Gydytojai įspėja: sunkus vakarienė sutrikdo virškinimą ir skatina riebalų kaupimąsi

importance of eating dinner

Medicinos ekspertai perspėja, kad vakare nereikėtų valgyti gausių patiekalų, nes naktį mūsų organizme natūraliai sulėtėja medžiagų apykaita. Vėlyvos vakarienės verčia virškinti maistą per organizmo ramybės fazę, kai sumažėja jautrumas insulinui ir fermentų gamyba. Dėl šio neoptimalaus apdorojimo padidėja gliukozės kiekis kraujyje, kaupiasi daugiau riebalų ir gali sutrikti miegas. Gastroenterologai rekomenduoja valgyti lengvesnį maistą likus bent trims valandoms iki miego. Šio cirkadinio poveikio supratimas gali turėti didelės įtakos svorio kontrolei ir bendrai medžiagų apykaitos sveikatai.

Mokslas apie naktinį valgymą ir medžiagų apykaitą

Ryšys tarp valgymo naktį ir medžiagų apykaitos jau seniai yra mokslinių tyrimų objektas. Tyrimai rodo, kad organizmo cirkadinis ritmas turi įtakos tam, kaip efektyviai maistas apdorojamas vakaro valandomis.

Vartojant maistą naktį, natūraliai sumažėja jautrumas insulinui ir virškinimo fermentų gamyba. Tyrimai rodo, kad dėl identiškų patiekalų, suvalgytų vakarienės metu, palyginti su ankstesniu dienos laiku, vėliau suvalgytas gliukozės kiekis kraujyje padidėja, o riebalų oksidacija sulėtėja.

Nakties valandomis organizmas teikia pirmenybę poilsiui ir atsistatymui, o ne virškinimui, todėl maistinės medžiagos gali būti apdorojamos neoptimaliai ir kaupiasi daugiau riebalų, ypač jei prieš miegą vartojamas daug angliavandenių turintis ar kaloringas maistas.

Kaip cirkadinis ritmas veikia virškinimą

Žmogaus cirkadiniai ritmai– mūsų vidiniai biologiniai laikrodžiai – iš esmės reguliuoja virškinimo procesus per 24 valandas per parą. Virškinimo sistema veikia pagal šiuos ritmus: fermentų gamyba, maistinių medžiagų įsisavinimas ir skrandžio judrumas pasiekia maksimumą šviesiu paros metu.

Tyrimai rodo, kad vakare sumažėja jautrumas insulinui, o organizmo gebėjimas pasisavinti angliavandenius ir riebalus gerokai sumažėja. Valgymas vėlai vakare verčia virškinti per natūralią organizmo ramybės fazę, kai sulėtėja medžiagų apykaita ir sumažėja virškinimo efektyvumas.

Šis nesuderinamumas paaiškina, kodėl skirtingu laiku suvalgytas identiškas maistas sukelia skirtingą medžiagų apykaitos reakciją. Vartojant maistą vakare paprastai padidėja gliukozės kiekis kraujyje ir padidėja riebalų sankaupos, palyginti su vartojimu ryte.

Vėlai vakare suvartojamų kalorijų pasekmės

Dauguma klinikinių tyrimų rodo, kad vartojant daug kalorijų vėlyvuoju nakties metu tiesiogiai didėja svoris ir sutrinka medžiagų apykaita. Taip atsitinka visų pirma dėl to, kad vakaro valandomis natūraliai sumažėja organizmo medžiagų apykaita, todėl sudeginama mažiau kalorijų.

Valgant vėlai vakare sutrinka jautrumas insulinui, todėl padidėja gliukozės kiekis kraujyje ir gali kauptis riebalai. Tyrimai rodo, kad identiškas maistas, suvalgytas vakarienės metu, ir maistas, suvalgytas dienos pradžioje, sukelia labai skirtingas medžiagų apykaitos reakcijas.

Be to, valgant naktį dažnai sutrinka kokybiškas miegas, todėl dar labiau sutrinka hormonų pusiausvyra, susijusi su alkiu ir sotumu. Dėl to sutrikęs leptino ir grelino veikimas gali sukelti didesnį apetitą ir potraukį maistui kitą dieną.

Gastroenterologų požiūris į vakarinį valgymą

Daugelis gastroenterologų pasisako už ankstyvesnį vakarinį valgymą, paprastai rekomenduoja valgyti likus bent trims valandoms iki miego, kad virškinimo procesai vyktų kuo sklandžiau.

Dr. Samanta Čen (Samantha Chen), pirmaujanti virškinamojo trakto sveikatos specialistė, pabrėžia, kad horizontali padėtis miego metu labai sulėtina peristaltiką – į bangas panašius susitraukimus, kurie perkelia maistą per virškinamąjį traktą. Šis sulėtėjimas gali sukelti rūgšties refliuksą, pilvo pūtimą ir diskomfortą.

Europos gastroenterologų asociacijos metinėje konferencijoje pristatyti tyrimai rodo, kad vakarinis kalorijų ribojimas skatina sveikesnius žarnyno mikrobiomo modelius. Specialistai taip pat pažymi, kad leidžiant virškinimo sistemai pakankamai laiko maistinėms medžiagoms apdoroti prieš miegą, padedama palaikyti idealią medžiagų apykaitos funkciją ir gali būti užkirstas kelias nepageidaujamam visceralinių riebalų kaupimuisi.

Remiantis naujausiais miego tyrimais, tai, kiek žmogus valgo prieš miegą, daro didelę įtaką miego kokybei. Tyrimai rodo, kad gausus vakarinis valgymas skatina aktyvesnę medžiagų apykaitą ir virškinimo procesus, kurie trikdo natūralų organizmo miego ciklą.

Gausūs pietūs skatina rūgšties gamybą ir gali sukelti refliuksą gulint, todėl sutrinka miego režimas. Priešingai, mažesnių, lengvesnių patiekalų vartojimas likus 3-4 valandoms iki miego skatina geresnę miego struktūrą ir atkuriamąsias gilaus miego fazes.

Miego specialistai rekomenduoja vakarienę riboti iki maždaug 230-270 g, daugiausia dėmesio skirti lengvai virškinamiems baltymams ir sudėtiniams angliavandeniams, vengti aštraus maisto, perteklinių riebalų ir paprastųjų cukrų, kurie gali trukdyti melatonino gamybai.

Optimalus valgymo laikas medžiagų apykaitos sveikatai

Tai, kada žmogus valgo maistą per dieną, turi didelę įtaką medžiagų apykaitos efektyvumui ir bendriems sveikatos rezultatams. Tyrimai rodo, kad ankstyvesnis valgymo laikas geriau suderinamas su cirkadiniais ritmais, o tai gerina virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

Mitybos specialistai rekomenduoja anksčiau valgyti didesnius patiekalus, o pusryčiams ir pietums skirti didžiąją dalį dienos kalorijų. Vakarienę geriausia valgyti likus ne mažiau kaip trims valandoms iki miego, kad virškinimo sistema prieš miegą spėtų apdoroti maistą.

Tai padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, gerina jautrumą insulinui ir mažina naktinį riebalų kaupimąsi – visi šie veiksniai padeda išlaikyti sveiką svorį ir išvengti medžiagų apykaitos sutrikimų.

Atsikratyti sunkių vakarienių įpročio: Kova su sunkiaisiais pietumis: praktinės strategijos

Dauguma žmonių sunkiai įveikia įsišaknijusius valgymo įpročius, ypač polinkį didžiausią dienos valgį suvalgyti vakare. Norint pereiti prie ankstyvesnių, lengvesnių vakarienių, reikia apgalvotų strategijų.

Mitybos specialistai rekomenduoja palaipsniui keisti porcijų dydį, pietus paverčiant pagrindiniu valgymu, o vakarienę sumažinti 25 % per savaitę, kol bus pasiektas optimalus vakarinis suvartojimas. Vakarienės ruošimas prieš alkio piką apsaugo nuo impulsyvaus persivalgymo.

Praktiški būdai – iš anksto susipjaustyti vakarienę, naudoti mažesnes lėkštes, nustatyti 19 val. virtuvės uždarymo laiką ir suplanuoti daug baltymų turinčius popietinius užkandžius, kad sumažėtų apetitas vakare.

Pamainomis dirbančių darbuotojų nuoseklus valgymo grafikas, atitinkantis miego ciklą, palaiko medžiagų apykaitos harmoniją, neatsižvelgiant į faktinį laikrodžio rodyklės laiką.

Kultūriniai valgymo įpročių pokyčiai ir jų poveikis

Per pastarąjį šimtmetį kultūriniai valgymo įpročiai smarkiai pasikeitė, atspindėdami platesnius visuomenės pokyčius, susijusius su darbo struktūromis, šeimos dinamika ir technologijų plėtra.

Daugelyje visuomenių nuo tradicinių pietų valgymo modelių pereita prie valgymo vakare. Šie pokyčiai sutampa su ilgesnėmis darbo valandomis, ilgesnėmis kelionėmis į darbą ir prastėjančiu bendru valgymu. Tyrimai rodo, kad šie pokyčiai turi apčiuopiamų pasekmių sveikatai, o gyventojų, kurie vakarieniauja vėliau ir valgo daugiau, nutukimo ir medžiagų apykaitos sutrikimų rodikliai didėja.

Tradicinio valgymo režimo besilaikančių tautų, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono šalių, kuriose valgoma gausiai per pietus, o vakare – lengviau, metabolinės sveikatos rodikliai geresni, nors suvartojamas panašus kalorijų kiekis kaip ir pramoninėse šalyse.

Atvejų tyrimai: Sveikatos gerinimas po vakarienės mažinimo

Trijuose svarbiausiuose tyrimuose užfiksuota, kad dalyviams, sumažinusiems vakarienės kiekį, labai pagerėjo sveikata.

Osakos universiteto tyrime 78 % dalyvių, kurie perpus sumažino vakarienės porcijas, per aštuonias savaites vidutiniškai sulieknėjo 3,3 kg, pagerėjo miego kokybė ir sumažėjo rūgštinio refliukso simptomų.

Kopenhagos sveikatos iniciatyvoje buvo stebimi 212 dalyvių, kurie vakare suvartojamas kalorijas apribojo iki 25 proc. per dieną suvartojamų kalorijų, ir nustatyta, kad po šešių mėnesių labai sumažėjo visceralinių riebalų ir gliukozės kiekis kraujyje nevalgius.

Johnso Hopkinso universiteto mokslininkai įrodė, kad sumažinus vakarienės kiekį 38 % pagerėjo jautrumas insulinui ir sumažėjo uždegiminių žymenų, net ir nesumažinus bendro kalorijų kiekio.

Ekspertų rekomendacijos dėl vakarinės mitybos

Šie svarūs atvejo tyrimo rezultatai paskatino mitybos ir medžiagų apykaitos specialistus pateikti daugybę įrodymais pagrįstų rekomendacijų.

Mayo klinikos endokrinologė daktarė Elizabeth Markham siūlo vakarieniauti likus bent trims valandoms iki miego, pirmenybę teikiant liesiems baltymams ir daug ląstelienos turinčioms daržovėms, ribojant rafinuotus angliavandenius.

„Vakaro valgiai turėtų sudaryti apie 25 % dienos kalorijų normos”, – pataria registruotas dietologas Maiklas Torresas (Michael Torres), kuris rekomenduoja kontroliuoti porcijas, naudojant mažesnes lėkštes ir sąmoningą valgymą.

Europos medžiagų apykaitos asociacijos konsensuso gairėse pabrėžiama cirkadinio ritmo suderinamumo svarba, teigiama, kad kalorijų įkrovimas anksčiau dienos pradžioje optimizuoja virškinimo efektyvumą ir mažina naktinį riebalų kaupimąsi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video