Kava ir ilgaamžiškumas – mokslininkai atrado netikėtą ryšį

coffee promotes longer life

Tyrimai atskleidė stebinantį J formos ryšį tarp kavos ir ilgaamžiškumo. Saikingas kavos vartojimas (3-5 puodeliai per dieną) susijęs su 15 % mažesne mirtingumo rizika. Kavos nauda neapsiriboja tik kofeinu, nes jos junginiai sukelia biologinius procesus, panašius į kalorijų ribojimą. Gėrime gausu polifenolių, kurie veikia kaip stiprūs antioksidantai, skatina autofagiją ir mažina uždegimą. Net kavos be kofeino rūšys pasižymi reikšmingu poveikiu sveikatai. Visas kavos gyvybę ilginančių savybių mechanizmas vis dar aiškėja atliekant mokslinius tyrimus.

Stebinantis mokslas apie kavos gyvenimą ilginančias savybes

Nors kadaise buvo manoma, kad kava gali būti kenksminga sveikatai, naujausi tyrimai atskleidė daugybę biologinių mechanizmų, dėl kurių kava gali pailginti gyvenimo trukmę.

Reklama

Mokslininkai nustatė, kad gausus kavos polifenolių kiekis veikia kaip galingi antioksidantai, mažinantys ląstelių pažeidimus ir uždegimus. Reguliarus kavos vartojimas gerina jautrumą insulinui ir gliukozės apykaitą, todėl gali sumažinti diabeto riziką.

Kofeinas ir kiti kavoje esantys junginiai taip pat skatina autofagiją – organizmo ląstelių valymo procesą.

Be to, tyrimai rodo, kad kavos mėgėjų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, tam tikrų rūšių vėžio ir neurodegeneracinių ligų yra mažesnis. Šis poveikis labiausiai pasireiškia, kai kavos suvartojama vidutiniškai (3-5 puodeliai per dieną), ir išlieka reikšmingas net vartojant kavą be kofeino.

Reklama

Kiek kavos optimizuoja ilgaamžiškumo naudą

Nors daugybė tyrimų patvirtina kavos naudą sveikatai, mokslininkams ir vartotojams vis dar išlieka svarbus klausimas dėl geriausios dozės ilgaamžiškumui užtikrinti.

Tyrimai rodo J formos ryšį tarp kavos vartojimo ir mirtingumo rizikos, o didžiausia nauda pasireiškia išgėrus 3-4 puodelius kavos per dieną.

Atlikus išsamią 40 tyrimų metaanalizę nustatyta, kad 3-5 puodelių per dieną vartojimas susijęs su maždaug 15 % mažesne mirtingumo rizika.

Reklama

Vartojant daugiau nei 5 puodelius, nauda mažėjo, o per didelis suvartojimas (8 ir daugiau puodelių) galėjo kelti širdies ir kraujagyslių problemų.

Individualūs veiksniai, įskaitant genetiką, ypač CYP1A2 fermento variantus, turinčius įtakos kofeino metabolizmui, gali turėti įtakos idealiam suvartojamo kofeino kiekiui, kad jis būtų naudingas ilgaamžiškumui.

Kavos poveikis ląstelėms: Kavos poveikis: imituoja kalorijų ribojimą

Atrodo, kad ląstelių lygmeniu kavos junginiai suaktyvina biologinius kelius, panašius į tuos, kurie suaktyvėja ribojant kalorijų kiekį– gerai dokumentuotas metodas, skirtas įvairių organizmų gyvenimo trukmei pailginti.

Reklama

Tyrimai rodo, kad kavos polifenoliai gali suaktyvinti sirtuinus ir AMPK signalus – pagrindinius ląstelių energijos apykaitos ir atsparumo stresui reguliatorius. Šie keliai gerina mitochondrijų funkciją, mažina oksidacinę žalą ir skatina autofagiją – ląstelių valymo procesą, kurio metu pašalinami pažeisti komponentai.

Be to, kavos vartojimas siejamas su mažesniu uždegiminių žymenų kiekiu ir geresniu jautrumu insulinui, o tai atspindi kalorijų apribojimo naudą medžiagų apykaitai, nesusijusią su valgymo apribojimo sunkumais.

Ši molekulinė mimikrija gali paaiškinti, kaip saikingas kavos vartojimas prisideda prie ilgaamžiškumo įvairiose populiacijose.

Reklama

Be kofeino: Kofeinas: kasdienio gėrimo antioksidacinė galia.

Kavos, kaip sveikatą stiprinančio gėrimo, reputacija toli gražu neapsiriboja tik kofeino kiekiu, nes tyrimai atskleidė sudėtingą bioaktyvių junginių, kurie lemia kavos antioksidacines savybes, profilį.

Tyrimai rodo, kad kavoje yra daugiau kaip 1 000 antioksidacinių junginių, įskaitant chlorogenines rūgštis, melanoidinus ir trigoneliną. Šie junginiai neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus, mažina oksidacinį stresą ir ląstelių pažeidimus, susijusius su senėjimu.

Stebėtina, kad daugeliui gyventojų kava yra vienas iš pagrindinių su maistu gaunamų antioksidantų šaltinių, dažnai gaunama daugiau antioksidantų nei vaisiai ir daržovės kartu sudėjus standartinėje vakarietiškoje mityboje.

Reklama

Paruošimo būdas turi įtakos antioksidantų kiekiui: filtruotoje kavoje paprastai išlieka daugiau naudingųjų junginių nei ruošiant kavą aukštu slėgiu ar verdant.

Pasauliniai tyrimai: Kavos vartojimo modeliai ir gyvenimo trukmės duomenys

Epidemiologiniais tyrimais, atliktais įvairiose pasaulio populiacijose, nustatytas reikšmingas ryšys tarp saikingo kavos vartojimo ir ilgesnio gyvenimo trukmės. Penkiuose žemynuose atlikti tyrimai atskleidžia nuoseklius dėsningumus – 3-5 puodelius kavos kasdien išgeriančių gyventojų mirtingumas yra 15-20 % mažesnis, palyginti su negeriančiaisiais.

Vykdant projektą „Mėlynosios zonos”(angl. Blue Zones), kurio metu buvo tiriami regionai, pasižymintys ypatinga ilgaamžiškumo koncentracija, keturiuose iš penkių nustatytų ilgaamžiškumo taškų buvo aptikti kavos ritualai.

Reklama

Ypač išsiskiria Japonijos moksliniai tyrimai, kurių 25 metų longitudiniai duomenys iš Okinavos parodė reikšmingas statistines sąsajas tarp tradicinių kavos ruošimo metodų ir mažesnio mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Šios tarpkultūrinės išvados išlieka net ir atsižvelgus į socialinius ir ekonominius veiksnius, o tai rodo, kad biologiniai mechanizmai peržengia kultūrinio konteksto ribas.

Kavos mitų paneigimas: Atskirti faktus nuo sveikatos prasimanymų

Nepaisant to, kad kava yra plačiai paplitusi populiariojoje kultūroje, apie jos poveikį sveikatai vis dar sklando daug klaidingų įsitikinimų, kurie dažnai prieštarauja griežtų mokslinių tyrimų duomenims.

Reklama

Dažniausiai sklando mitai, kad kava sukelia dehidrataciją, stabdo augimą ir didina vėžio riziką. Tyrimai paneigė šiuos teiginius. Saikingas kavos vartojimas (3-5 puodeliai per dieną) nesukelia dehidratacijos ir nėra įrodymų, kad dėl to sutrinka augimas.

Be to, tyrimai rodo, kad kava iš tikrųjų gali sumažinti tam tikrų vėžinių susirgimų riziką.

Dar viena klaidinga nuomonė teigia, kad kava sustiprina visas nerimo būsenas. Nors jautrumas kofeinui skiriasi individualiai, daugelis žmonių veiksmingai metabolizuoja kofeiną be neigiamo psichologinio poveikio.

Reklama

Šių skirtumų supratimas padeda vartotojams priimti pagrįstus sprendimus dėl kavos vartojimo.

Kavos įtraukimas į gyvenimo būdą, orientuotą į ilgaamžiškumą

Svarstant ilgalaikes sveikatos strategijas, saikingą kavos vartojimą galima veiksmingai integruoti į kitus įrodymais pagrįstus gyvenimo būdo įpročius ir taip prailginti gyvenimo trukmę bei pagerinti gyvenimo kokybę.

Mitybos specialistai rekomenduoja kavą derinti su Viduržemio jūros regiono arba augaline mityba, kurioje gausu antioksidantų. Rytinė kava gali papildyti fizinius pratimus, galimai padidindama riebalų oksidaciją fizinio aktyvumo metu.

Reklama

Svarbus laikas – kavos vartojimas iki 14.00 val. padeda išvengti miego sutrikimo, kuris yra labai svarbus ląstelių atkūrimo procesams.

Ekspertai siūlo riboti priedus, tokius kaip cukrus ir grietinėlė, nes jie gali panaikinti kavos naudą. Kad kavos poveikis sveikatai būtų maksimalus, ji turėtų būti viena iš nuodugnaus požiūrio, apimančio tinkamą hidrataciją, streso valdymą ir socialinius ryšius, sudedamųjų dalių.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like