Dabar kuprę perku kilogramais: sultinga žuvelė su skaniu įdaru – suvalgo per kelias minutes

Kuprė – tai žuvies rūšis, kuri labai naudinga organizmui. Tuo pačiu negalima pasakyti, kad kuprė priklauso brangios žuvies segmentui. Ji yra vidutinėje kainų kategorijoje ir kainuoja apie 10-11 eurų už kilogramą. Todėl leisti sau kuprę kartą per mėnesį ar net savaitę gali kiekvienas.

Tačiau daugelis neperka ir neruošia kuprės. Reikalas tas, kad ši žuvis gali būti ne visada skani. Neteisingai laikant ir atšildant, žuvis praranda savo skonines savybes. Be to, kuprės mėsa natūraliai sausesnė nei lašišos. Atšildant žuvį, verta ją pamerkti į specialų tirpalą iš druskos ir cukraus. Taip žuvis išlaikys savyje naudingąsias medžiagas ir skysčius, gaminant taps sultingesnė.

Papasakosime, kaip pagaminti įdarytą kuprę taip, kad ji būtų sultinga ir labai skani.

Ingredientai įdarytai kuprės

Žuviai:

  • 1 kuprė (apie 1-1,5 kg)
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos
  • ½ arbatinio šaukštelio baziliko
  • ½ arbatinio šaukštelio rozmarinų
  • ½ arbatinio šaukštelio sauso česnako
  • ½ citrinos sultys

Įdarui:

  • 1 pomidoras
  • 3 krabų lazdelės
  • 50 g sūrio
  • 1 valgomasis šaukštas majonezo

Kepimui:

  • 1 arbatinis šaukštelis Teriyaki padažo
  • Kepimo popierius
  • Virtuvinis siūlas arba virvutės

Gaminimas

Žuvies paruošimas

Išvalome žuvį nuo žiaunų, pelekų, uodegos ir galvos. Išpjauname stuburą ir padalijame žuvį į dvi dalis – gauname dvi filės dalis.

Kuprės file pasūdome, pabarstome rūkyta paprika ir baziliku. Įtriename prieskonius į žuvies plaušelius, kad jie gerai įsigerbtų.

Pabarstome ant filės rozmarinų ir sausą česnakų, paliame citrinos sultimis. Paliekame žuvį marinuotis apie 15-20 minučių.

Įdaro paruošimas

Kol žuvis marinuojasi, paruošiame įdarą. Supjaustome smulkiais kubeliais pomidorą ir krabų lazdeles.

Smulkiai sutarkuojame sūrį ir sumaišome su pomidoru bei krabų lazdelėmis. Užpilame majonezo ir gerai išmaišome. Įdaras turi būti kremiškos konsistencijos.

Įdaras ir paruošimas kepimui

Ant kepimo skardos išdėliojame kepimo popierių. Skersai per popierių išdėliojame virtuvinio siūlo ar virvučių gabaliukus (4-5 virvutes) – jos reikalingos suvynioti žuvį.

Ant kepimo skardos išdėliojame vieną filės dalį oda į apačią. Ant jos tolygiai paskirstome įdarą – pomidorų, krabų lazdelių ir sūrio mišinį.

Uždengame įdarą antrąja filės dalimi, šįkart oda į viršų. Švelniai suspaudžiame, kad abi dalys gerai susiglaudtų.

Surišame žuvį virvutėmis – ne per stipriai, bet tiek, kad žuvis išlaikytų formą kepimo metu.

Patepame žuvies paviršių Teriyaki padažu – jis suteiks gražią blizgančią plutelę ir papildomo skonio.

Kepimas

Kepame orkaitėje 180°C temperatūroje 30-35 minutes.

Žuvis gatava, kai mėsa tampa šviesiai rožinės spalvos ir lengvai skyla šakute. Neperkepkite – kuprė savaime sausesnė nei lašiša, todėl ypač svarbu jos neperlaikyti orkaitėje.

Patiekimas

Išėmus iš orkaitės, atsargiai nuimame virvutes. Supjaustome kuprę griežinėliais – maždaug 2-3 cm storio. Kiekviename griežinyje bus matomas gražus įdaras.

Pateikiame karštą arba šiltą su:

  • Šviežių daržovių salotomis
  • Bulvių garnyrais
  • Ryžiais
  • Šviežiais žalumynais

Kodėl šis receptas toks geras

Sultingumas garantuotas: Marinatas su citrina ir prieskoniais, o svarbiausia – sūrio ir majonezo įdaras užtikrina, kad net sausesnė kuprė išliks sultinga.

Ekonomiškas: Kuprė kainuoja daug pigiau nei lašiša (apie 10-11 eur/kg), todėl tikrai galima sau leisti pirkti kilogramais.

Efektingas patiekimas: Supjaustytas įdarytas kuprė atrodo labai gražiai ir apetitiškai – tobulas pasirinkimas šventiniam stalui.

Paprastas ruošti: Nors atrodo sudėtingai, receptas iš tikrųjų paprastas ir neužtrunka daug laiko.

Universalus: Tinka tiek kasdienai, tiek šventei.

Baltymai ir nauda: Kuprė turtinga omega-3 riebalų rūgštimis, naudingomis širdžiai ir smegenims.

Patarimai

Atšildymas: Šaldytą kuprę atšildykite šaldytuve per naktį. Galite pamerkti į druskos ir cukraus tirpalą (1 šaukštas druskos + 1 šaukštas cukraus / 1 litras vandens) 30 minučių – taip išsaugosite sultingumą. Tai ypač svarbu kuprės, nes ji sausesnė už lašišą.

Įdaro variacijos: Vietoj krabų lazdelių galite naudoti:

  • Krevetes
  • Lašišos ikrus
  • Špinatų su fetos sūriu
  • Grybus su svogūnais
  • Varškės sūrį su žolelėmis

Prieskoniai: Eksperimentuokite su mėgstamais prieskoniais – tikrai tinka kmynai, čiobreliai, kalabrijos pipiras.

Kepimo popierius: Patepkite popierių šiek tiek aliejaus, kad žuvis neliptų.

Virvutės: Naudokite virtuvinio siūlo, kurį galima kepti. Įprastas siūlas nėra tinkamas!

Tikrinkite pasiruošimą: Jei neužtikrinti, ar žuvis iškepusi, įsmeitkite peilį – jei sultys skaidrios, žuvis gatava. Kuprė geriau šiek tiek neprikepta nei perkepta!

Majonezo svarba: Majonezo įdare nedėkite per mažai – būtent jis padaro sausesnę kuprę sultingą.

Laikymas

Šaldytuve: Iškeptą įdarytą kuprę galite laikyti šaldytuve 2-3 dienas sandariai uždengę.

Šildymas: Pašildykite orkaitėje 150°C apie 10 minučių arba mikrobangų krosnelėje. Nekaitinkite per daug – žuvis gali tapti sausa.

Šviežia: Skaniausia valgyti iškart po kepimo, kol dar šilta.

Kodėl kuprė, o ne lašiša?

Kaina: Kuprė kainuoja beveik perpus pigiau nei lašiša – tikrai galima leisti sau pirkti kilogramais.

Prieinamumas: Kuprę lengva rasti daugelyje Lietuvos parduotuvių ir žuvies turgavietėse.

Laukinė žuvis: Skirtingai nei dauguma lašišų, kuprė yra laukinė žuvis, o ne auginta fermose.

Subtilesnis skonis: Kuprė turi švelnesni, subtilesni skonį nei lašiša, todėl puikiai dera su įdarų ir padažai.

Išvada

Įdaryta kuprė – tai patiekalas, kuris stebina savo paprastumu ir rezultatu. Sultinga žuvis su kremišku įdaru viduje, aromatinga nuo prieskonių ir citrinos – tobulas derinys. O svarbiausia – kainuoja daug pigiau nei lašiša, todėl tikrai galima sau leisti pirkti kilogramais!

Išbandykite šį receptą – ir greičiausiai kuprė taps jūsų nauju favoritu. O svečiai tikrai paprašys dar vieno gabaliuko!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video