Iš didelės meilės kontroliuoju savo 66 metų vyro mitybą: šių 5 maisto produktų žmonės, vyresni nei 65 metai, neturėtų valgyti

control wife s elderly husband s diet

Ji rūpinasi savo 66 metų vyro mityba, taikydama griežtus apribojimus ir nurodydama penkis maisto produktus, kurių reikėtų vengti po 65 metų. Sąraše nurodyti pridėti cukrūs, rafinuoti angliavandeniai su aukštu glikeminiu indeksu, balta duona, riebi kiauliena ir perdirbti riebalų turintys mėsos produktai bei tam tikri aliejai. Šis požiūris atrodo klinikinis ir atsargus, orientuotas į širdies ir cukraus kiekio kraujyje riziką. Nurodomi praktiniai pakeitimai, o pagrindimas skatina atidžiau pažvelgti į tai, kokie pokyčiai yra svarbiausi.

Cukraus turintys saldumynai ir pridėti saldumynai vyresniems nei 65 metų žmonėms

Dažnai gydytojai pastebi, kad vyresni nei 65 metų žmonės įpratę vartoti pridėtinius cukrus, o tai gali padidinti kasdienį suvartojamą kiekį virš rekomenduojamų ≤20 g ir taip padidinti širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir nutukimo riziką.

Analizė rodo, kad komerciniai saldumynai, saldinti gėrimai ir supakuoti desertai skatina per didelį suvartojimą.

Slaugytojams patariama kiekybiškai įvertinti porcijas, skaityti etiketes ir pakeisti produktus džiovintais vaisiais arba mažomis porcijomis naminių desertų, kuriuose yra mažiau cukraus.

Įpročių stebėjimas – saldumynai po valgio, įprasti užkandžiai – leidžia tikslingai pakeisti produktus ir kontroliuoti porcijas.

Pokyčių dokumentavimas ir periodiškas gliukozės arba svorio tikrinimas padeda įvertinti veiksmingumą ir apsaugoti ilgalaikę sveikatą.

Balta ryžiai ir kiti rafinuoti angliavandeniai su aukštu glikeminiu indeksu

Tiriant įprastus pagrindinius maisto produktus, balta ryžiai ir kiti rafinuoti angliavandeniai su aukštu glikeminiu indeksu sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą po valgio, kuris vyresnio amžiaus žmonėms yra susijęs su padidėjusia insulino rezistentiškumo, svorio padidėjimo ir širdies ir kraujagyslių komplikacijų rizika.

Autorius vertina porcijų dydį, vartojimo dažnumą ir kontekstą: dideli porcijų dydžiai arba kasdienis vartojimas padidina metabolinę naštą.

Slaugytojui šiuos pagrindinius maisto produktus pakeitus mažesnio GI produktais – grikiais, miežiais, nesijotais grūdais arba daržovių salotomis – sumažėja glikemijos apkrova, o sotumas ir kultūriniai įpročiai išlieka.

Pakeitimus papildo papildomų padažų ir porcijų dydžių stebėjimas.

Praktiniai patarimai pabrėžia laipsniškus pokyčius, aiškius pavyzdžius ir pagarbų bendravimą, siekiant palaikyti slaugomo vyresnio amžiaus asmens atsidavimą ir ilgalaikę sveikatą.

Balta duona ir rafinuoti kepiniai

Vertinant vyresnio amžiaus suaugusiųjų mitybą, balta duona ir rafinuoti kepiniai suteikia greitai virškinamus angliavandenius, kurių sudėtyje yra mažai ląstelienos ir mikroelementų, todėl po valgio greitai pakyla gliukozės lygis ir sotumo jausmas yra ribotas. Objektyvi apžvalga nurodo sąsajas su svorio padidėjimu, sutrikusiu glikemijos kontrole ir sumažėjusiu maistinių medžiagų tankiu, palyginti su nesijotų grūdų alternatyvomis.

Slaugytojams, siekiantiems palaikyti ilgaamžiškumą ir kasdienes funkcijas, šių produktų pakeitimas viso grūdo, rugių arba sėlenų duona pagerina ląstelienos, vitaminų kiekį ir užtikrina ilgalaikę energiją. Praktiniuose patarimuose pabrėžiama, kad reikia skaityti etiketės, kuriose nurodomas viso grūdo kiekis, riboti porcijų dydį ir siūlyti skanius pakaitalus, kad būtų išlaikytos skonio preferencijos, tuo pačiu sumažinant kardiometabolinę riziką vyresniems nei 65 metų asmenims

Riebi kiauliena ir kita riebi mėsa

Dažnai vartojami riebi kiauliena ir kita riebi mėsa prisideda prie didelio sočiųjų riebalų ir bendro kalorijų kiekio, o tai yra veiksniai, susiję su padidėjusiu LDL cholesteroliu, aterosklerozės progresavimu ir padidėjusia širdies ir kraujagyslių rizika vyresnio amžiaus žmonėms.

Objektyvus tyrimas rodo, kad reguliarus vartojimas didina sisteminį uždegimą ir pablogina lipidų profilį, komplikuoja hipertenziją ir metabolizmo kontrolę.

Slaugytojai, siekiantys apsaugoti vyresnio amžiaus žmones, turėtų teikti pirmenybę liesoms baltymams – paukštienai, triušienai, žuviai – ir pabrėžti porcijų kontrolę bei maisto ruošimo būdus, kurie sumažina pridėtinių riebalų kiekį.

Etikečių stebėjimas ir apipjaustytų gabalų pasirinkimas sumažina riziką.

Praktinis pakeitimas palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, svorio kontrolę ir ilgalaikę energiją, suderinant maisto pasirinkimą su ilgalaikiu artimų

Nesveiki maisto ruošimo aliejai – rinkitės aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų

Dažnai naudojami maisto ruošimo aliejai, kuriuose yra daug omega-6 arba rafinuotų riebalų, gali neigiamai pakeisti lipidų profilį ir skatinti uždegimą vyresnio amžiaus žmonėms, didindami širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Tyrimai rodo, kad daugelis sėklų aliejų yra perdirbami, o tai sumažina antioksidantų kiekį ir padidina

Slaugytojui, siekiančiam apsaugoti 66 metų žmogų, ekstra tyras alyvuogių aliejus suteikia mononesočiųjų riebalų, polifenolių ir stabilių kaitinimo savybių, kurios palaiko širdies sveikatą, virškinimą, odą ir plaukus.

Praktiniai veiksmai: pakeiskite rafinuotus saulėgrąžų ar augaliniai aliejai padažuose ir lengvame kepime ekstra tyru alyvuogių aliejumi, laikykite jį apsaugotą nuo šviesos ir naudokite saikingai, kad subalansuotumėte kalorijas ir maksimaliai padidintumėte maistinių medžiagų kokybę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video