Kodėl neturėtumėte pirkti nugriebto pieno: tiesa, kurią slepia gamintojai

health benefits hidden

Pieno pramonė parduoda nugriebtą pieną kaip sveikesnę nenugriebto pieno alternatyvą. Šioje pozicijoje nutylimi svarbiausi maistingumo faktai. Per nugriebimo procesą pašalinami ne tik riebalai, bet ir riebaluose tirpūs vitaminai, suardoma natūrali pieno struktūra. Gamintojai dažnai prideda sintetinių ingredientų, kad pagerintų pieno tekstūrą ir pailgintų jo galiojimo laiką, tačiau tai nenurodo etiketėse. Šie pakeitimai keičia produkto maistingumą ir poveikį medžiagų apykaitai. Šios gamybos praktikos pasekmės yra ne tik paprastas kalorijų mažinimas.

Nugriebimo procesas: Kas iš tikrųjų pašalinama?

key nutrients removed

Pieno atskyrimas, kuris yra nugriebimo proceso pagrindas, apima ne tik riebalų pašalinimą. Gamintojai, nugriebdami pieną, kartu su grietinėle išskiria riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K. Šios būtinos maistinės medžiagos yra labai svarbios imuninei funkcijai, kaulų sveikatai ir ląstelių apsaugai.

Mechaninis centrifugavimo procesas taip pat pažeidžia natūralią pieno struktūrą, todėl gali pakisti baltymų konfigūracija. Nors gamintojai dažnai į nugriebtą pieną vėl prideda sintetinių vitaminų, jie neturi tokio biologinio prieinamumo kaip jų natūralūs atitikmenys. Be to, pašalinamos naudingosios riebalų rūgštys, pavyzdžiui, konjuguota linolo rūgštis (CLA) ir omega-3 rūgštys, taip panaikinant jų priešuždegiminį poveikį ir naudą medžiagų apykaitai.

Riebaluose tirpūs vitaminai: Kodėl nenugriebtas pienas suteikia daugiau maistinių medžiagų

Natūrali nenugriebto pieno sudėtis yra ideali terpė riebaluose tirpiems vitaminams, todėl jie yra daug geriau biologiškai prieinami nei nugriebtuose alternatyviuose produktuose. Kad vitaminai A, D, E ir K būtų tinkamai įsisavinti virškinamajame trakte, reikalingi maistiniai riebalai. Kai gamintojai nugriebdami pieną pašalina riebalus, šios būtinos maistinės medžiagos tampa gerokai mažiau prieinamos organizmui.

Nors daugelis gamintojų nugriebtą pieną praturtina vitaminais A ir D, šie sintetiniai priedai nėra tokie veiksmingi kaip natūralūs vitaminai. Tyrimai rodo, kad riebaluose tirpių vitaminų vartojimas natūralioje riebalų matricoje pagerina jų įsisavinimą iki 40 %, o tai gali pagerinti kaulų sveikatą, imuninės sistemos veiklą ir ląstelių apsaugą nuo oksidacinės pažaidos.

Paslėpti „gryno” nugriebto pieno priedai

hidden commercial skimmed milk additives

„Gryname” nugriebto pieno sudėtyje esantys paslėpti priedai

Nors parduodamas kaip sveikesnė alternatyva, komerciškai gaminamas nugriebtas pienas dažnai turi daugybę neatskleistų priedų, kuriuos gamintojai deda siekdami pagerinti tekstūrą, skonį ir galiojimo laiką.

Įprasti priedai yra pieno milteliai, kurie padidina baltymų kiekį, tačiau juose gali būti oksiduoto cholesterolio. Karageninas, tirštiklis, gaunamas iš jūros dumblių, kai kuriais tyrimais buvo siejamas su virškinimo sistemos uždegimu.

Vitamino A palmitato ir vitamino D3 paprastai dedama tam, kad būtų pakeistos riebalų šalinimo metu prarastos maistinės medžiagos.

Šios sudedamosios dalys retai būna matomos etiketėse, o paslėptos techninėje terminologijoje arba plačiai klasifikuojamos kaip „priedai” ar „praturtinimas”.

Kaip pieno riebalai iš tikrųjų padeda reguliuoti svorį

Priešingai ilgalaikiams mitybos patarimams, neriebūs pieno produktai gali ne trukdyti, o skatinti svorio reguliavimą. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad asmenys, vartojantys riebius pieno produktus, rečiau nutunka nei tie, kurie renkasi neriebius alternatyvius produktus.

Mechanizmas susijęs su sotumo jausmu– pieno riebalai sukelia hormonus, kurie signalizuoja apie sotumą ir gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Be to, pieno riebaluose esanti konjuguota linolo rūgštis (CLA) gali pagerinti riebalų apykaitą ir sumažinti riebalų kaupimąsi.

Be to, neriebūs pieno produktai palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, nes lėtina virškinimą, todėl išvengiama insulino šuolių, kurie gali sukelti alkį ir riebalų kaupimąsi.

Poveikis cukraus kiekiui kraujyje: Kodėl nugriebtas pienas nėra palankus medžiagų apykaitai

Daugelis vartotojų nežino, kad nugriebtas pienas dėl pakitusio makroelementų profilio gali sukelti didesnius cukraus kiekio kraujyje svyravimus nei nenugriebtas pienas. Pašalinus riebalus, padidėja santykinis pieno cukraus (laktozės) kiekis porcijoje, todėl gliukozė gali būti greičiau pasisavinama.

Tyrimai rodo, kad riebalai lėtina virškinimą, todėl cukrus į kraują patenka palaipsniui. Tai padeda išvengti insulino šuolių, kurie laikui bėgant gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimų. Be to, nenugriebto pieno sudėtyje esantys natūralūs riebalai skatina sotumo jausmą, todėl mažėja tikimybė, kad vėlesnių valgymų metu bus suvartojama per daug angliavandenių iš kitų šaltinių – tai svarbus aspektas tiems, kurie stebi glikeminę reakciją.

Rinkodaros apgaulė: Kaip gamintojai kuria pasakojimą apie mažą riebalų kiekį

Rinkodaros apgaulė: Kaip gamintojai kuria pasakojimą apie mažą riebalų kiekį

Maisto pramonės vykdoma nugriebto pieno rinkodara yra viena sėkmingiausių pertvarkymo kampanijų šiuolaikinės mitybos istorijoje. Gamintojai strategiškai pozicionuoja nugriebtą pieną kaip „sveikesnį pasirinkimą”, nors įrodymai rodo priešingai.

Šis rinkodaros pasakojimas atsirado XX a. aštuntajame dešimtmetyje, kai buvo demonizuojami riebalai. Įmonės pasinaudojo šia baime, pabrėždamos riebalų kiekio mažinimą, bet nuslėpdamos maistingumo kompromisus ir pridėtines sudedamąsias dalis.

Daugelyje nugriebto pieno produktų yra priedų, pavyzdžiui, sausųjų pieno miltelių ir stabilizatorių, kurie pagerina tekstūrą ir skonį.

Atsargiai vartojama formuluotė „be riebalų” sukuria sveikatos aureolės efektą, kuris nukreipia dėmesį nuo medžiagų apykaitos pasekmių.

Netikėta nenugriebto pieno nauda širdies sveikatai

Nepaisant dešimtmečius vyravusios tradicinės nuomonės, kad nenugriebto pieno riebumas kelia pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai, naujausi epidemiologiniai tyrimai atskleidė netikėtus ryšius tarp visaverčio pieno vartojimo ir širdies sveikatos rodiklių.

Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad asmenys, vartojantys viso riebumo pieno produktus, rečiau sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis, palyginti su tais, kurie jų nevartojo. Panašu, kad pieno riebaluose esantys biologiškai aktyvūs junginiai, įskaitant konjuguotą linolo rūgštį ir omega-3 riebalų rūgštis, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, kuris teigiamai veikia arterijų funkciją. Be to, nenugriebto pieno riebalai padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą, todėl gali sumažėti insulino šuoliai, susiję su širdies ligomis. Šios išvados prieštarauja ilgametėms mitybos rekomendacijoms, pagal kurias vartotojai buvo skatinami rinktis mažesnio riebumo produktus.

Sotumo veiksnys: Kodėl po nugriebto pieno jaučiatės alkanesni?

Sotumo jausmas – sotumo jausmas po valgio – išlieka gerokai mažesnis vartojant nugriebtą pieną, palyginti su nenugriebto pieno alternatyvomis. Taip atsitinka pirmiausia dėl to, kad riebalai atlieka svarbų vaidmenį sukeliant hormonines reakcijas, kurios signalizuoja smegenims apie sotumą.

Tyrimai rodo, kad asmenys, vartojantys nugriebto pieno produktus, paprastai greičiau pajunta alkį nei tie, kurie geria nenugriebtą pieną. Pašalintas riebalų kiekis, kurį gamintojai dažnai reklamuoja kaip naudingą, iš tikrųjų atlieka svarbią fiziologinę funkciją virškinimo procese.

Šių riebalų trūkumą vartotojai gali kompensuoti vartodami papildomas kalorijas iš kitų šaltinių, todėl nugriebtas pienas gali prarasti bet kokį kalorinį pranašumą.

Perėjimas prie kito pieno: Kaip pasirinkti kokybiškus pieno produktus?

Supratę nugriebto pieno sotumo trūkumus, vartotojai gali pasidomėti, kaip pasirinkti geresnes pieno produktų alternatyvas. Kokybiškų pieno produktų pasirinkimas prasideda nuo riebumo etikečiųnagrinėjimo – pilno pieno (3,25 % riebumo), sumažinto riebumo (2 %) ir mažo riebumo (1 %) produktai yra naudingesni nei liesas pienas.

Ekologiškų produktų sertifikavimas garantuoja, kad produktai pagaminti iš karvių, kurios nebuvo gydomos antibiotikais ar sintetiniais hormonais. Žole šertų karvių piene yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir konjuguotos linolo rūgšties. Vietiniai pieno ūkiai dažnai mažiau apdoroja pieną, todėl išsaugo natūralias maistines medžiagas.

Laktozės netoleruojantiems žmonėms tokie fermentuoti produktai kaip kefyras ir jogurtas yra naudingi virškinimui ir išlaiko maistingumą. Įprastiniams pieno baltymams jautrūs asmenys gali rinktis A2 pieną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video