Dažniausios kavos klaidos, kurios sutrikdo cukraus kiekį kraujyje ir pagreitina senėjimą, yra šios: į kavą dedama dirbtinių saldiklių, sukeliančių insulino šuolius, kava geriama tuščiu skrandžiu, kai natūraliai yra padidėjęs kortizolio kiekis, pasirenkamos nekokybiškos pupelės, kuriose yra mikotoksinų, kofeinas vartojamas per anksti prieš miegą ir naudojami virimo būdai, kuriais išgaunami kenksmingi junginiai. Šie įpročiai gali destabilizuoti gliukozės apykaitą, padidinti oksidacinį stresą ir pakenkti ląstelių sveikatai. Paprasti kavos gėrimo įpročių pakeitimai gali pakeisti šį kasdienį ritualą iš potencialiai žalingo į tikrai naudingą.
Dirbtinių saldiklių ir grietinėlės priedų, kurie didina insulino kiekį
Nors daugelis kavos mėgėjų stengiasi sumažinti kalorijų kiekį naudodami dirbtinius saldiklius ir ne pieno grietinėlę, šie priedai gali sukelti panašią į cukraus insulino reakciją. Tyrimai rodo, kad nors dirbtiniai saldikliai turi mažiau kalorijų, jie gali suklaidinti organizmo medžiagų apykaitą.
Kai insulino šuoliai vyksta reguliariai, ilgainiui ląstelės gali įgyti atsparumą šiam hormonui. Šis sutrikimas gali prisidėti prie medžiagų apykaitos sutrikimų ir greitesnio ląstelių senėjimo.
Be to, daugelyje komercinių kavos tirščių yra hidrintų aliejų ir kukurūzų sirupo sausųjų medžiagų, kurios dar labiau veikia gliukozės kiekio kraujyje reguliavimą.
Tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, juoda kava arba kava su minimaliu kiekiu natūralių priedų yra sveikesnės alternatyvos, išlaikančios kavai būdingą antioksidacinę naudą.
Kavos gėrimas tuščiu skrandžiu, kai kortizolio kiekis yra didelis
Daugelis kavos mėgėjų įprastai ryte iškart pabudę griebiasi kavos, nežinodami, kad šis laikas sutampa su natūraliai padidėjusiu kortizolio kiekiu. Šis hormonų pikas, kuris daugumai žmonių pasiekiamas tarp 8 ir 9 val. ryto, natūraliai padidina budrumą.
Vartojant kofeino šio kortizolio pakilimo metu, kavos veiksmingumas gali sumažėti, o tolerancija ir streso hormonų gamyba gali padidėti. Šis derinys gali destabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir dėl padidėjusio oksidacinio streso prisidėti prie priešlaikinio senėjimo.
Mitybos ekspertai rekomenduoja pirmąjį puodelį atidėti iki 9.30-11.30 val. ryto, kai natūraliai sumažėja kortizolio kiekis, taip optimizuojant kofeino naudą ir sumažinant galimus medžiagų apykaitos sutrikimus bei antinksčių apkrovą.
Renkatės prastos kokybės pupeles, kuriose yra paslėptų toksinų
Kaip dažnai kavos mėgėjai pagalvoja apie galimus toksinus, slypinčius jų kasdien ruošiamoje kavoje? Prastos kokybės kavos pupelėse gali būti mikotoksinų– kenksmingų junginių, kuriuos gamina pelėsiai, augantys ant netinkamai apdorotų ar laikomų pupelių.
Šie toksinai, ypač ochratoksinas A ir aflatoksinas B1, gali sukelti oksidacinį stresą, uždegimą ir galimas ilgalaikes pasekmes sveikatai, įskaitant sutrikusią gliukozės apykaitą. Tyrimai rodo, kad lėtinis toksinų poveikis gali pagreitinti ląstelių senėjimo procesus.
Kokybė yra labai svarbi. Aukštesnėse vietose užaugintose, drėgnuoju būdu apdorotose ir tinkamai laikomose pupelėse yra mažiau toksinų. Sertifikuotoms ekologiškoms kavoms paprastai taikomi griežtesni bandymai ir auginimo standartai, todėl sumažėja užterštumo tikimybė, galinti pakenkti sveikatai naudingoms kavos vartojimo savybėms.
Kavos vartojimas tokiu metu, kai sutrinka cirkadiniai ritmai
Kavos mėgėjai dažnai neatsižvelgia į kofeino vartojimo laiką , nesuvokdami, kaip tai trikdo natūralius miego ir budrumo ciklus. Kofeino vartojimas likus 6-8 valandoms iki miego gali pastebimai sutrikdyti miego kokybę, net jei atrodo, kad tai neturi įtakos užmigimui.
Šis sutrikimas apima ne tik nuovargį. Kai sutrinka cirkadiniai ritmai, nukenčia organizmo medžiagų apykaitos procesai, todėl gali padidėti cukraus kiekis kraujyje, sutrikti hormonų pusiausvyra ir pagreitėti ląstelių senėjimas.
Rytinis kavos vartojimas (nuo 9:30 iki 11:30 val.) paprastai suderinamas su kortizolio raida, o popietinė kava (iki 14:00 val.) suteikia pakankamai laiko kofeinui pasišalinti prieš miegą, taip sumažinant neigiamą poveikį natūraliems biologiniams ritmams.
Naudojami virimo būdai, kuriais išgaunami kenksmingi junginiai
Nors dauguma kavos mėgėjų daugiausia dėmesio skiria skoniui ir kofeino kiekiui, kavos ruošimo metodai daro didelę įtaką potencialiai kenksmingų junginių išsiskyrimui iš kavos pupelių.
Nefiltruotuose kavos ruošimo būduose, pavyzdžiui, french press ir turkiškoje kavoje, yra didesnė kavfestolio ir kahveolio-diterpenų, susijusių su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, koncentracija. Be to, tamsesnio skrudinimo kavoje susidaro daugiau akrilamido, kuris yra potencialus kancerogenas.
Popieriniai filtrai veiksmingai pašalina daugelį kenksmingų junginių, todėl lašinama kava ir plikoma kava yra sveikesnės alternatyvos. Ekstrakcija šaltuoju būdu sumažina rūgščių ir potencialiai kenksmingų junginių kiekį, nes aromatui išgauti naudojamas laikas, o ne karštis.
Virimo temperatūra ir trukmė taip pat turi įtakos junginių išskyrimui, ideali temperatūra yra 90-96 °C ir trunka 4-5 minutes.