Ar geriate kavą? Štai ką mitybos specialistai įspėja apie cukraus kiekį kraujyje (ir kodėl tai svarbu)

coffee s blood sugar effect

Kavos vartojimas tebėra kasdienis milijonų žmonių ritualas, tačiau jos ryšys su cukraus kiekiu kraujyje yra sudėtinga medžiagų apykaitos mįslė. Mitybos specialistai įspėja, kad šio populiaraus gėrimo poveikis gliukozės kiekiui priklauso nuo laiko, virimo būdų ir individualios fiziologijos. Nors kofeinas gali laikinai padidinti atsparumą insulinui, kiti kavoje esantys junginiai gali būti naudingi medžiagų apykaitai ilguoju laikotarpiu. Šių niuansų supratimas ypač svarbus tiems, kurie serga diabetu ar turi medžiagų apykaitos sutrikimų, ir net atsitiktiniai kavos mėgėjai gali nustebti, ką jų rytinis puodelis veikia po paviršiumi.

Kavos poveikio gliukozei kraujyje moksliniai pagrindai

Nors milijonai žmonių mėgaujasi kava dėl jos stimuliuojančio poveikio, jos ryšys su gliukozės kiekio kraujyje reguliavimu yra sudėtingas ir daugialypis. Tyrimai rodo, kad kofeinas gali laikinai padidinti atsparumą insulinui, todėl per trumpą laiką gali padidėti cukraus kiekis kraujyje.

Taip atsitinka todėl, kad kofeinas blokuoja adenozino receptorius ir skatina epinefrino išsiskyrimą, kuris gali slopinti jautrumą insulinui. Tačiau kiti kavoje esantys junginiai, ypač chlorogeninės rūgštys ir magnis, laikui bėgant gali pagerinti gliukozės apykaitą.

Svarbu ir vartojimo laikas. Kavos gėrimas prieš valgį gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje, o kavos gėrimas po valgio gali turėti skirtingą poveikį priklausomai nuo individualių medžiagų apykaitos veiksnių.

Kaip skirtingi kavos ruošimo būdai veikia jūsų medžiagų apykaitos reakciją

Kavos paruošimo būdas daro didelę įtaką jos poveikiui gliukozės kiekiui kraujyje ir bendrai medžiagų apykaitos reakcijai. Gaminant nefiltruotą kavą, pavyzdžiui, french press ir turkišką kavą, lieka daugiau kafestolio ir kahveolio junginių, kurie gali pabloginti jautrumą insulinui ir padidinti cukraus kiekį kraujyje.

Priešingai, filtruojant kavą pašalinama daug šių biologiškai aktyvių junginių, todėl jie mažiau veikia gliukozės apykaitą. Šaltai ruošiamoje kavoje paprastai būna mažiau rūgščių, todėl jos glikeminė reakcija gali būti švelnesnė, palyginti su karštais kavos ruošimo būdais.

Svarbu ir skrudinimo lygis – tamsesniame skrudinime paprastai būna mažiau kofeino, bet daugiau antioksidantų, kurie gali padėti sušvelninti cukraus kiekio kraujyje svyravimus.

Laiko spąstai: laikas, kada geriate, turi didesnę reikšmę, nei manote.

Kada kava patenka į kraują, gali turėti didelę įtaką jos poveikiui gliukozės kiekio kraujyje reguliavimui. Tyrimai rodo, kad kofeino vartojimas prieš valgį, ypač prieš pusryčius, gali 20-50 % padidinti gliukozės šuolius po valgio, palyginti su kavos gėrimu po valgio.

Rytinė kava tuščiu skrandžiu skatina kortizolio gamybą, o tai gali laikinai pabloginti jautrumą insulinui. Kad medžiagų apykaitos reakcija būtų ideali, mitybos specialistai rekomenduoja prieš pirmąjį puodelį palaukti 1-2 valandas po pabudimo ir kavą derinti su daug baltymų turinčiu maistu, kad sumažėtų gliukozės svyravimai.

Cukriniu diabetu ar atsparumu insulinui ser gantys asmenys turėtų ypač atkreipti dėmesį į laiką ir kavos vartojimą atidėti rytmečiui arba ankstyvą popietę.

Juoda ir saldinta kava: Cukraus kiekio kraujyje skirtumai

Kaip kava veikia gliukozės kiekį kraujyje, labai priklauso nuo to, kas lydi kavą jūsų puodelyje. Juoda kava paprastai turi minimalų poveikį cukraus kiekiui kraujyje, nes joje yra nedaug kalorijų ir angliavandenių.

Pridėjus cukraus, aromatizuotų sirupų ar saldintos grietinėlės, ši lygtis labai pasikeičia. Šie priedai gali sukelti staigų gliukozės kiekio kraujyje šuolį, po kurio seka kritimas. Net pienas prideda laktozės – natūralaus cukraus, kuris turi įtakos rodmenims.

Dirbtiniai saldikliai kelia savų komplikacijų – tyrimai rodo, kad jie gali keisti žarnyno bakterijas ir ilgainiui paveikti jautrumą insulinui. Tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, ypač sergantiems cukriniu diabetu ar ankstyvuoju cukriniu diabetu, juoda kava arba nesaldintos alternatyvios rūšys yra saugesnis pasirinkimas.

Stebinantys priedai, kurie didina gliukozės kiekį

Stebinantys priedai, kurie didina gliukozės kiekį

Daugelis kavos mėgėjų nežino apie tam tikrus priedus, kurie smarkiai veikia gliukozės kiekį kraujyje, be akivaizdžių kaltininkų, tokių kaip valgomasis cukrus.

Aromatizuotuose kavos kremuose dažnai yra paslėpto cukraus ir transriebalų, o kai kuriose rūšyse yra iki 5 g cukraus viename valgomajame šaukšte. Vienoje porcijoje karamelės ir vanilės sirupų gali būti 20-30 g cukraus, o plakta grietinėlė prideda ir cukraus, ir riebalų.

Net tokiuose iš pažiūros sveikuose produktuose kaip kokosų pienas ar avižų pienas gali būti pridėtinių cukrų. Į komercinius „chai” ir „mocha” mišinius paprastai įeina aukštos fruktozės kukurūzų sirupas, kuris jautriems žmonėms gali sukelti didesnius gliukozės šuolius nei įprastas cukrus.

Jautrumas kofeinui ir individualūs medžiagų apykaitos skirtumai

Individuali reakcija į kofeiną gali labai skirtis dėl genetinio polinkio ir medžiagų apykaitos veiksnių. Tyrimai rodo, kad dėl genetinių CYP1A2 fermento, kuris metabolizuoja kofeiną, variacijų labai skiriasi kavos junginių perdirbimas.

„Lėtai metabolizuojantys asmenys, pavartoję kofeino, gali patirti ilgalaikį atsparumą insulinui, o greitai metabolizuojantys asmenys kofeiną pašalina greitai ir tai turi minimalų poveikį glikemijai. Kiti veiksniai, darantys įtaką šiam ryšiui, yra amžius, bendra mitybos kokybė, miego režimas ir streso lygis.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai rekomenduoja individualų požiūrį, nes standartinės rekomendacijos gali būti taikomos ne visiems. Savarankiškas gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas išgėrus kavos gali padėti žmonėms suprasti savo unikalų metabolinį atsaką.

Įspėjamieji ženklai, rodantys, kad jūsų kavos gėrimo įpročiai trikdo gliukozės pusiausvyrą

Nepaisant malonių kavos vartojimo aspektų, keli įspėjamieji ženklai gali rodyti, kad asmens įprotis gerti kavą neigiamai veikia gliukozės reguliavimą. Tai padidėjęs troškulys, energijos kritimas išgėrus kavos, dirglumas tarp kavos puodelių, miego sutrikimai ir sunkumai susikaupti. Asmenys taip pat gali pastebėti padidėjusį nerimą, drebulį ar širdies plakimą – visi šie galimi cukraus kiekio kraujyje svyravimų rodikliai.

Jei kava geriama su cukrumi ar saldžiais priedais, šie simptomai gali sustiprėti. Stebint galvos skausmus, kurie pasireiškia praėjus kelioms valandoms po kofeino vartojimo, virškinimo diskomfortą ar nepaaiškinamą nuovargį, galima nustatyti probleminius vartojimo įpročius, kol jie nesukėlė ilgalaikių medžiagų apykaitos komplikacijų.

Strateginiai pokyčiai, kaip vartoti cukraus kiekį kraujyje mažinančią kavą

Kaip kavos mėgėjams išsaugoti malonumą ir kartu sumažinti cukraus kiekio kraujyje sutrikimus? Mitybos specialistai rekomenduoja keletą įrodymais pagrįstų korekcijų.

Pirma, kavos vartojimas po valgio, o ne nevalgius, padeda sušvelninti kofeino poveikį gliukozei. Antra, sumažinus pridėtinių saldiklių kiekį arba pakeitus juos monk vaisiais ar stevija, gaunamas skonis be glikemijos poveikio.

Trečia, cinamonas arba muskato riešutas suteikia natūralaus saldumo ir gali pagerinti jautrumą insulinui. Galiausiai, kavą derinant su baltymais ir sveikaisiais riebalais, sulėtėja įsisavinimas ir sušvelnėja cukraus kiekis kraujyje.

Asmenims, kuriems diagnozuotos ligos, būtina pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl kofeino vartojimo ir gauti individualias rekomendacijas.

Ilgalaikė medžiagų apykaitos sveikata:  kaip suderinti malonumą mėgautis kava ir gliukozės kontrolę

Be trumpalaikių pokyčių, kavos vartojimo ir metabolinės sveikatos ryšys turėtų būti nagrinėjamas per ilgo laikotarpio prizmę. Tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas (1-3 puodeliai per dieną) laikui bėgant gali pagerinti jautrumą insulinui ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką.

Svarbu nuoseklumas. Netaisyklingi vartojimo įpročiai su svyruojančiu kofeino kiekiu gali destabilizuoti gliukozės homeostazę. Tie, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje, turėtų nusistatyti reguliarų kavos gėrimo režimą, pageidautina kavą gerti prieš vidurdienį, kad kuo mažiau sutriktų miegas.

Kavos mėgėjams, turintiems problemų dėl medžiagų apykaitos, būtina reguliariai tikrintis sveikatą. Gliukozės nevalgius ir HbA1c tyrimai suteikia objektyvią grįžtamąją informaciją apie tai, kokią įtaką ilgalaikiam gliukozės reguliavimui turi individualūs kavos vartojimo įpročiai.

Pastaba: šiame straipsnyje pateikta informacija yra bendro pobūdžio ir nepakeičia gydytojo ar registruoto dietologo konsultacijos. Sergantys cukriniu diabetu ar turintys sveikatos sutrikimų turėtų pasitarti su savo sveikatos priežiūros specialistu dėl kavos vartojimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video