Naujausi moksliniai įrodymai patvirtina, kad kai kurie maisto papildai teikia išmatuojamą naudą. Omega-3 riebalų rūgštys sumažina uždegimą ir širdies smūgio riziką 8-13 proc. Vitaminas D reguliuoja imuninį atsaką ir palaiko kaulų sveikatą. Probiotikai veiksmingai gydo IBS ir užkerta kelią su antibiotikais susijusiam viduriavimui. Magnis gerina miego kokybę ir mažina migrenos dažnį. Kreatinas gerina sportinius rezultatus ir kognityvines funkcijas. Tyrimai rodo, kad šie papildai duoda apčiuopiamų rezultatų sveikatai, kai vartojami tinkamomis rekomenduojamomis dozėmis.
Omega-3 riebiosios rūgštys: smegenų ir širdies sveikatos įrodymai
Omega-3 riebalų rūgštys nuolat priskiriamos prie labiausiai ištirtų maisto papildų, o jų vaidmuo širdies ir kraujagyslių bei neurologinei sveikatai yra moksliškai pagrįstas. Šios svarbiausios maistinės medžiagos, kurių daugiausia randama riebiose žuvyse, mažina uždegimą ir trigliceridų kiekį bei gerina arterijų funkciją.
Naujausi metaanalizės tyrimai patvirtina, kad omega-3 papildų vartojimas gali sumažinti širdies smūgio riziką 8-13 % ir sulėtinti kognityvinių funkcijų silpnėjimą senstančioje visuomenėje. EPA ir DHA komponentai ypač naudingi neurologijai, todėl gali padėti reguliuoti nuotaiką ir kognityvinę veiklą.
Tyrimai rodo, kad norint gauti idealią naudą, kasdien reikia suvartoti 250-500 mg EPA ir DHA, o tai galima pasiekti reguliariai vartojant riebią žuvį arba aukštos kokybės maisto papildus, patikrintus trečiųjų šalių.
Vitaminas D: ne tik kaulų sveikata, bet ir imuninė funkcija
Nors pirmiausia žinomas dėl savo esminio vaidmens kaulų vystymuisi, vitaminas D tapo svarbia maistine medžiaga, turinčia toli siekiančią įtaką visam organizmui, ypač imuninei funkcijai.
Naujausi tyrimai rodo, kad imuninėse ląstelėse yra vitamino D receptorių, o tai rodo, kad jis atlieka reguliuojamąjį vaidmenį imuninio atsako procese. Tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino D kiekis gali sumažinti kvėpavimo takų infekcijų ir autoimuninių ligų riziką. Šis į hormoną panašus vitaminas moduliuoja tiek įgimtą, tiek adaptyviąją imuninę sistemą.
Daugeliui žmonių trūksta vitamino D, ypač tiems, kurie gyvena šiaurinėse platumose arba mažai būna saulėje. Nustatyta, kad kasdien vartojant 1000-2000 TV vitamino papildų, kai jo kiekis kraujyje pasiekia 75-125 nmol/l, teigiamai veikia imuninę sveikatą.
Probiotikai: Moksliškai pagrįsta nauda žarnyno mikrobiomo pusiausvyrai
Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad probiotikai– gyvi naudingi mikroorganizmai – yra labai naudingi žarnyno sveikatai, jei vartojami pakankamais kiekiais. Tyrimai rodo jų veiksmingumą gydant dirgliosios žarnos sindromą, užkertant kelią su antibiotikais susijusiam viduriavimui ir mažinant virškinamojo trakto uždegimą.
Specifinių padermių, pavyzdžiui, Lactobacillus ir Bifidobacterium, poveikis sveikatai yra kliniškai patvirtintas. Šie mikroorganizmai padeda atkurti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, išstumdami kenksmingas bakterijas ir palaikydami žarnyno barjero funkciją.
Kad rezultatai būtų idealūs, vartotojai turėtų rinktis maisto papildus su dokumentais patvirtinta konkretaus kamieno nauda ir pakankamu kiekiu kolonijas sudarančių vienetų (CFU), paprastai nuo 1 iki 10 mlrd. vienetų vienoje porcijoje.
Magnis: tyrimai, pagrindžiantys jo vaidmenį įvairiose organizmo sistemose
Nepaisant to, kad daugelyje diskusijų apie mitybą į jį neatsižvelgiama, magnis yra vienas iš labiausiai ištirtų maistinių mineralų, kurio svarbios funkcijos įvairiose organizmo sistemose pagrįstos įtikinamais įrodymais.
Moksliniais tyrimais nuolat įrodinėjamas magnio veiksmingumas reguliuojant raumenų ir nervų funkciją, gliukozės kiekį kraujyje ir kraujospūdį. Klinikiniai tyrimai patvirtina, kad magnis padeda išvengti migrenos, gerina miego kokybę ir mažina depresijos simptomus. Maisto papildų vartojimas ypač naudingas tiems, kurie turi dokumentais patvirtintą jo trūkumą, kuris pasireiškia maždaug 50 % europiečių.
Stipriausi įrodymai patvirtina magnio naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, o metaanalizės patvirtina, kad pakankamas magnio kiekis mažina širdies ligų ir insulto riziką.
Kreatinas: Klinikinis patvirtinimas dėl sportinių rezultatų ir kognityvinių funkcijų
Kreatinas yra vienas išsamiausiai mokslinėje literatūroje ištirtų maisto papildų, kurio veiksmingumas patvirtintas daugiau kaip 500 recenzuojamų tyrimų. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kreatino monohidratas didina fosfokreatino atsargas raumenyse, todėl intensyvių treniruočių metu didėja ATP gamyba. Tai lemia išmatuojamą jėgos, galios ir raumenų masės padidėjimą.
Naujausi klinikiniai tyrimai atskleidė ne tik sportininkų, bet ir kognityvinę naudą, ypač vegetarams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tyrimai rodo, kad kreatino papildai gali pagerinti atmintį, sumažinti protinį nuovargį ir pagerinti smegenų veiklą atliekant sudėtingas užduotis.
Standartiniuose protokoluose rekomenduojamas įkrovos etapas (20 g kreatino per dieną 5-7 dienas), po to palaikomoji dozė (3-5 g per dieną), o šalutinis poveikis sveikiems žmonėms yra minimalus.
Berberinas: Naujų tyrimų apie cukraus kiekį kraujyje ir medžiagų apykaitos palaikymą
Berberinas, alkaloidų junginys, išgaunamas iš įvairių augalų, įskaitant Berberis rūšį, sulaukė didelio mokslininkų dėmesio dėl savo įspūdingo poveikio gliukozės apykaitai ir jautrumui insulinui.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad berberinas gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje nevalgius, hemoglobino A1c ir atsparumą insulinui, vartojant 500-1500 mg per parą. Tyrimai atskleidė, kad jo veikimo mechanizmas susijęs su AMPK – medžiagų apykaitos reguliatoriaus, gerinančio ląstelių energijos panaudojimą, – aktyvavimu. Šis kelias atspindi kai kuriuos metformino poveikius.
Be glikemijos kontrolės, berberinas gali pagerinti lipidų profilį, sumažinti uždegimą ir palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Nors paprastai gerai toleruojamas, iš pradžių gali pasireikšti lengvas poveikis virškinimo traktui, kuris paprastai išnyksta vartojant toliau.