Kodėl cukranendrių cukraus nauda yra labai perdėta

sugar cane benefits exaggerated

Cukranendrių produktai turi sveikatos aureolę, kurią verta atidžiai išnagrinėti. Rinkodaros kampanijose šie saldikliai pristatomi kaip „natūralios alternatyvos”, pasižyminčios geresnėmis maistinėmis savybėmis, tačiau mokslinė analizė rodo ką kita. Cukranendrių cukraus ir įprasto valgomojo cukraus perdirbimo būdai skiriasi nežymiai, o minimalus mineralinių medžiagų kiekis mažiau rafinuotose versijose teikia nereikšmingą naudą sveikatai. Vartotojai moka didesnę kainą už iš esmės tą patį cheminį junginį– sacharozę, kurį organizmas perdirba identiškai. Įrodymai rodo, kad cukraus rinkoje yra didelis atotrūkis tarp suvokimo ir tikrovės.

„Natūralios” rinkodaros mitas apie cukranendrių produktus

health halo no regulation significant processing

Kodėl ant cukranendrių produktų pakuočių taip ryškiai matomas terminas „natūralus”? Gamintojai naudoja šį deskriptorių, kad sukurtų sveikumo aureolės efektą, kuris daro įtaką vartotojų suvokimui. Tyrimai rodo, kad daugelis pirkėjų žodį „natūralus” sieja su sveikumu, nors ši sąvoka maisto produktų ženklinime nėra standartizuotai apibrėžta.

Rinkodaros strategijoje naudojamasi vartotojų polinkiu natūralius produktus laikyti pranašesniais už perdirbtus alternatyvius produktus. Tačiau maistingumo požiūriu cukranendrių cukrus yra labai perdirbamas ir rafinuojamas. Cukranendrių cukrus organizme metabolizuojamas taip pat, kaip ir kiti cukrūs, paverčiant jį į gliukozę ir fruktozę, neatsižvelgiant į jo šaltinį ar rinkodaros teiginius.

Maistinė tikrovė: Minimalus mineralinių medžiagų kiekis mažiau perdirbtame cukruje

Nors mažiau perdirbto cukraus šalininkai dažnai teigia, kad šiuose produktuose lieka naudingų mineralinių medžiagų iš cukranendrių, laboratoriniai tyrimai nuolat atskleidžia, kad šių mikroelementų kiekis maistiniu požiūriu yra nereikšmingas.

Įprastame valgomajame šaukšte žaliavinio cukraus yra mažiau nei 1 % rekomenduojamos paros normos bet kokio pagrindinio mineralo. Pavyzdžiui, vienoje porcijoje žaliavinio cukraus yra maždaug 6 mg kalcio, o vienoje stiklinėje pieno – 300 mg. Panašiai skiriasi geležies, kalio ir magnio kiekis.

Norint gauti reikšmingos maistinės naudos iš šių mineralų, reikėtų suvartoti nesveikus kiekius cukraus, o tai paneigia bet kokią galimą naudą. Daugiau maistinių medžiagų turinčiuose maisto produktuose šių mineralų gaunama be cukraus poveikio medžiagų apykaitai.

Cukraus apykaita: Kodėl jūsų kūnas nesugeba atskirti skirtumo?

Trys biocheminiai faktai paaiškina, kodėl žmogaus organizmas vienodai apdoroja visas cukraus rūšis, nepriklausomai nuo jų šaltinio ar rinkodaros teiginių. Pirma, visos sacharozės formos – iš cukranendrių, runkelių ar kokosų – virškinimo metu skyla į tas pačias gliukozės ir fruktozės molekules.

Antra, organizmas neturi jutimo mechanizmų, kurie leistų atskirti skirtingų augalinių šaltinių cukrų, kai jie patenka į kraujotaką.

Trečia, šių paprastųjų angliavandenių medžiagų apykaitos būdai išlieka vienodi nepriklausomai nuo kilmės.

Mažiau perdirbtame cukranendrių cukruje esantys minimalūs mikroelementai teikia nereikšmingą maistinę naudą, palyginti su paties cukraus poveikiu medžiagų apykaitai. Kasa į visus sacharozės šaltinius reaguoja identiška insulino sekrecija.

Cukraus vartojimo pasekmės sveikatai nepriklausomai nuo šaltinio

Nepaisant rinkodaros teiginių apie „sveikesnes” cukraus rūšis, visų rūšių cukraus vartojimas turi panašų poveikį sveikatai, jei jo vartojama per daug. Iš cukranendrių gautą sacharozę organizmas perdirba panašiai kaip ir kitus cukrus, todėl per didelis jos kiekis gali sukelti atsparumą insulinui, nutukimą ir 2 tipo diabetą.

Tyrimai rodo, kad per didelis cukraus vartojimas prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų, nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos ir uždegimų. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja riboti pridėtinio cukraus kiekį iki 25 gramų per dieną moterims ir 36 gramų vyrams, nepriklausomai nuo šaltinio.

Natūralūs cukrūs su naudingomis maistinėmis medžiagomis aptinkami sveikuose maisto produktuose, o išgauti cukrūs, įskaitant cukranendrių cukrų, neturi šių maistinių privalumų.

health claims overinflated for sugar alternatives

Populiarių teiginių apie „sveikesnius” cukraus pakaitalus paneigimas

Daugelis vartotojų renkasi cukranendrių produktus, paženklintus etiketėmis „žalias”, „natūralus” arba „minimaliai apdorotas”, manydami, kad šios alternatyvos yra naudingesnės sveikatai nei įprastas valgomasis cukrus.

Moksliniais įrodymais šie teiginiai nepagrįsti. Tokiuose produktuose kaip žaliavinis cukrus, turbinado ir kokosų cukrus yra iš esmės tiek pat kalorijų, kiek ir baltajame cukruje, ir jie panašiai veikia gliukozę kraujyje. Mažiau rafinuotame cukruje esančių mineralų (geležies, kalcio, kalio) nepakanka, kad būtų užtikrintas naudingas maistingumas, jei jų suvartojama pakankamai daug.

Visi šie cukrūs, nepaisant rinkodaros teiginių apie jų „natūralumą”, organizme metabolizuojamiį tuos pačius pagrindinius junginius: gliukozę ir fruktozę. Sveikatos priežiūros institucijos rekomenduoja vienodai riboti visų pridėtinių cukrų kiekį.

Sąmoningas pasirinkimas: Saldiklių pasirinkimo galimybės, nesusijusios su gandais

Rinkdamiesi saldiklius, vartotojai gauna naudos, jei supranta visą galimų variantų spektrą, o ne pasikliauja rinkodaros teiginiais. Priimant įrodymais pagrįstus sprendimus reikia atsižvelgti į maistingumą, poveikį glikemijai ir individualius sveikatos poreikius, o ne orientuotis į „natūralumo” etiketes.

Galima rinktis steviją, monk vaisius, eritritolį ir alulozę, kurie yra saldūs ir turi minimalų kalorijų kiekį. Tradiciniai saldikliai, tokie kaip medus ir klevų sirupas, suteikia maistinių medžiagų, tačiau jų cukraus kiekis panašus į cukranendrių cukraus kiekį.

Sveikiausias būdas – saikingai vartoti visus saldiklius ir teikti pirmenybę visaverčiams maisto produktams. Užuot ieškoję „tobulo” saldiklio, vartotojai galėtų apsvarstyti galimybę mažinti bendrą priklausomybę nuo saldiklių, o retkarčiais pasimėgauti skanėstais protingai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video