Kaip pratęsti jaunystę su 10 produktų pagal mitybos specialistų rekomendacijas

youth preserving product recommendations

Mitybos specialistai rekomenduoja dešimt maisto produktų, palaikančių jaunatvišką senėjimą: antioksidantų kupinas uogas, riebią žuvį, kurioje gausu omega-3 rūgščių, lapinius žalumynus su ląsteles saugančiomis maistinėmis medžiagomis, vitaminą E turinčius riešutus ir sėklas, odos sveikatą gerinančius avokadus, žarnyno sveikatą palaikančius fermentuotus produktus, su amžiumi kovojančių polifenolių turinčią žaliąją arbatą, širdies ir kraujagyslių sistemai naudingą juodąjį šokoladą ir priešuždegiminių savybių turinčią ciberžolę. Kasdienis šių natūralių maisto produktų vartojimas gerina ląstelių sveikatą, mažina uždegimus ir apsaugo nuo su amžiumi susijusio nykimo. Šių supermaisto produktų moksliniai tyrimai atskleidžia galingą naudą ilgaamžiškumui.

Uogos: Gamtos antioksidantų jėgainės

Daugeliui ieškant brangių kremų ir gydymo priemonių senėjimui sulėtinti, mitybos specialistai atkreipia dėmesį į uogas kaip natūralias senėjimą stabdančias jėgas. Mėlynėse, braškėse, avietėse ir gervuogėse yra daug antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais– nestabiliomis molekulėmis, pažeidžiančiomis ląsteles ir greitinančiomis senėjimą.

Reklama

Šiuose spalvinguose vaisiuose ypač gausu antocianinų– junginių, kurie gerina pažinimo funkcijas ir apsaugo smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso. Reguliarus uogų vartojimas siejamas su geresniu odos elastingumu, mažesniu uždegimu ir geresne širdies ir kraujagyslių sveikata.

Kad uogos būtų kuo naudingesnės, mitybos specialistai rekomenduoja šviežias ekologiškas uogas vartoti kasdien, vienas arba įmaišytas į kokteilius, jogurtą ar salotas.

Riebi žuvis: Omega-3 – ląstelės vientisumui užtikrinti

Nuo augalinių antioksidantų pereinant prie jūrinės mitybos, riebios žuvys yra dar viena maisto produktų, kovojančių su ląstelių senėjimu, kategorija. Lašišos, skumbrės, sardinės ir upėtakiai turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko ląstelių membranų skystumą ir mažina uždegimus visame organizme.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja du kartus per savaitę vartoti riebią žuvį, kad palaikytų odos elastingumą, smegenų veiklą ir širdies ir kraujagyslių sveikatą. Šiose žuvyse esančios DHA ir EPA padeda apsaugoti telomerus– apsauginius chromosomų dangtelius, kurie su amžiumi trumpėja. Be to, žuvyje esantys aukštos kokybės baltymai suteikia nepakeičiamų aminorūgščių, kurios palaiko raumenis, ypač svarbius organizmui senstant.

Lapiniai žalumynai: Žalieji žalumynai: senėjimą stabdančios mitybos pagrindas

Lapiniai žalumynai, garsėjantys išskirtiniu maistinių medžiagų kiekiu, yra bet kokios ilgaamžiškumą skatinančios mitybos pagrindas. Špinatai, lapiniai kopūstai, lapiniai kopūstai ir šveicariški mangoldai pasižymi stipriais antioksidantais, tokiais kaip liuteinas ir zeaksantinas, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir palaiko akių sveikatą.

Šiose daržovėse gausu vitamino K, reikalingo kaulų sveikatai, folatų, reikalingų DNR atstatymui, ir magnio, reikalingo ląstelių funkcijoms. Didelis skaidulų kiekis šiose daržovėse palaiko žarnyno mikrobiomo įvairovę, kuri dabar siejama su ilgaamžiškumu.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti ne mažiau kaip 237 ml žalių arba 118 ml virtų lapinių žalumynų. Kad jie būtų maksimaliai naudingi, derinkite juos su sveikaisiais riebalais ir taip pagerinsite riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą.

Riešutai ir sėklos: Sėklos ir sėklos: mažos pakuotės su galingais senėjimo stabdymo privalumais.

Daugybė tyrimų patvirtina, kad riešutai ir sėklos, nepaisant jų mažo dydžio, pasižymi išskirtine senėjimą stabdančia nauda. Graikiniuose riešutuose, migdoluose ir linų sėmenyse yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimus ir saugo odos elastingumą. Šiuose maistingųjų medžiagų turinčiuose maisto produktuose taip pat yra vitamino E, kuris saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant riešutus, ilgėja telomerai– apsauginiai DNR grandinių dangteliai, susiję su ilgaamžiškumu. Vos 28 gramai per dieną gali iš esmės paveikti ląstelių sveikatą.

Reklama

Sėklos, pavyzdžiui, ispaninio šalavijo (chia) ir moliūgų, suteikia papildomų mineralų, įskaitant cinką ir seleną, kurie palaiko imuninę funkciją ir skydliaukės sveikatą, o tai yra labai svarbūs komponentai, padedantys išlaikyti jaunatvišką energiją.

Avokadai: sveiki riebalai odos elastingumui ir smegenų sveikatai

Avokadai yra vienas iš labiausiai senėjimą stabdančių maisto produktų, kuriuose gausu mononesočiųjų riebalų, maitinančių odos ląsteles iš vidaus. Šie sveiki riebalai padeda palaikyti odos elastingumą ir drėkinimą, mažina smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad avokaduose esantis vitaminas E apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir padeda atkurti ląsteles. Vaisiuose esantis kalis padeda palaikyti tinkamą skysčių pusiausvyrą, o liuteino junginiai naudingi akių sveikatai.

Reklama

Reguliarus avokadų vartojimas palaiko smegenų veiklą dėl juose esančio vitamino K ir folio rūgšties. Kasdien į maistą dedant po pusę avokado, gaunama šių naudingų medžiagų ir pagerinamas maistinių medžiagų įsisavinimas iš kitų maisto produktų.

Alyvuogių aliejus: Viduržemio jūros regiono ilgaamžiškumo paslaptis

Alyvuogių aliejus, kuris yra Viduržemio jūros regiono mitybos pagrindas, per dešimtmečius trukusius mokslinius tyrimus užsitarnavo stiprios senėjimą stabdančios medžiagos reputaciją.

Alyvuogių aliejus, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų ir antioksidantų, ypač oleokantalio ir oleuropeino, padeda mažinti uždegimą ir oksidacinį stresą – du pagrindinius senėjimo veiksnius. Tyrimai rodo, kad reguliariai jį vartojant gali sumažėti širdies ligų, insulto ir tam tikrų rūšių vėžio rizika.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja naudoti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, kuriame yra daugiausia naudingų junginių. Vos 15-30 mililitrų kasdien gali suteikti apsauginį poveikį. Apšlakstykite juo daržoves, naudokite jį salotų padažams arba keiskite juo sviestą gamindami maistą, kad šis ilgaamžiškumą skatinantis aliejus būtų įtrauktas į kasdienį maistą.

Rauginti maisto produktai: Probiotikai žarnyno, odos ir smegenų ryšiui: Probiotikai žarnyno, odos ir smegenų ryšiui

Fermentuoti maisto produktai tapo galingais sąjungininkais siekiant jaunatviško tvirtumo, nes maitina sudėtingą žarnyno, odos ir smegenų ašį. Šie daug probiotikų turintys produktai, įskaitant jogurtą, kefyrą, kimči, raugintus kopūstus ir kombučą, suteikia naudingųjų bakterijų, kurios optimizuoja virškinimo funkciją ir mažina uždegimą.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad reguliarus jų vartojimas stiprina žarnyno barjerus ir neleidžia į kraują patekti toksinams, kurie greitina senėjimą. Mikrobiomo nauda pasireiškia ir švaresne oda, geresnėmis pažinimo funkcijomis ir geresniu nuotaikos reguliavimu.

Reklama

Tyrimai rodo, kad fermentuotas maistas taip pat skatina maistinių medžiagų įsisavinimą ir palaiko imuninės sistemos funkciją– esminius veiksnius, padedančius išlaikyti jaunatvišką gyvybingumą. Norėdami gauti kuo daugiau naudos, ekspertai rekomenduoja kasdien valgyti nedideles porcijas įvairaus fermentuoto maisto.

Žalioji arbata: Polifenoliai, kovojantys su priešlaikiniu senėjimu.

Žalioji arbata yra vienas iš stipriausių senėjimą stabdančių gėrimų, nes joje gausu polifenolių, ypač epigalokatechino galato (EGCG).

Šis galingas antioksidantas padeda neutralizuoti senėjimą spartinančius laisvuosius radikalus ir kartu mažina uždegimus visame organizme. Tyrimai rodo, kad žaliosios arbatos vartojimas palaiko ląstelių sveikatą, apsaugodamas DNR nuo oksidacinės pažaidos ir galimai aktyvuodamas ilgaamžiškumo kelius.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien išgerti 2-3 puodelius, kad nauda būtų kuo didesnė. Žaliojoje arbatoje esantis junginys L-teaninas taip pat skatina atsipalaidavimą be mieguistumo, mažina su stresu susijusį senėjimą. Kad polifenoliai būtų idealiai įsisavinami, ekspertai rekomenduoja gerti ją tarp valgių, o ne su geležies turinčiu maistu.

Tamsusis šokoladas: Širdies ir kraujagyslių jaunimas: flavanoliai

Juodasis šokoladas, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos, pasižymi ypatingu senėjimą stabdančiu poveikiu dėl didelės flavanolių koncentracijos – galingų antioksidacinių junginių, palaikančių širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Šie flavanoliai gerina kraujotaką, mažina uždegimus ir apsaugo nuo oksidacinės pažaidos, greitinančios senėjimą. Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 28-57 g aukštos kokybės juodojo šokolado gali sumažėti kraujospūdis, padidėti arterijų lankstumas ir pagerėti kognityvinės funkcijos – visi jaunatviškos fiziologijos rodikliai.

Reklama

Norint gauti didžiausią naudą, mitybos specialistai rekomenduoja rinktis minimaliai apdorotą juodąjį šokoladą be perteklinio cukraus ar priedų. Šokoladą derinant su uogomis ar riešutais sukuriamas sinergetinis efektas, kuris dar labiau sustiprina jo senėjimą stabdančias savybes.

Ciberžolė: Auksinis priešuždegiminės apsaugos prieskonis

Ciberžolėje, ryškiai geltoname prieskonyje, gaunamame iš Curcuma longa augalo, yra kurkumino– stipraus biologiškai aktyvaus junginio, pasižyminčio ypatingomis senėjimą stabdančiomis savybėmis. Šis auksinis prieskonis jau šimtmečius naudojamas tradicinėje medicinoje dėl stipraus priešuždegiminio ir antioksidacinio poveikio.

Mitybos specialistai rekomenduoja ciberžolę įtraukti į kasdienę mitybą, kad būtų galima kovoti su lėtiniu uždegimu– pagrindiniu greitesnio senėjimo veiksniu. Tyrimai rodo, kad kurkuminas padeda mažinti oksidacinį stresą, palaiko ląstelių sveikatą ir gali pagerinti smegenų veiklą didindamas BDNF kiekį. Kad ciberžolė būtų maksimaliai įsisavinama, ekspertai rekomenduoja ją vartoti su juodaisiais pipirais, kurių sudėtyje esantis piperinas padidina kurkumino biologinį įsisavinamumą iki 2000 %.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video