Naujausi JAV mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad brokoliai, palyginti su morkomis, yra naudingesni moterų sveikatai. Tyrimai rodo, kad moterims, du kartus per savaitę vartojančioms brokolių, 17 % sumažėja uždegimo žymenų ir pagerėja priešmenstruaciniai simptomai. Unikalus fitonutrientų profilis palaiko estrogenų pusiausvyrą dėl tokių junginių kaip diindolilmetanas ir sulforafanas. Didelis kalcio, magnio ir vitamino K kiekis daržovėse skatina kaulų tankį, ypač naudingas moterims po menopauzės. Šie privalumai tenkina specifinius moterų fiziologinius poreikius labiau nei dauguma įprastų daržovių.
Proveržio daržovės: Ką mokslininkai iš tikrųjų atrado
Kalifornijos universiteto mokslininkai, tyrinėdami galimą įprastų daržovių naudą sveikatai, nustatė, kad brokoliai yra itin naudingi moterų sveikatai.
Tyrimas atskleidė, kad brokoliuose yra didelis kiekis sulforafano– junginio, kuris gali sumažinti nuo estrogenų priklausomo vėžio riziką.
Mokslininkai užfiksavo, kad moterims, vartojančioms brokolių bent du kartus per savaitę, uždegimo žymenys sumažėjo 17 %, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.
Tyrimai taip pat parodė, kad brokoliai turi įtakos hormonų pusiausvyrai, o reguliariai juos vartojančioms moterims labai pagerėjo priešmenstruaciniai simptomai.
Ši kryžmažiedė daržovė pranoko kitas tirtas daržoves dėl unikalaus skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų derinio, ypač naudingo moterų fiziologijai.
Fitonutrientų profilis: Kaip ši daržovė palaiko moterų hormoninę sveikatą
Nuostabus brokolių poveikis hormonų sistemai tiesiogiai susijęs su išskirtine jų fitonutrientų sudėtimi. Šioje kryžmažiedžių daržovėje yra daug diindolilmetano (DIM) ir indol-3-karbinolio (I3C) – junginių, kurie padeda metabolizuoti estrogenus į naudingas formas ir kartu mažina kenksmingų estrogenų metabolitų kiekį.
Tyrimai rodo, kad šie fitonutrientai palaiko estrogenų pusiausvyrą ir gali sumažinti hormonams jautrių ligų rizikos veiksnius.
Be to, brokoliuose yra sulforafano, kuris aktyvina detoksikacijos fermentus, padedančius pašalinti hormonų perteklių iš organizmo.
Šiose daržovėse esantis kalcis, magnis ir vitaminas K dar labiau palaiko hormonų pusiausvyrą, nes gerina kaulų būklę – tai labai svarbu moterims, kurios visą gyvenimą patiria hormonų svyravimus.
Kaulų tankis ir uždegimas: Specifinė nauda moterims
Nagrinėjant moterų sveikatos problemas per visą gyvenimą, kaulų tankis ir uždegimas yra du esminiai veiksniai, darantys didelę įtaką gyvenimo kokybei.
Tyrimai rodo, kad kryžmažiedžių daržovių, ypač brokolių, sudėtyje yra sulforafano – junginio, kuris mažina uždegimo žymenis, ypač naudingus moterų sąnarių sveikatai. Šis priešuždegiminis poveikis sąveikauja su brokoliuose esančiu kalciu, magniu ir vitaminu K, kurie palaiko kaulų mineralų tankį.
Reguliarus brokolių vartojimas gali būti ypač naudingas moterims po menopauzės, kurios dėl sumažėjusio estrogenų kiekio sparčiau netenka kaulų.
Tyrimai rodo, kad moterų, kurios 3-4 kartus per savaitę į savo racioną įtraukia brokolių, pastebimai sumažėja uždegiminių biožymenų kiekis ir geriau išsaugomas kaulų tankis, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.
Maistinės vertės palyginimas: Kodėl ši daržovė lenkia morkas
Nors morkos populiarios dėl jose esančio vitamino A, palyginus jų maistingumą paaiškėjo, kad brokoliai turi daug daugiau moterų sveikatai naudingų maistinių medžiagų.
Brokoliuose yra daug daugiau folatų, būtinų reprodukcinio amžiaus moterims, ir vitamino K, gyvybiškai svarbaus kaulų sveikatai. Juose esantis kalcio kiekis beveik 400 % pranoksta morkas ir palaiko skeleto vientisumą senstant.
Ši kryžmažiedė daržovė taip pat turi daugiau vitamino C, skaidulų ir kalio.
Svarbiausia, kad brokoliuose esantis unikalus sulforafano junginys turi daug žadantį poveikį hormonų pusiausvyrai ir gali padėti mažinti krūties vėžio riziką– šios naudos morkos visiškai neturi.
Praktiniai būdai, kaip įtraukti šią super daržovę į kasdienę mitybą
Brokolių įtraukimas į kasdienę mitybą nebūtinai turi būti sudėtingas, nepaisant to, kad kai kurios moterys sunkiai priima jų išskirtinį skonį. Mitybos specialistai rekomenduoja brokolius kepti su alyvuogių aliejumi ir česnaku, kad sustiprėtų jų natūralus saldumas ir sumažėtų kartumas.
Kitas veiksmingas būdas – žalius brokolius sumaišyti į kokteilius su uogomis ir citrusiniais vaisiais, kad būtų paslėptas jų skonis ir išsaugotas maistinis vientisumas.
Laiko neskaičiuojantiems žmonėms brokolių pjaustymas iš anksto ruošiant maistą garantuoja lengvą įtraukimą į savaitės dienos patiekalus. Įtraukdami jį į gerai žinomus patiekalus – makaronus, bulvytes, omletus ar sriubas – užtikrinsite lengvai prieinamą pradžią.
Verdant garuose, o ne verdant, išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų, taip padidinant naudą sveikatai.