti virškinimo sutrikimų ir neurologinių simptomų.

Reklama

Tam tikros maistinės medžiagos specialiai veikia šį žarnyno ir smegenų ryšį. Omega-3 riebalų rūgštys, esančios riebioje žuvyje ir linų sėmenyse, moduliuoja uždegimines reakcijas abiejose sistemose. Ciberžolėje esantis kurkuminas prasiskverbia pro kraujo-smegenų barjerą ir kartu malšina žarnyno uždegimą. Imbiero sudėtyje esantys gingeroliai reguliuoja žarnyno nervų signalus, mažina skausmą ir motorikos sutrikimus.

Kvercetinas, kurio gausu obuoliuose ir svogūnuose, stabilizuoja putliąsias ląsteles, kurios pernelyg aktyviai veikdamos sukelia uždegimines kaskadas nervų ir virškinimo audiniuose.

Praktiniai mitybos planai nervų ir virškinamojo trakto gydymui

Norint priešuždegimines maistines medžiagas paversti kasdieniais mitybos modeliais, reikia struktūruoto požiūrio, apimančio tiek laiką, tiek maisto produktų derinius. Į veiksmingus valgymo planus įtraukiami omega-3 turtingi maisto produktai (lašiša, graikiniai riešutai) ryte, kad pagerėtų nervų sistemos veikla, o vidudienį – prebiotikų turtingi patiekalai (topinambai, šparagai), kad būtų palaikoma žarnyno bakterijų pusiausvyra.

Reklama

Vakare reikėtų valgyti daug polifenolių turinčius patiekalus (uogas, juodąjį šokoladą) ir lengvai virškinamus baltymus, kurie palaiko nakties atstatomuosius procesus. Šis trijų etapų metodas nepažeidžia organizmo paros ritmo ir strategiškai tiekia nervų sistemą palaikančius junginius, kai jų įsisavinimo efektyvumas yra didžiausias. Nuosekliai taikant šį modelį gaunama kaupiamoji nauda žarnyno nervų sistemai ir žarnyno epitelio vientisumui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video