Du augalai, su kuriais reikia laikyti česnaką – neišdžius iki pavasario

Česnakas – nepakeičiamas daržovių karalystės atstovas, kuris puikuojasi beveik kiekvienos virtuvės lentynoje. Šis aromatingas augalas ne tik suteikia patiekalams nepakartojamą skonį, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių sveikatai. Tačiau daugelis sodininkų ir namų šeimininkių susiduria su ta pačia problema – kaip išsaugoti šviežią česnaką kuo ilgiau, idealiu atveju – iki pat pavasario? Pasirodo, sprendimas gali slypėti ne sudėtingose technologijose, o paprastuose augaluose, kuriuos greičiausiai jau auginate savo darže ar ant palangės.

Kodėl česnakas pradeda gesti?

Prieš aptariant saugojimo metodus, verta suprasti, kodėl česnakas apskritai pradeda gesti. Pagrindinės priežastys yra drėgmė, prastas vėdinimas ir kenkėjai. Drėgnoje aplinkoje česnakas pradeda pelyti, o netinkamomis sąlygomis laikomi galvučių skiltelės ima minkštėti ir praranda savo vertingas savybes.

Dėl šių priežasčių daugelis žmonių renkasi laikyti česnaką šaldytuve, manydami, kad vėsi aplinka padės išlaikyti šviežumą. Tačiau ekspertai teigia, kad tai – didelė klaida.

Ko negalima daryti nuėmus česnako derlių?

Iš pradžių labai svarbu žinoti, ko nereikėtų daryti, kad nepakenkti česnako kokybei ir ilgaamžiškumui:

  • Nevalykite česnako iškart po derliaus nuėmimo – nekratykite visos žemės ir nepjaukite viršūnių. Maistinės medžiagos toliau patenka į galvutę dar 5-6 savaites po iškasimo. Leiskite česnakui natūraliai išdžiūti, o tada jau paruoškite ilgalaikiam saugojimui.
  • Nedėkite česnako į plastikinius maišelius – tai viena didžiausių klaidų. Plastikas neleidžia orui cirkuliuoti, dėl to kaupiasi drėgmė, o tai – tobula aplinka pelėsiams ir puviniui vystytis.
  • Nelaikykite šaldytuve su aukštu drėgmės lygiu – tai pagreitina pelėsio ir puvinio atsiradimą. Nors česnakas mėgsta vėsą, šaldytuvo drėgmė yra jo priešas numeris vienas.

Kur ir kaip geriausia laikyti česnaką?

Tinkamai laikomas česnakas gali išlikti šviežias ir sultingas iki 8 mėnesių ar net ilgiau. Štai keletas pagrindinių patarimų, kurie padės jums pasiekti geriausių rezultatų:

  • Rinkitės sausą, vėsią, gerai vėdinamą patalpą. Ideali temperatūra – apie +15°C. Tai gali būti sandėliukas, rūsys ar kita patalpa, kurioje nėra pernelyg sausa ar drėgna.
  • Naudokite pintines krepšelius, tinklinius maišelius ar medines groteles – tokios talpyklos užtikrina oro cirkuliaciją. Česnakas turi „kvėpuoti”, todėl bet kokia tara, kurioje jis laikomas, turi būti pralaidžia orui.
  • Jei laikote česnaką pintose ar nertose talpyklose, pasirūpinkite, kad jos būtų pakeltos nuo žemės – taip užtikrinsite geresnę oro cirkuliaciją iš visų pusių.

Du augalai-gynėjai, kurie išsaugos jūsų česnaką

Čia ir slypi pagrindinis triukas, kuris gali drastiškai pakeisti jūsų česnako saugojimo rezultatus. Ekspertai iš Ukrainos tinklaraščio „Šeimos sodas” pasidalijo paprasta, bet itin veiksminga rekomendacija – laikyti česnaką šalia dviejų konkrečių augalų:

1. Mėta – aromatingas sargybinis

Mėta ne tik pasižymi maloniu aromatu ir plačiai naudojama arbatoms bei desertams, bet ir turi galingų apsauginių savybių. Šis augalas išskiria fitoncidus – natūralius junginius, kurie:

  • Veikia kaip natūralus antiseptikas, stabdantis mikroorganizmų augimą
  • Sukuria aplinką, kurioje sunkiau vystosi pelėsiai
  • Atbaido kenkėjus, ypač tripsus, kurie gali sugadinti česnaką

Džiovinta mėta nepraranda savo apsauginių savybių, todėl galite nusipjauti ir išdžiovinti kelis šakelių pluoštus, o vėliau išdėlioti juos tarp česnako galvučių.

2. Šalavijas – senų laikų išmintis

Šalavijas (dar vadinamas „sage”) – dar vienas aromatingas augalas, kuris nuo seno naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir kaip natūrali konservavimo priemonė. Šis augalas taip pat išskiria fitoncidus, kurie:

  • Pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis
  • Sukuria sausesnę mikroklimatą aplink česnaką
  • Efektyviai atbaido daugelį kenkėjų, kurie galėtų sugadinti derlių

Šalavijas ir mėta sukuria savotišką apsauginį barjerą, kuris padeda česnakui išlikti šviežiam ir sveikam iki pat pavasario.

Kaip panaudoti šiuos augalus praktiškai?

Norint pasinaudoti mėtos ir šalavijo apsauginėmis savybėmis, nebūtina imtis sudėtingų veiksmų:

  1. Išdžiovinkite mėtos ir šalavijo šakeles – pakabinkite jas gerai vėdinamoje patalpoje apie savaitę, kol visiškai išdžius.
  2. Susmulkinkite išdžiovintus augalus – sutrinkite juos į stambesnius gabalėlius (nebūtina paversti milteliais).
  3. Išdėliokite tarp česnako galvučių – įdėkite saujelę susmulkintų žolelių į krepšelį ar kitą talpą, kurioje laikote česnaką. Galite taip pat sudėti žoleles į medvilninius maišelius ir įterpti tarp česnako eilių.
  4. Atnaujinkite žoleles kas 2-3 mėnesius – nors išdžiovintos žolelės ilgai išlaiko savo savybes, norint maksimalaus efekto verta jas periodiškai atnaujinti.

Kodėl svarbu reguliariai tikrinti česnaką?

Net ir naudojant šiuos natūralius metodus, nepamirškite periodiškai apžiūrėti savo česnako atsargų. Pažeistos ar supuvusios galvutės gali užkrėsti visą derlių. Todėl svarbu periodiškai tikrinti česnaką ir nedelsiant pašalinti:

  • Minkštus skiltelius
  • Pelėsiu padengtus galvutes
  • Svogūnėlius su puvinio požymiais

Pastebėję bet kokius gedimo požymius, iškart atskirite pažeistą česnaką nuo sveiko, kad išvengtumėte infekcijos plitimo.

Papildomi patarimai ilgalaikiam česnako saugojimui

Be anksčiau minėtų patarimų, štai dar keletas naudingų gudrybių, kurios padės maksimaliai prailginti jūsų česnako šviežumą:

  • Rūšiuokite česnaką pagal dydį – didesni galvutės paprastai išsilaiko ilgiau nei mažesni.
  • Pirmiausia suvartokite mažesnius ar šiek tiek pažeistus česnakus – jie greičiausiai pradės gesti.
  • Venkite didelių temperatūros svyravimų saugojimo vietoje – stabili temperatūra pagerina saugojimo trukmę.
  • Laikykite česnaką tamsoje – šviesa gali paskatinti daigų vystymąsi, o tai pagreitina galvučių gedimą.

Ar galima laikyti nuluptus česnako skiltelius?

Jei jau nulupote česnako skiltelius, juos galima išsaugoti šiek tiek ilgiau šiais būdais:

  • Užpilkite aliejumi stikliniame inde ir laikykite šaldytuve iki 3 savaičių (ne ilgiau, dėl botulizmo rizikos).
  • Susmulkinkite ir užšaldykite ledukų formose, o vėliau perkalkite į sandarų maišelį – taip jie išsilaikys iki 6 mėnesių.
  • Išdžiovinkite ir susmulkinkite į miltelius – taip jie išsilaikys iki metų, nors skonis bus ne toks intensyvus.

Išvados

Tinkamas česnako laikymas yra paprastas. Pakanka sukurti jam komfortiškas sąlygas, vengti drėgmės ir šalia padėti natūralius gynėjus – šalaviją ir mėtą. Šis metodas padės išsaugoti česnako aromatą, skonį ir naudingąsias savybes daugeliui mėnesių.

Gamtos išmintis dažnai pranoksta sudėtingas technologijas, o šis paprastas metodas – puikus to įrodymas. Išbandykite šį sezoną ir mėgaukitės šviežiu, aromatingu česnaku iki pat pavasario!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video