Kai svečiai prašo recepto ir klausia, ar galima pasiimti gabalėlį namo – žinai, kad pavyko. Pyragas „Anna” – būtent toks atvejis. Trapus pagrindas, švelnus kremas su abrikosais ir trupinių viršus, kuris kepant paauksuoja. Ir visa tai – be jokio vargo.
Šis pyragas puikiai tinka tiems atvejams, kai norisi kažko skanesnio nei paprastas biskvitas, bet sudėtingo torto gaminti nėra nei laiko, nei noro.
Ko reikės tešlai
Miltai – 2 puodeliai (apie 260 g).
Sviestas – pusė puodelio (apie 115 g), šaltas.
Kiaušiniai – 2 vnt.
Cukrus – 4 šaukštai.
Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai.
Kepimo milteliai – 2 šaukšteliai.
Citrinos žievelė – vienos citrinos.
Druska – žiupsnelis.
Ko reikės kremui
Grietinėlė (30–35 % riebimo) – 330 ml.
Krakmolas – 35 g.
Vanilinis cukrus – 8 g.
Jogurtas (natūralus) – 220 g.
Cukrus – 50 g jogurtui + 100 g baltymams.
Kiaušinių baltymai – 2 vnt.
Druska – žiupsnelis.
Konservuoti abrikosai – 2 skardinės arba stiklainis (nusausinti).
Cukraus pudra – papuošimui.
Kaip gaminti tešlą
Į dubenį persijokite miltus. Įberkite druskos, kepimo miltelių ir sutarkuotos citrinos žievelės. Išmaišykite.
Šaltą sviestą sutarkuokite stambia tarka tiesiai į miltų mišinį. Rankomis sutrinkite, kol gausite vienodus trupinius – kaip smulkias duonos pluteles.
Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Supilkite į trupinius ir sumaišykite – pradžioje plaktuvu, paskui rankomis, kol tešla susidarys į vientisą masę.
Nuo tešlos atskirkite maždaug ketvirtadalį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldiklį – jo prireiks vėliau.
Likusią tešlą iškočiokite šiek tiek didesnę nei jūsų kepimo forma. Formą išklokite kepimo popieriumi, uždėkite tešlą ir rankomis suformuokite kraštelius – jie turėtų kilti maždaug 3–4 cm aukščio.
Kaip gaminti kremą
Dubenyje sumaišykite grietinėlę su krakmolu ir vaniliniu cukrumi – plakite, kol neliks gumulėlių. Įdėkite jogurtą ir 50 g cukraus, vėl išplakite iki vienodos masės.
Atskirame dubenyje plakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Kai baltymai pradės putoti, pamažu berkite 100 g cukraus ir plakite mikseriu, kol susiformuos tvirtos, blizgančios viršūnės.
Baltymų masę dalimis įdėkite į grietinėlės mišinį ir atsargiai sumaišykite mentele – judesiai turi būti lengvi, iš apačios į viršų, kad baltymai neprarastų oro.
Nusausintus abrikosus supjaustykite kubeliais ir atsargiai įmaišykite į kremą.
Kaip kepti
Kremą išpilkite ant tešlos pagrindo formoje ir tolygiai paskirstykite.
Iš šaldiklio išimkite atidėtą tešlos dalį ir sutarkuokite smulkia tarka tiesiai ant kremo – padenkite visą paviršių. Šaldyta tešla lengvai tarkuojasi ir nekimba.
Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, apie 40 minučių. Pyragas bus gatavas, kai viršus gražiai paruduos, o kremas sukietės.
Leiskite atvėsti formoje, tada iškelkite ir pabarstykite cukraus pudra.
Keletas patarimų
Sviestas tešlai turi būti šaltas – tik tada gausite traškų, trapų pagrindą.
Baltymų masę maišykite atsargiai, kad kremas liktų purus.
Pyragas skaniausias kitą dieną, kai skoniai susijungia, bet ir šviežias – puikus.





