Konservuoti produktai sprogsta? Žinokite pavojaus požymius

Agurk

Maisto konservavimo entuziastai kartais susiduria su netikėtais pavojais. Netinkamai konservuoti produktai susidaro pavojingas slėgis, kuris gali sukelti smarkų dangčių išsiskyrimą ir net stiklo sudužimą. Uždarytuose induose tyliai tęsiasi mikrobų veikla, susidaro dujos, kurioms nėra kur išeiti. Dėl to slėgis palaipsniui didėja, dažnai be akivaizdžių požymių, kol tampa per vėlu. Supratimas apie įspėjamuosius požymius – išsipūtę dangčiai, neįprasti kvapai ar šnypšimo garsai – gali apsaugoti namų ūkius nuo fizinės žalos ir per maistą plintančių ligų. Rizikos veiksniai labai skiriasi priklausomai nuo maisto rūgštingumo ir paruošimo būdų.

Sprogstančių stiklainių katastrofų mokslas

Kodėl iš pažiūros nekalti konservuotų maisto produktų indai kartais virsta virtuvės granatomis? Kaltininkas – slėgio susidarymas dėl mikrobų veiklos po hermetiško uždarymo.

Kai stiklainiai yra netinkamai apdorojami, mikroorganizmai išlieka gyvi ir pradeda fermentuoti turinį, gamindami dujas, kurios kaupiasi kietame stikliniame inde.

Didėjant slėgiui, metalinis dangtelis pradeda išsipūsti į išorę – tai kritinis įspėjamasis ženklas. Jei nesiimama jokių veiksmų, didėjanti jėga galiausiai priverčia dangtelį smarkiai iššokti su charakteringu garsu, dėl to gali išsipilti turinys ir stiklo šukės.

Šis sprogimo pavojus yra ypač dažnas, kai konservavimo procesai nesugebėja tinkamai sterilizuoti turinio.

Įspėjamieji ženklai, kad jūsų konservuoti produktai yra po slėgiu

Pastebėjus slėgio didėjimą konservuotuose produktuose prieš įvykstant katastrofiniam gedimui, galima išvengti pavojingų sprogimų ir maisto produktų švaistymo. Akivaizdžiausias įspėjamasis ženklas yra išsipūtęs dangtelis, rodantis dujų susikaupimą dėl mikrobų fermentacijos uždarame inde.

Kiti požymiai – šnypštimas atidarymo metu, rodančio slėgio sumažėjimą, arba matomas turinio burbulavimas. Atkreipkite dėmesį į dangtelius, kurie paspaudus yra elastingi, o ne tvirti ir lygūs. Stiklainiuose taip pat gali susidaryti drumzlinas skystis.

Jei pastebite šiuos požymius, saugiai išmeskite stiklainį, jo turinio nevartokite, nes slėgio susidarymas rodo galimą gedimą ir nesaugias sąlygas.

Maisto produktai, kurie labiausiai linkę į pavojingą fermentaciją

Tam tikri maisto produktai, netinkamai konservuoti, kelia žymiai didesnį pavojingų fermentacijos procesų pavojų. Mažai rūgštūs daržovės, pavyzdžiui, kukurūzai, pupelės ir bulvės, sudaro idealias sąlygas bakterijų dauginimuisi ir du

Vaisiai, kuriuose yra daug cukraus, gali greitai fermentuotis, dėl to uždaruose stiklainiuose susidaro per didelis slėgis.

Netinkamai perdirbti pomidorų produktai kelia ypatingą susirūpinimą dėl ribinio rūgštingumo lygio. Marinuoti produktai, kuriuose naudojamas nepakankamas acto kiekis, taip pat gali netikėtai fermentuotis.

Pieno produktai ir žuvis niekada neturėtų būti konservuojami namuose, nes be specialios įrangos jų negalima saugiai apdoroti. Šiuose maisto produktuose trūksta natūralių konservantų, reikalingų užkirsti kelią pavojingai mikrobų veiklai, dėl kurios susidaro sprogstamas slėgis.

Svarbiausios saugaus konservavimo namuose prevencijos priemonės

Siekiant išvengti sprogstamųjų reiškinių konservuojant maistą namuose, būtina kruopščiai laikytis kelių svarbių taisyklių. Pagrindinės saugos priemonės – tinkamas stiklainių sterilizavimas ir kruopštus ingredientų kaitinimas. Antimikrobinių medžiagų, pavyzdžiui, šaukšto degtinės, garstyčių sėklų ar citrinos sulčių, įdėjimas gali slopinti mikrobų dauginimąsi ir dujų susidarymą.

Dvigubai užpilant marinuotus agurkus verdančiu sūrymu, veiksmingai slopinami fermentacijos procesai. Natūralūs konservantai, tokie kaip raudonosios serbentės ar miltelių pavidalo citrinų rūgštis, taip pat padeda sulėtinti gedimą. Atminkite, kad pieno produktai, žuvis ir kiti didelės rizikos maisto produktai netinka konservavimui namuose, nepriklausomai nuo naudojamos technikos.

Budrumas sandarinimo proceso metu užtikrina hermetiškumą ir neleidžia susidaryti pavojingam slėgiui.

Kada išmesti: saugumas prieš taupymą

Nors taupyti pinigus yra įprastas namų ūkio tikslas, saugumas visada turi būti prioritetas, kai kalbama apie galimai sugadintus konservuotus produktus.

Išmeskite visus stiklainius, kurių dangteliai yra išsipūtę, nes tai rodo, kad dėl mikrobų veiklos susikaupė pavojingos dujos. Būdingas dangtelio iššokimo garsas reiškia, kad produktas sugedo. Niekada nebandykite įtartino turinio, kad įsitikintumėte, ar jis yra saugus.

Indai, kuriuose yra pieno produktų, žuvies arba netinkamai apdorotų produktų, turi būti nedelsiant išmesti, nepriklausomai nuo jų išvaizdos. Kai prasideda fermentacijos procesai, bandyti išgelbėti produktus nesaugu – visą turinį reikia tinkamai pašalinti.

Atminkite: apsinuodijimas maistu kainuoja daug daugiau nei įtartinų konservų pakeitimas.

Išvada

Tinkamas budrumas yra būtinas tvarkant konservuotus maisto produktus. Atpažindami įspėjamuosius požymius, pvz., išsipūtusius dangtelius ir neįprastus kvapus, vartotojai gali išvengti potencialiai pavojingų situacijų. Didelės rizikos produktai reikalauja ypatingo dėmesio perdirbimo ir laikymo metu. Taikydami tinkamas sterilizavimo technologijas ir konservantus, namų konservuotojai gali žymiai sumažinti sprogimo pavojų. Atminkite, kad įtartinus stiklainius visada geriau išmesti, nei rizikuoti susirgti maisto toksineze ar patirti fizinę traumą dėl sprogimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video