Kreminis obuolių pyragas, kuris pralenkia bet kokį tortą: svečiai prašo receptą vos paragavę!

Įsivaizduokite desertą, kuris yra toks gardus, kad vos patiekus ant stalo per 5 minutes dingsta pusė pyrago. Būtent toks yra šis kreminis obuolių pyragas! Jis sujungia klasikinio obuolių pyrago skonio notes su švelnaus varškės kremo tekstūra, sukurdamas nepakartojamą derinį, kuris pralenkia net prabangius tortus.

Kuo ypatingas šis kreminis obuolių pyragas?

Nors obuolių pyragas yra vienas populiariausių kepinių pasaulyje, šis receptas išsiskiria savo originalia sudėtimi ir paruošimo būdu. Įprastas obuolių pyragas dažniausiai būna sausesnis, o šis variantas pasižymi kreminės tekstūros įdaru, kuris harmoningai dera su trapiais pyrago kraštais.

Šis kepinys idealiai tinka:

  • Ypatingoms šeimos šventėms
  • Savaitgalio vaišėms
  • Netikėtiems svečiams nustebinti
  • Kasdieniams džiaugsmams prie arbatos puodelio

Ingredientai

Tešlai (pagrindui):

  • 300 g miltų
  • 120 g šalto sviesto
  • 110 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos

Obuolių įdarui:

  • 600 g obuolių (apie 4-5 vidutinio dydžio)
  • 10 g sviesto
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai citrinos sulčių

Varškės kremui:

  • 300 g varškės (geriausia naudoti vidutinio riebumo)
  • 350 ml pieno
  • 100 g cukraus
  • 40 g miltų
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas krakmolo
  • 1 citrinos žievelė (tik geltonoji dalis)

Papuošimui (nebūtina):

  • Sauja migdolų žiedlapių
  • Cukraus pudra pabarstymui

Gaminimo eiga

1. Paruoškite obuolių įdarą:

  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais, maždaug 1-1,5 cm dydžio kubeliais.
  2. Keptuvėje ištirpinkite 10 g sviesto, suberkite 2 šaukštus cukraus ir lengvai pakaitinkite, kol cukrus ištirps.
  3. Sudėkite obuolių gabalėlius ir troškinkite ant vidutinės ugnies, kol išgaruos didžioji dalis skysčio (apie 8-10 minučių). Svarbu, kad obuoliai suminkštėtų, bet išlaikytų savo formą – jie neturėtų virsti koše.
  4. Nukelkite nuo ugnies, apšlakstykite citrinos sultimis (tai padės išvengti obuolių patamsėjimo) ir palikite atvėsti.

2. Paruoškite kreminę bazę:

  1. Vidutinio dydžio dubenėlyje išplakite kiaušinį su 100 g cukraus, kol masė taps šviesesnė.
  2. Įmaišykite smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir 40 g miltų. Gerai išplakite šluotele, kad neliktų jokių gumuliukų.
  3. Palaipsniui, plona srovele, pilkite pieną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  4. Gautą masę supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol kremas sutirštės (apie 5-7 minutes). Kremas turėtų pasiekti pudingo konsistenciją.
  5. Nukelkite nuo ugnies, perkelkite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele (plėvelė turi liesti kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir palikite visiškai atvėsti.

3. Paruoškite tešlą:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite 300 g miltų, 110 g cukraus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
  2. Įdėkite šaltą sviestą, supjaustytą mažais kubeliais, ir pirštų galiukais arba elektriniu plaktuvu sutrinkite iki trupinių konsistencijos.
  3. Į tešlos viduryje padarytą įdubimą įmuškite kiaušinį ir greitai užminkykite tešlą. Neminkykite per ilgai – tešla turi likti trapi.
  4. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 minučių.

4. Paruoškite kreminį įdarą:

  1. Kai kreminė bazė visiškai atvės, įdėkite į ją varškę ir panardinama sulankstomasis plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Jei neturite tokio plaktuvo, galite naudoti įprastą šluotelę arba elektrinį plaktuvą žemiausiame greityje.
  2. Įberkite krakmolą ir gerai išmaišykite – tai padės kremui išlikti stabilesniam kepant.
  3. Atsargiai įmaišykite atvėsusius obuolių gabalėlius, stengdamiesi, kad kiekvienas gabalėlis būtų padengtas varškės mase.

5. Surinkite pyragą:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  2. Apvalią kepimo formą (apie 24-26 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
  3. Tešlą padalinkite į dvi dalis: maždaug 2/3 ir 1/3.
  4. Didesnę dalį iškočiokite ir išklokite ja kepimo formą, suformuodami maždaug 3-4 cm aukščio kraštus.
  5. Tešlos pagrindą kelis kartus subadykite šakute, kad kepant nesusidarytų oro burbulai.
  6. Ant tešlos pagrindo tolygiai paskirstykite kreminį įdarą su obuoliais.
  7. Likusią tešlos dalį galite supjaustyti juostelėmis ir suformuoti groteles viršuje arba suformuoti kraštus, užlenkdami tešlos perteklių ant įdaro.

6. Kepkite ir patiekite:

  1. Jei naudosite, pabarstykite viršų migdolų žiedlapiais.
  2. Pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
  3. Iškepusį pyragą palikite formoje, kol visiškai atvės.
  4. Norėdami išgauti dar intensyvesnį skonį ir tirštesnę kremo tekstūrą, pyragą galite palaikyti šaldytuve 2-3 valandas prieš patiekdami.
  5. Prieš patiekdami, galite apibarstyti cukraus pudra.

Patarimai sėkmingam rezultatui

  • Obuolių pasirinkimas: Geriausia naudoti rūgštesnius obuolius, pavyzdžiui, Antaniniai, Auksis arba Granny Smith. Jie subalansuos kremo saldumą ir suteiks pyragui ryškesnio skonio.
  • Varškės kokybė: Rinkitės šviežią, vidutinio riebumo varškę (9-15% riebumo). Jei varškė per sausa, galite įmaišyti šaukštą grietinės, kad kremas būtų švelnesnis.
  • Tešlos temperatūra: Dirbkite su šalta tešla – taip ji bus trapiesnė ir lengviau formuosis. Jei tešla pradeda lipti prie rankų, trumpam padėkite ją į šaldytuvą.
  • Kepimo forma: Jei naudojate formą su nuimamu dugnu, prieš išimdami pyragą, leiskite jam visiškai atvėsti – taip išvengsite kremo ištekėjimo.

Kodėl šis pyragas geresnis už tortą?

Kreminis obuolių pyragas turi visas gerąsias torto savybes – kremą, švelnumą, turtingą skonį – bet jį žymiai paprasčiau pagaminti. Skirtingai nei daugelis tortų, šis pyragas nereikalauja sudėtingo puošimo ar sluoksniavimo. Be to, jame puikiai dera skirtingos tekstūros: traški tešla, minkšti obuoliai ir švelnus kremas. Šis derinys sukuria sodresnį skonį nei įprastiniuose tortuose, o patiekus atšaldytą, jis tampa tikru gurmanišku desertu.

Išbandykite šį receptą ir nustebinkite savo artimuosius ypatingu skoniu – garantuoju, kad jie prašys pakartoti!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video