Unikalūs biologiškai aktyvūs grybų junginiai labai padeda imuninei sistemai. Tyrimai rodo, kad tam tikros grybų rūšys turi beta gliukanų ir polisacharidų, kurie suaktyvina pagrindines imunines ląsteles ir padidina citokinų gamybą. Be to, ultravioletinių spindulių veikiami grybai ergosterolį paverčia vitaminu D ir yra retas šios svarbios maistinės medžiagos šaltinis. Ši natūrali vitamino sintezė tampa ypač vertinga žiemos mėnesiais, kai sumažėja saulės spindulių. Dėl šių savybių derinio grybai yra puikus pasirinkimas norintiems natūraliai sustiprinti imunitetą.
Mokslo žinios apie grybus ir imuninę sistemą
Nors daugelis maisto produktų teikia maistinę naudą, grybai išsiskiria unikaliomis imunomoduliuojančiomis savybėmis. Tyrimai atskleidė, kad juose gausu beta gliukanų– sudėtingų polisacharidų, kurie aktyvina makrofagus, natūralias ląsteles žudikes ir kitus imuninės sistemos komponentus.
Tyrimai rodo, kad grybai didina citokinų, pagrindinių signalinių molekulių, koordinuojančių imuninį atsaką, gamybą. Tokiose rūšyse kaip reiši, šitake ir kalakuto uodega yra išskirtinių biologiškai aktyvių junginių, kurie palaiko adaptyvųjį imunitetą, padeda organizmui atpažinti ir įsiminti konkrečius patogenus.
Be to, grybuose yra svarbių mikroelementų, įskaitant seleną, varį ir B grupės vitaminus, kurie palaiko imuninių ląstelių funkciją. Jų antioksidacinės savybės padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, dar labiau apsaugo imuninę sistemą nuo aplinkos ir fiziologinio streso.
Pagrindinės vaistinių grybų rūšys imunitetui stiprinti
Kelios grybų rūšys tradicinės medicinos sistemose ir šiuolaikiniuose tyrimuose pelnė išskirtinę reputaciją dėl savo išskirtinių imunitetą stiprinančių savybių. Reiši (Ganoderma lucidum) sudėtyje yra triterpenų ir polisacharidų, kurie moduliuoja imuninį atsaką ir mažina uždegimą.
Kalakutienos uodegos (Trametes versicolor) sudėtyje yra PSK ir PSP junginių, kurie, kaip kliniškai įrodyta, palaiko imuninę funkciją sunkios ligos metu. Šitake (Lentinula edodes) sudėtyje yra lentinano, kuris aktyvina natūralias ląsteles žudikes ir makrofagus.
Čaga (Inonotus obliquus) užtikrina antioksidacinę apsaugą ir kartu stimuliuoja imunines ląsteles. Maitake (Grifola frondosa) sudėtyje yra D-frakcijos, kuri, kaip įrodyta, stiprina imuninę priežiūrą. Liūtažolė (Hericium erinaceus) unikaliai palaiko imuninę ir neurologinę sveikatą.
Kaip grybai natūraliai gamina vitaminą D

Unikalūs biocheminiai procesai, vykstantys grybuose, leidžia jiems, veikiant ultravioletiniams spinduliams, paversti ergosterolį į vitaminą D, o tai šiek tiek primena žmogaus odos sintezę.
Ši transformacija vyksta, kai grybai sugeria UVB spinduliuotę, paverčiant ergosterolį – junginį, kurio gausu grybų ląstelių membranose, – ergokalciferoliu (vitaminu D2). Laukiniai grybai natūraliai gauna saulės spindulių, todėl vitamino D kiekis juose yra didesnis nei komerciškai auginamuose grybuose.
Ūkininkai ir naminiai virėjai gali gerokai padidinti vitamino D kiekį grybuose, jei prieš valgydami juos 15-60 minučių palaikys saulės šviesoje. Tokia paprasta praktika paprastus grybus paverčia išskirtiniais šios svarbios maistinės medžiagos, ypač vertingos imuninei sistemai, šaltiniais.
Beta gliukanai: Imunitetą stiprinantys grybų junginiai
Beta gliukanai, sudėtingi polisacharidai, kurių gausu grybų ląstelių sienelėse, yra vieni iš stipriausių imunitetą modifikuojančių junginių grybų karalystėje. Šios struktūrinės molekulės aktyvuoja makrofagus, natūralias ląsteles žudikes ir kitus imuninės sistemos komponentus per specifinius receptorius imuninių ląstelių paviršiuje.
Tyrimai rodo, kad beta gliukanai iš vaistinių grybų, tokių kaip reiši, šiitakė ir maitakė, sustiprina organizmo gebėjimą atpažinti ir pašalinti patogenus ir pakitusias ląsteles. Jų unikali šakota struktūra leidžia pasireikšti įvairiai biologinei veiklai, stimuliuoja tiek įgimtą, tiek adaptyvųjį imunitetą, jo pernelyg nestimuliuodama.
Reguliarus beta gliukanų turtingų grybų vartojimas gali būti didelė parama asmenims, siekiantiems natūraliai sustiprinti savo imuninį atsaką.
Praktiniai būdai, kaip įtraukti imunitetą stiprinančius grybus į savo mitybą

Norint pasinaudoti imunitetą stiprinančia beta gliukanų galia, reikia reguliariai vartoti vaistinius grybus praktiškais mitybos būdais. Į sriubas ir sultinius galima dėti džiovintų šitakių, maitakių arba reišių, kad vandenyje tirpūs junginiai įsiskverbtų į skystį.
Miltelių pavidalo grybų ekstraktai lengvai įmaišomi į rytinę kavą, kokteilius ar avižinę košę, nesumažinant jų skonio. Troškintus grybus galima naudoti kaip maistingųjų medžiagų turinčius garnyrus arba mėsos pakaitalus pagrindiniuose patiekaluose. Tiems, kurie nori patogumo, grybų papildai kapsulėmis suteikia koncentruotą naudą.
Parduotuvėje nupirktus grybus prieš gaminant 15-30 minučių paveikus saulės spinduliais, vitamino D kiekis juose gerokai padidėja, o tai dar labiau sustiprina jų imunitetą palaikančias savybes.
Sezoniniai aspektai: Maksimaliai padidinkite grybų naudą ištisus metus
Keturi skirtingi metų laikai suteikia unikalių galimybių optimizuoti grybų vartojimą imuninei sistemai palaikyti ištisus metus. Žiemą, kai trūksta vitamino D, reikia stiprinti imunitetą; grybai, veikiami saulės spindulių, gali suteikti šios svarbios maistinės medžiagos.
Pavasarį renkant grybus galima rasti daug antioksidantų turinčių smidrų ir austrių veislių. Vasaros karščiai reikalauja lengvesnių patiekalų, pavyzdžiui, grybų salotų ir šaltų sriubų. Rudenį laukinių ir kultūrinių veislių grybų pasirinkimas yra plačiausias ir puikiai tinka imunitetui paruošti prieš žiemą.
Konservavimo metodai, tokie kaip džiovinimas ir šaldymas, suteikia daugiau galimybių jas įsigyti visais metų laikais. Be to, per metus keičiant skirtingas grybų rūšis, užtikrinama įvairių naudingųjų junginių įvairovė, kad būtų užtikrinta visapusiška imuninė apsauga.
Tyrimų naujovės: Naujausi grybų ir imuninės sveikatos tyrimai
Naujausi mokslo laimėjimai gerokai praplėtė mūsų supratimą apie tai, kaip vaistiniai grybai moduliuoja imuninės sistemos funkciją. Žurnale „Journal of Immunology” paskelbti tyrimai atskleidė, kad beta gliukanai, esantys reiši ir šiitake grybuose, aktyvina natūralias ląsteles-žudikes ir makrofagus, taip sustiprindami pirmąją organizmo gynybos liniją nuo patogenų.
Johnso Hopkinso medicinos instituto atlikti tyrimai rodo, kad kalakutienos uodegos grybuose yra polisacharopeptidų, kurie skatina imuninių ląstelių gamybą ir gali papildyti įprastinius vėžio gydymo būdus.
2023 m. atlikta metaanalizė patvirtina, kad liūto girios grybai pasižymi neuroprotekcinėmis savybėmis ir kartu stiprina žarnyno imunitetą, taip pabrėžiant daugialypį grybų požiūrį į imuniteto palaikymą visose organizmo sistemose.
Be imuniteto: Papildoma reguliaraus grybų vartojimo nauda sveikatai
Nors vaistiniai grybai pelnė pripažinimą dėl savo imunitetą stiprinančių savybių, jų terapinis potencialas toli gražu neapsiriboja vien imunine funkcija. Reguliarus grybų vartojimas yra susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata, nes reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina kraujospūdį.
Grybuose yra ergothioneino ir glutationo – galingų antioksidantų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir gali sumažinti neurodegeneracinių ligų riziką. Prebiotinės skaidulos palaiko žarnyno mikrobiomo sveikatą ir gerina bendrą virškinimo funkciją.
Be to, tam tikros veislės pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, tyrimai rodo, kad jos slopina navikų augimą. Grybuose esantys beta gliukanai taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl gali būti naudingi diabetu ar medžiagų apykaitos sutrikimais sergantiems asmenims.