Septyni vaisiai išsiskiria mažu cukraus kiekiu ir išskirtine nauda sveikatai. Avokaduose yra mažiau nei 1 g cukraus, o jų sudėtyje yra širdžiai naudingų riebalų. Uogos suteikia antioksidantų, o viename puodelyje yra tik 5-7 g cukraus. Citrinos ir laimai suteikia imunitetą stiprinančio vitamino C su minimaliu angliavandenių kiekiu. Žalieji obuoliai suteikia skaidulų ir rūgštaus skonio. Arbūzas ir kantalupa drėkina ir suteikia svarbių maistinių medžiagų. Kiviai užbaigia šį figūrai palankių produktų, kurie padeda reguliuoti svorį neaukojant maistinės vertės, sąrašą.
Avokadai: kreminiai supervaisiai su minimaliu cukraus kiekiu
Nors avokadai dažnai klaidingai laikomi daržovėmis, jie yra vieni iš mažiausiai cukraus turinčių vaisių – viename jų yra mažiau nei 1 gramas cukraus. Šis kreminis supervaisius yra turtingas širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų šaltinis, kurie padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką.
Avokaduose yra beveik 20 svarbiausių maistinių medžiagų, įskaitant kalį, vitaminą E, B grupės vitaminus ir folio rūgštį. Didelis skaidulų kiekis skatina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą, todėl yra vertingi reguliuojant svorį.
Avokadai yra universalūs tiek pikantiškuose, tiek saldžiuose patiekaluose, todėl jų maistinė vertė yra išskirtinė ir jie neturi daugumos vaisių sudėtyje esančio cukraus.
Uogos: Mažai cukraus turintys gamtos antioksidantų šaltiniai
Nors uogos dažnai garsėja ryškiomis spalvomis ir gardžiu skoniu, jos išsiskiria itin mažu cukraus kiekiu ir išskirtinėmis maistinėmis savybėmis.
Braškių, gervuogių ir aviečių viename puodelyje yra tik 5-7 g cukraus, o skaidulinių medžiagų, vitamino C ir antioksidantų kiekis įspūdingas.
Šie antioksidaciniai junginiai, įskaitant antocianinus ir elago rūgštį, padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu.
Tyrimai rodo, kad reguliarus uogų vartojimas gali pagerinti širdies sveikatą, pagerinti kognityvines funkcijas ir sumažinti vėžio riziką.
Dėl didelio skaidulinių medžiagų ir cukraus kiekio santykio uogos taip pat puikiai tinka cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir svoriui kontroliuoti.
Citrinos ir citrinos: Citrinos ir citrinos: pikantiškos citrusinių vaisių parinktys valgytojams, besirūpinantiems cukrumi.
Citrinos ir laimai – vieni iš mažiausiai cukraus turinčių vaisių, nepaisant jų karčios reputacijos, pasižymi įspūdingomis maistinėmis savybėmis. Šiuose citrusiniuose vaisiuose yra tik 2-3 gramai angliavandenių 100 gramų, todėl jie idealiai tinka mažai cukraus turinčioms dietoms.
Daug vitamino C turinčios citrinos ir laimai stiprina imuninę sistemą ir kolageno gamybą. Jose taip pat yra kalio, folio rūgšties ir antioksidantų, kovojančių su uždegimais. Citrinos rūgštis palengvina virškinimą ir gali padėti išvengti inkstų akmenų.
Nors šie universalūs vaisiai retai valgomi sveiki, jų sultys ir žievelės pagerina patiekalus, suteikdamos skonį be didelio kiekio cukraus. Jie gali pakeisti daug cukraus turinčius ingredientus padažuose, marinatuose ir gėrimuose.
Žalieji obuoliai: Jogailiniai obuoliai: rūgšti, skaidulų turtinga alternatyva
Žalieji obuoliai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie kontroliuoja suvartojamo cukraus kiekį, nes juose yra gerokai mažiau cukraus nei raudonuosiuose obuoliuose. Tokių veislių obuoliuose, kaip Granny Smith, vidutinio dydžio vaisiuose paprastai būna apie 9 g cukraus ir 4 g skaidulinių medžiagų.
Toks palankus cukraus ir skaidulų santykis padeda sušvelninti gliukozės kiekį kraujyje, todėl žali obuoliai yra protingas pasirinkimas diabetikams ir žmonėms, besirūpinantiems savo svoriu. Kartus skonis atsiranda dėl didesnio obuolių rūgšties kiekio, kuris naudingas virškinimui.
Be to, žaliuosiuose obuoliuose yra naudingų antioksidantų ir pektinų, kurie palaiko žarnyno sveikatą ir cholesterolio kiekį kraujyje, o kartu suteikia malonų traškumą ir universalumą tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose.
Arbūzas: Drėkinanti atgaiva be cukraus
Arbūzas pasižymi įspūdingu drėkinimo profiliu ir, priešingai nei gali pasirodyti iš jo saldaus skonio, išlaiko stebėtinai nedidelį cukraus kiekį. Viename puodelyje arbūzas turi tik 9,4 g cukraus ir yra vienas iš mažiausiai cukraus turinčių vaisių.
Šį gaivinantį melioną sudaro 92 % vandens, todėl jis itin drėkina šiltuoju metų laiku. Arbūze yra likopeno – galingo antioksidanto, palaikančio širdies sveikatą ir mažinančio uždegimus.
Didelis vandens kiekis vaisiuje suteikia sotumo jausmą su minimaliu kalorijų kiekiu, todėl padeda siekti svorio reguliavimo tikslų.
Norint gauti kuo daugiau maistinės naudos, arbūzus vartokite šviežius, o ne sultis, kuriose koncentruojasi cukrus, o naudingųjų skaidulų nelieka.
Kantalupas: saldaus skonio melionas, stebinantis cukraus kiekiu
Nepaisant saldaus, medaus skonio, kantalupoje yra stebėtinai nedaug cukraus – maždaug 13 gramų puodelyje. Šis oranžiniu minkštimu mintantis melionas yra labai naudingas maistine pras me, o cukraus kiekis, palyginti su daugeliu vaisių, yra palyginti nedidelis.
Kantaluose itin gausu vitamino A, kuris sudaro daugiau kaip 100 % rekomenduojamos paros normos vienoje porcijoje. Taip pat turi daug vitamino C, kalio ir beta karotino – maistinių medžiagų, palaikančių akių sveikatą, imuninę sistemą ir ląstelių apsaugą.
Dėl didelio vandens kiekio (apie 90 %) kantalupa ir drėkina, ir pamaitina, o jos skaidulos padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą, todėl gliukozės kiekis kraujyje greitai nepakyla.
Kiviai: Vaisiai, kuriuose gausu maistinių medžiagų ir yra nedaug cukraus
Po puria ruda išore ir ryškiu smaragdiniu minkštimu slepiasi nepaprastai subalansuotos maistinės vertės kiviai, kurių vidutinio dydžio vaisiuje yra tik apie 6 g cukraus.
Tokį nedidelį cukraus kiekį lydi įspūdingas maistinių medžiagų kiekis, įskaitant daugiau vitamino C nei apelsine, daug kalio ir maistinių skaidulų.
Kiviuose yra aktinidino – fermento, kuris padeda virškinti baltymus ir gali pagerinti virškinamojo trakto veiklą.
Tyrimai rodo, kad reguliarus kivių vartojimas gali pagerinti miego kokybę, sumažinti oksidacinį stresą ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Dėl mažo glikemijos indekso vaisius tinka tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, tačiau vis tiek patenkina saldumynų poreikį.