Kaip laikyti bulves šalia obuolių: paslaptys, kurias turėtumėte žinoti

keep potatoes away from apples

Bulves galima laikyti šalia obuolių, tačiau tai rizikinga, nes obuoliai išskiria etileną, kuris pagreitina bulvių nokimą ir gali sukelti puvimą.

Saugus bendras laikymas reikalauja 0 °C ar artimos temperatūros, geros ventiliacijos dujoms išsklaidyti, kontroliuojamos drėgmės ir griežtai riboto obuolių kiekio.

Obuoliai turėtų būti laikomi virš bulvių, kvėpuojančiuose konteineriuose, reguliariai tikrinami ir sugadinti produktai nedelsiant pašalinami.

Nesilaikant šių sąlygų, padidėja gedimo tikimybė; tolesnėse gairėse paaiškinama, kaip pasirengti, stebėti ir spręsti problemas.

Kodėl obuoliai ir bulvės gali būti rizikingas derinys

Kodėl obuoliai ir bulvės dažnai yra netinkamas derinys saugojimui? Tyrimai rodo, kad obuoliai išskiria etileną, lakią medžiagą, kuri pagreitina nokimą ir gali sukelti bulvių gumbų gedimą. Bulvių odos storis ir gumbų jautrumas skiriasi; didesnis etileno kiekis ir aukšta temperatūra padidina puvimo riziką. Prasta ventiliacija arba didelis obuolių kiekis leidžia kauptis dujoms; kondensatas ir drėgmės trūkumas dar labiau padidina etileno gamybą. Šie veiksniai kartu kelia grėsmę bulvių kokybei. Derlių saugantys asmenys turėtų įvertinti temperatūros kontrolę, ventiliaciją ir santykinius kiekius, kad išvengtų kryžminio užteršimo, teikdami pirmenybę priemonėms, kurios apsaugo pažeidžiamus pasėlius ir sumažina nuostolius po derliaus nuėmimo.

Kada juos saugu laikyti kartu

Tiksliai kontroliuojamomis sąlygomis obuoliai ir bulvės gali būti laikomi kartu be didelio pavojaus gumbų kokybei. Tyrimai rodo, kad bendras laikymas yra priimtinas, kai temperatūra palaikoma 0 °C arba artima šiai temperatūrai, kad būtų slopinamas etilenas, ventiliacija neleidžia kauptis dujoms, o obuoliai užima griežtai ribotą erdvės dalį. Kruopštus drėgmės stebėjimas ir reguliarios patikros, siekiant anksti nustatyti gedimą, sumažina kryžminį užteršimą. Plonos odos vaisiai, dideli derliaus kiekiai, prasta oro cirkuliacija arba temperatūra virš +1 °C panaikina saugumą. Tie, kurie aptarnauja bendruomenes ar namų ūkius, turėtų nustatyti dokumentais pagrįstus obuolių kiekių apribojimus, laikytis ventiliacijos grafiko ir registruoti temperatūros duomenis, kad bendras saugojimas išliktų apgalvota, mažos rizikos praktika.

Rūsio paruošimas bendram saugojimui

Ruošiant rūsį bendram obuolių ir bulvių saugojimui, tiksli temperatūros, ventiliacijos ir higienos kontrolė yra būtina, siekiant sumažinti etileno poveikį ir kryžminį užteršimą. Rūsyje turėtų būti užtikrinta 0 °C arba artima temperatūra ir patikimas stebėjimas. Įrengti reguliuojamus ventiliacijos angas arba paprastą mechaninį ištraukiamąjį ventiliatorių, kad būtų išvengta dujų sankaupų. Siekiant palaikyti oro srautą, lubų aukštis turėtų būti apie 200 cm (2,00 m). Pasirinkite molines grindis ir kalkiu tinkuotas sienas, kad sumažintumėte mikrobų plitimą ir nemalonius kvapus. Atlikite reguliarias patikras, nedelsdami pašalinkite sugedusius produktus ir aiškiai atskirkite produktus pagal kiekį, kad obuoliai neužgožtų kitų produktų. Dokumentuokite sąlygas ir pokyčius, kad galėtumėte atsakingai tenkinti namų ūkio poreikius.

Praktiniai patarimai, kaip išvengti puvimo ir nemalonaus skonio

Užtikrinus temperatūros kontrolę, ventiliaciją ir pagrindinę higieną rūsyje, dėmesys nukreipiamas į konkrečias praktikas, kurios sumažina puvimą ir nemalonų kvapą, kai obuoliai ir bulvės laikomi vienoje vietoje. Tikrinkite ir rūšiuokite produktus; pašalinkite sumuštus ar drėgnus produktus, kad sumažintumėte etileno kiekį ir mikrobų plitimą. Ribokite obuolių kiekį ir atskirkite stipresnio aromato veisles. Laikykite obuolius virš bulvių, kad sumažintumėte lašėjimą ir kondensato susidarymą. Naudokite kvėpuojančius konteinerius ir palaikykite nedidelį oro judėjimą, kad išsisklaidytų dujos. Venkite krauti produktus į tankias krūvas; palikite tikrinimo tarpelius. Jei reikia, taikykite patvirtintus gumbų paviršiaus apdorojimo būdus. Užregistruokite vietą ir kiekius, kad prižiūrėtojai galėtų atsakingai tenkinti namų ūkio poreikius.

Stebėjimas ir problemų sprendimas saugojimo metu

Reguliariai tikrinama saugojimo aplinka, siekiant pastebėti pirmuosius problemų požymius, kad nedidelės problemos būtų išspręstos, kol jos neišplito. Stebėtojai registruoja temperatūrą, drėgmę ir oro srautą, atkreipdami dėmesį į temperatūros pakilimą virš 0 °C arba sustingusias zonas, kuriose gali kauptis etilenas. Gumbavaisiai ir vaisiai kas savaitę tikrinami, ar nėra minkštų vietų, daigų ar nemalonių kvapų; įtartini produktai izoliuojami ir pašalinami. Ventiliacijos kanalai valomi, tikrinami ventiliatoriai; kondensatas ir nuotėkiai nedelsiant išdžiovinami ir pašalinami. Įrašai padeda priimti sprendimus dėl obuolių kiekio sumažinimo ar temperatūros sumažinimo. Šis sistemingas, į paslaugas orientuotas požiūris sumažina gedimo riziką ir išsaugo derliaus kokybę tiems, kurie nuo jo priklauso.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like
Skaityti daugiau

Automatinės sistemos ir sveikata

Automatiniai vartai tapo neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo dalimi. Juos matome prie prekybos centrų, biurų pastatų, gyvenamųjų namų ir daugelyje…

Rekomenduojami video