Mokslininkai atrado, kad ne visi kavos rūšys turi vienodą teigiamą poveikį ilgaamžiškumui. Naujausi tyrimai rodo, kad filtruotos ir nefiltruotos kavos rūšys labai skiriasi savo poveikiu sveikatai. Filtravimo procesas pašalina tam tikrus junginius, kurie gali padidinti cholesterolio kiekį, o tai galbūt paaiškina, kodėl filtruotą kavą geriantys žmonės miršta 12–15 % rečiau. Šis, atrodytų, paprastas kavos ruošimo pasirinkimas gali turėti didelės įtakos ilgalaikei sveikatai. Atsakymas į klausimą, kaip maksimaliai išnaudoti kavos gyvenimą prailginančias savybes, glūdi specifiniuose ruošimo būduose, kuriuos daugelis kavos mėgėjų šiuo metu galbūt ignoruoja.
Mokslas, kuriuo grindžiamos kavos gyvenimą prailginančios savybės
Nors kava ilgą laiką buvo laikoma tik rytiniu stimuliatoriumi, naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia jos potencialą kaip gyvenimą prailginančio eliksyro. JAMA Internal Medicine žurnale paskelbti tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas yra susijęs su mažesniu mirtingumu nuo įvairių ligų, įskaitant širdies ligas, insultą ir tam tikras vėžio rūšis.
Svarbiausia yra kavos turtingas antioksidantų profilis, ypač polifenoliai, kurie kovoja su ląstelių oksidaciniu stresu. Chlorogeninė rūgštis, svarbus kavos junginys, padeda reguliuoti gliukozės metabolizmą ir mažina uždegimą. Papildomi biologiškai aktyvūs junginiai, tokie kaip trigonellinas ir kahveolis, pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.
Tyrimai rodo, kad šie privalumai pasireiškia nepriklausomai nuo kofeino kiekio, o tai reiškia, kad kofeino neturintys kavos rūšys taip pat gali pad
Filtruotas ir nefiltruotas: kavos gaminimo metodas, kuris daro didžiulį skirtumą
Nors kavos sudėtyje esančios medžiagos turi gyvenimo trukmę prailginančių savybių, tai, kaip šios medžiagos patenka į jūsų puodelį, turi didelės įtakos jų poveikiui ilgaamžiškumui. Europos prevencinės kardiologijos žurnale paskelbti tyrimai rodo, kad filtruota kava yra žymiai naudingesnė sveikatai nei nefiltruotos kavos rūšys.
Filtravimo procesas pašalina diterpenus – konkrečiai kafestolą ir kahveolą – junginius, kurie padidina cholesterolio kiekį. Nefiltruotuose preparatuose, pavyzdžiui, prancūziškoje kavos viryklėje, turkiškoje kavos viryklėje ir espreso kavos aparatuose, šios medžiagos išlieka, todėl gali neutralizuoti kavos naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.
Istorinis 20 metų Norvegijos tyrimas parodė, kad filtruotą kavą geriantys žmonės turėjo 15 % mažesnę mirtingumo riziką nei kavos negeriantys žmonės, o nefiltruota kava mirtingumo rizikos nesumažino.
Kaip kasdien geriamas kavos puodelis veikia širdies sveikatą ir ilgaamžiškumą
Kavos ir širdies ir kraujagyslių sveikatos ryšys yra vienas iš svarbiausių veiksnių, galinčių prailginti gyvenimą. Tyrimai rodo, kad filtruotos kavos vartojimas yra susijęs su mažesne širdies ligų rizika, insulto ir aritmijos rizika, kai kavos vartojama saikingai (3–5 puodeliai per dieną).
Širdies ir kraujagyslių sistemos nauda kyla iš kavos antioksidacinių savybių, kurios mažina uždegimą ir gerina endotelio funkciją. Tačiau ši nauda labiausiai pastebima filtruotuose kavos gėrimuose, nes nefiltruotoje kavoje yra kafeolio ir kahveolio junginių, kurie didina LDL cholesterolio kiekį.
Ilgalaikiai tyrimai rodo, kad reguliariai filtruotą kavą geriantys žmonės miršta 12–15 % rečiau, o ypač stiprus apsauginis poveikis pasireiškia nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto.
Stebina ryšys tarp kavos sudedamųjų medžiagų ir ląstelių senėjimo
Be tiesioginio energizuojančio poveikio, naujausi moksliniai tyrimai atskleidė įdomų ryšį tarp kavos biologiškai aktyvių junginių ir ląstelių senėjimo mechanizmų.
Kavos polifenoliai ir antioksidantai, ypač chlorogeninė rūgštis, atrodo, kovoja su oksidaciniu stresu – pagrindine ląstelių senėjimo priežastimi. Tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas gali turėti įtakos telomerų ilgiui – chromosomų apsauginėms kepurėlėms, kurios paprastai trumpėja su amžiumi.
Tamsiai skrudinti kavos pupelės turi didesnę N-metilpiridinio koncentraciją, kuris aktyvina NRF2 signalų perdavimo kelius, stiprindamas ląstelių apsaugos sistemas.
Šie junginiai gali mažinti uždegimą ir DNR pažeidimus, iš esmės sulėtindami biologinius senėjimo procesus. Tačiau nauda priklauso nuo dozės, o idealus poveikis pasiekiamas geriant 3–4 puodelius minimaliai apdorotos kavos per dieną.
Optimalaus kavos virimo metodo įdiegimas į kasdienį gyvenimą

Norint pasinaudoti gyvenimą prailginančiomis savybėmis kavos junginių, kavos ruošimo būdas turi didelę įtaką tiek naudingų medžiagų ekstrahavimui, tiek jų koncentracijai galutiniame gėrime.
Tyrimai rodo, kad vidutinio skrudinimo pupelės, paruoštos naudojant popieriniu filtru lašinimo metodą, optimizuoja chlorogeninės rūgšties kiekį ir sumažina potencialiai kenksmingo kafeolio kiekį. 90–96 °C vandens temperatūra užtikrina tinkamą ekstrahavimą nesugadinant antioksidantų.
4–6 minučių trukmės užvirinimo laikas užtikrina skonio ir biologiškai aktyvių medžiagų pusiausvyrą.
Kasdieniam vartojimui svarbiausia yra nuoseklumas. Kas rytą paruoškite vieną 240–355 ml puodelį iš šviežiai sumaltų pupelių ir sukurkite tvarų ritualą, kuris bus naudingas jūsų sveikatai ir neleis perdozuoti kofeino ar rūgščių.