Naujausi tyrimai rodo, kad kava padeda mažinti pilvo riebalų kiekį per kelis mechanizmus. Kofeinas stimuliuoja simpatinę nervų sistemą, skatina lipolizę ir termogenezę, ypač visceraliniuose riebaluose. Kavoje esančios chlorogeninės rūgštys gerina jautrumą insulinui ir kartu mažina gliukozės absorbciją. Kiti junginiai, pavyzdžiui, trigonelinas, kafestolis ir kahveolis, gerina riebalų apykaitą. Geriausių rezultatų pasieksite kasdien išgerdami 3-4 puodelius juodos kavos, ypač prieš fizinį krūvį. Šių junginių derinys sukuria kur kas stipresnį sinergetinį poveikį nei vien kofeinas.
Mokslas apie kavos riebalų deginimo savybes
Nors mokslininkai jau seniai tyrinėja įvairius kavos vartojimo poveikius sveikatai, naujausi tyrimai atskleidė konkretų kavos poveikį pilvo riebalams.
Tyrimai rodo, kad kavoje esantis kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą ir skatina lipolizę – riebalų ląstelių skilimą. Kavoje yra chlorogeninių rūgščių, kurios gali sumažinti gliukozės absorbciją ir pagerinti jautrumą insulinui, todėl gali sumažėti riebalų kaupimasis ties viduriu.
Be to, tyrimai rodo, kad kava didina termogenezę, t. y. medžiagų apykaitos procesą, kurio metu gaminama šiluma ir deginamos kalorijos. Šių mechanizmų derinys leidžia manyti, kad reguliarus, saikingas kavos vartojimas gali padėti sumažinti visceralinių riebalų,kurie supa vidaus organus ir prisideda prie medžiagų apykaitos sutrikimų, kiekį.
Kaip kava sukelia visceralinių riebalų termogenezę
Kai kava patenka į kraują, ji inicijuoja biocheminių reakcijų kaskadą, specialiai nukreiptą į visceralinį riebalinį audinį. Kofeinas stimuliuoja simpatinę nervų sistemą, todėl išsiskiria katecholaminai, kurie jungiasi su visceralinių riebalų ląstelių beta receptoriais ir suaktyvina termogenezę.
Šis procesas padidina mitochondrijų atsijungiančių baltymų, ypač UCP-1, kurie nukreipia energiją nuo ATP gamybos į šilumos gamybą, ekspresiją. Tyrimai rodo, kad kavoje esantys junginiai, pavyzdžiui, chlorogeno rūgštys, sustiprina šį poveikį reguliuodami adiponektino – hormono, gerinančio medžiagų apykaitos efektyvumą – kiekį.
Termogeninis atsakas labiausiai pasireiškia visceraliniuose riebaluose, nes juose yra didesnis beta-3 adrenerginių receptorių tankis, palyginti su poodinėmis riebalų sankaupomis.
Pagrindiniai kavos junginiai, veikiantys pilvo riebalus
Be kofeino, kavoje yra keletas biologiškai aktyvių junginių, kurie sinergiškai prisideda prie pilvo riebalų kiekį mažinančių savybių. Chlorogeninės rūgštys (CGA) slopina gliukozės absorbciją ir reguliuoja riebalų apykaitą, o trigonelinas padeda pagerinti jautrumą insulinui, kuris yra labai svarbus norint išvengti visceralinių riebalų kaupimosi.
Kavestolis ir kahveolis – du diterpenai, kurių daugiausia randama nefiltruotoje kavoje, aktyvina lipidų apykaitą gerinančius procesus. Be to, skrudinimo metu susidarantys melanoidinaiskatina žarnyno mikrobiomo įvairovę, o tai netiesiogiai veikia riebalų kaupimo modelius.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai veiksmingiau veikia kartu nei pavieniui, todėl galima daryti prielaidą, kad visos kavos vartojimas idealiai padeda mažinti pilvo riebalinį sluoksnį.
Optimalus kavos vartojimas didžiausiam riebalų kiekiui numesti
Keletas tyrimų rodo, kad kavos vartojimo laikas, kiekis ir paruošimo būdai daro didelę įtaką kavos veiksmingumui mažinant riebalų kiekį.
Tyrimai rodo, kad idealią naudą duoda 3-4 puodeliai kavos per dieną, o pirmąjį puodelį geriausia išgerti likus 30-60 minučių iki fizinio krūvio, kad maksimaliai padidėtų riebalų oksidacija. Juoda kava duoda geresnių rezultatų, nes grietinėlė ir cukrus gali panaikinti jos naudą medžiagų apykaitai.
Mokslininkai rekomenduoja kavą vartoti iš ryto ir ankstyvą popietę, o po 14.00 val. vengti jos vartojimo, kad nesutriktų miegas. Filtruoti virimo būdai išsaugo naudingus junginius ir pašalina potencialiai kenksmingas medžiagas.
Asmenims, jautriems kofeinui, net ir vienas puodelis per dieną duoda nedidelę naudą, nors rezultatai labiausiai pastebimi vartojant nuosekliai ir saikingai.
Kavos derinimas su fiziniais pratimais: Sinerginis poveikis
Kavos derinimas su fiziniais pratimais: Sinerginis poveikis
Tyrimai rodo, kad kavos vartojimas prieš fizinį aktyvumą sukuria galingą medžiagų apykaitos partnerystę, kuri padidina riebalų deginimo potencialą. Tyrimai rodo, kad kofeinas, suvartotas likus 30-60 minučių iki fizinio krūvio, padidina riebalų rūgščių mobilizaciją, todėl organizmas gali efektyviau panaudoti sukauptus riebalus kaip kurą.
Šis sinergetinis poveikis labiausiai pasireiškia per vidutinio intensyvumo treniruotes, trunkančias 30 ir daugiau minučių. Tyrėjai pastebėjo, kad dalyviai, kurie prieš treniruotę suvartojo 3 mg kofeino vienam kilogramui kūno svorio, patyrė 15-30 % didesnę riebalų oksidaciją, palyginti su kontroline grupe.
Tačiau laikas yra svarbus– kavos vartojimas per arti treniruočių prieš miegą gali sutrikdyti miego kokybę ir atsverti naudą medžiagų apykaitai.
Be kofeino: Kiti naudingi kavos elementai
Nors daugiausiai dėmesio skiriama kofeinui dėl kavos riebalų kiekį mažinančių savybių, šiame gėrime yra daug kitų biologiškai aktyvių junginių, kurie prisideda prie kavos naudos medžiagų apykaitai.
Įrodyta, kad chlorogeninės rūgštys, kurių ypač gausu kavoje, mažina gliukozės absorbciją ir gerina jautrumą insulinui– pagrindiniai veiksniai, neleidžiantys kauptis riebalams. Be to, kavoje esantys polifenoliai veikia kaip antioksidantai, kovojantys su uždegimu, susijusiu su nutukimu.
Kavoje taip pat yra magnio ir kalio – mineralų, kurie palaiko tinkamą fermentų funkciją riebalų apykaitos procese. Skrudinimo proceso metu susidaręs N-metilpiridinis aktyvina fermentus, dalyvaujančius skaidant riebalus, o trigonelinas padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.
Šie junginiai veikia sinergiškai ir gali paaiškinti, kodėl visa kava duoda daugiau naudos nei vien tik kofeinas.