Kavos kapsulių sudėtyje yra sudėtingų medžiagų, kurios gali kelti pavojų sveikatai. Tyrimai atskleidė, kad iš vienkartinių kapsulių į vieną puodelį išsiskiria apie 35 000 mikroplastiko dalelių. Aliuminio variantai, veikiami aukštos virimo temperatūros, gali išskirti metalą, kuris gali būti susijęs su neurologiniais sutrikimais. Iš plastikinių komponentų gaminimo proceso metu gali išsiskirti endokrininę sistemą ardančių cheminių medžiagų, tokių kaip BPA ir ftalatai. Kasdienis poveikis organizmui sukelia kaupiamąjį poveikį. Šių paslėptų sudedamųjų dalių supratimas padeda vartotojams priimti pagrįstus sprendimus dėl savo rytinio ritualo.
Paslėpta chemija, slypinti už kavos kapsulių medžiagų
Vartotojai retai susimąsto apie sudėtingą cheminę kavos kapsulių sudėtį, kai ryte ruošia kavą. Šias kapsules paprastai sudaro aliuminio arba plastiko apvalkalai, kuriuose yra daug sintetinių junginių.
Iš polipropileno, pagrindinio plastiko komponento, gali išsiskirti mikroplastmasės, kai gaminimo metu jis veikiamas aukštos temperatūros ir slėgio.
Aliuminio variantai dažnai turi vidines polimerines dangas, kurių sudėtyje yra bisfenolio A (BPA) ir ftalatų – žinomų endokrininę sistemą ardančių medžiagų. Be to, gamybos procese naudojami klijai ir sandarikliai, kurių sudėtyje gali būti lakiųjų organinių junginių (LOJ). Šios cheminės medžiagos gali patekti į kavą, kai karštas vanduo prasiskverbia pro kapsulę, todėl susidaro didesnis cheminių medžiagų poveikis nei tradiciniais kavos ruošimo būdais.
Mikroplastikas jūsų rytiniame puodelyje: Ką atskleidžia tyrimai
Naujausi laboratoriniai tyrimai parodė, kad kavoje, ruošiamoje naudojant vienkartines kapsules, aptiktas susirūpinimą keliantis mikroplastiko kiekis. Žurnale „Environmental Science & Technology” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad karštam vandeniui tekant per plastikines kapsules į gėrimą patenka mažesnių nei 5 mm dalelių.
Konektikuto universiteto mokslininkai išmatavo vidutiniškai 35 000 mikroplastiko dalelių viename populiarių prekės ženklų kapsulių puodelyje. Šios dalelės, daugiausia sudarytos iš polipropileno ir polietileno, reguliariai vartojamos gali sutrikdyti endokrininę funkciją.
Papildomi Europos maisto saugos tarnybos atlikti tyrimai rodo, kad dėl kumuliacinio poveikio ilgainiui audiniuose gali atsirasti bioakumuliacija, tačiau ilgalaikis poveikis žmonių sveikatai vis dar tiriamas.
Aliuminio poveikis: pavojus sveikatai kaitinant
Dauguma rinkoje esančių aliuminio kavos kapsulių kelia didelį susirūpinimą sveikatai, kai yra kaitinamos aukštoje temperatūroje. Kai aliuminis įkaitinamas iki virimo temperatūros (90-96 °C), jo pėdsakai gali išsiplauti į kavą ir ilgainiui kauptis organizme.
Tyrimai rodo, kad reguliarus aliuminio poveikis yra susijęs su neurologiniais sutrikimais, o tyrimai rodo sąsajas su Alzheimerio liga ir sutrikusia kognityvine funkcija. Žmogaus organizmas neturi veiksmingų susikaupusio aliuminio šalinimo mechanizmų.
Nors gamintojai tvirtina, kad apsauginės dangos apsaugo nuo išplovimo, tyrimai rodo, kad laikui bėgant šie barjerai suyra, ypač kai juos pakartotinai veikia karštis ir slėgis virimo ciklų metu.
Cheminiai priedai ir išsiplovimas virimo metu
Be aliuminio poveikio, gaminant kavos kapsules naudojama daugybė cheminių junginių, kurie gali patekti į paruoštą kavą. Tai plastifikatoriai, ftalatai ir bisfenolis A (BPA) iš plastikinių komponentų, kurie gali išsiplauti veikiami aukštos temperatūros vandens virimo metu.
Tyrimai rodo, kad alaus gaminimo sąlygos, ypač karštas vanduo po slėgiu, gali pagreitinti cheminių medžiagų migraciją iš kapsulių medžiagų į galutinį gėrimą. Papildomi galimi teršalai yra gamybos priedai, pavyzdžiui, pelėsių atskyrimo medžiagos, stabilizatoriai ir tepalai.
Žurnale „Food Chemistry” paskelbtuose tyrimuose nustatytas išmatuojamas estrogeninių junginių kiekis kapsulėse ruošiamoje kavoje, o tai rodo, kad pakavimo medžiagų cheminės sudedamosios dalys ekstrahavimo proceso metu sąveikauja su kava.
Rizika sveikatai, susijusi su kasdieniniu kapsulių vartojimu
Reguliarus kavos kapsulių teršalų poveikis kelia kumuliacinę riziką kasdienių vartotojų sveikatai, ypač per ilgesnį laiką. Tyrimai rodo galimą aliuminio ir plastiko išsiplovimo iš kapsulių ryšį su padidėjusia neurologinių sutrikimų, hormonų sutrikimų ir ląstelių pažeidimų rizika.
Tyrėjai nustatė, kad pažeidžiamoms gyventojų grupėms kyla didesnis susirūpinimas : nėščios moterys, vaikai ir asmenys, kurių imuninė sistema nusilpusi, yra jautresni šiems toksinams. Nuolatinis kasdienis poveikis, būdingas kavos vartojimui, padidina šią riziką, palyginti su atsitiktiniu poveikiu.
Nors ūmūs simptomai pasireiškia retai, medicinos ekspertai rekomenduoja riboti kapsulių vartojimą ir apsvarstyti alternatyvius kavos ruošimo būdus, kurie sumažintų sąlytį su sintetinėmis medžiagomis ir metalais.
Poveikis aplinkai ir sveikatai: Abiejų problemų supratimas
Nors tradiciškai susirūpinimas dėl kavos kapsulių buvo sutelktas į aplinkosaugines atliekas, nauji tyrimai rodo, kad norint, jog vartotojai galėtų priimti visapusiškai pagrįstus sprendimus, reikia kartu įvertinti ir poveikį aplinkai, ir poveikį sveikatai.
Kavos kapsulių aliuminio ir plastiko sudedamosios dalys prisideda prie sąvartynų atliekų susidarymo, be to, esant dideliam slėgiui kavos ruošimo sąlygomis į gėrimus gali išsiplauti cheminės medžiagos. Tai kelia dvejopą susirūpinimą: dėl biologiškai nesuyrančių atliekų blogėja aplinkos būklė, o dėl cheminių medžiagų poveikio gali kilti pavojus sveikatai.
Rinkdamiesi virimo metodus ekspertai rekomenduoja atsižvelgti į abu aspektus. Alternatyvios galimybės, pavyzdžiui, tradiciniai lašeliniai kavos virimo aparatai arba prancūziški kavos virimo aparatai, gali padėti spręsti tiek aplinkos tausojimo, tiek sveikatos saugos problemas, todėl vartotojams siūlomi sprendimai, kurie apsaugo ir asmeninę gerovę, ir ekologinį vientisumą.
Saugesnės patogaus kavos ruošimo alternatyvos
Nors daugeliui kavos mėgėjų patogumas išlieka prioritetu, pastaraisiais metais atsirado keletas saugesnių alternatyvų plastikinėms ir aliuminio kapsulėms. Kompostuojamos kavos kapsulės, pagamintos iš augalinės kilmės medžiagų, užtikrina panašų patogumą be cheminių medžiagų išplovimo.
Tradiciniai kavos ruošimo būdai, tokie kaip prancūziškas spaudimas ir užpylimas, suteikia galimybę nenaudoti cheminių medžiagų ir kartu pagerina skonio savybes.
Nerūdijančio plieno daugkartinio naudojimo kapsulės, suderinamos su populiariais kavos aparatais, leidžia vartotojams naudoti mėgstamą maltą kavą be atliekų. Stiklinės kavos ruošimo sistemos apsaugo nuo galimai kenksmingų medžiagų poveikio ir kartu užtikrina patogumą. Šios alternatyvos suderina šiuolaikinį efektyvumą ir sąmoningą požiūrį į sveikatą, todėl vartotojai gali mėgautis savo kavos ritualu nesirūpindami dėl užterštumo medžiagomis.
Ko gamintojai nesako apie saugos bandymus
Kaip kruopščiai kavos kapsulės tikrinamos prieš patekdamos į vartotojų rinkas? Nors gamintojai privalo laikytis pagrindinių maisto saugos taisyklių, konkretūs bandymai dėl cheminių medžiagų išsiplovimo iš kaitinamo plastiko ir aliuminio vartotojams dažniausiai neatskleidžiami.
Dauguma įmonių atlieka vidinius saugos vertinimus, o ne nepriklausomų trečiųjų šalių bandymus. Reguliavimo sistemos daugiausia dėmesio skiria ūmiam toksiškumui, o ne ilgalaikiam poveikiui. Kapsulinių medžiagų patentuotas pobūdis taip pat riboja visuomenės požiūrį į galimą poveikį sveikatai.
Vartotojai retai gauna išsamią informaciją apie temperatūros ribas, kurioms esant medžiagos gali suirti, arba apie konkrečius junginius, kurie ekstrahavimo proceso metu gali patekti į paruoštą kavą.