Daugelis mano, kad šaldymas prailgina svogūnų galiojimo laiką, tačiau įrodymai rodo priešingą dalyką. Tyrimų aprašymuose pažymima, kad šaltos, drėgnos stalčiaus minkština odą, sulaiko drėgmę ir skatina pelėsių susidarymą. Yra praktiškų saugojimo alternatyvų ir paprastų sprendimų, tačiau įprasti įpročiai išlieka. Toliau nagrinėjama, kodėl šaldytuvai gali pagreitinti gedimą, kaip tinkamai laikyti sveikus arba supjaustytus svogūnus ir kokių klaidų reikėtų vengti – pateikiami praktiniai patarimai, kurie dažnai nustebina namų ūkius.
Kodėl šaldytuvas dažnai kenkia svogūnų saugojimui
Dažnai šaldymas yra žalingas svogūnų laikymui, nes šaldytuvuose yra didelė drėgmė ir prasta oro cirkuliacija – sąlygos, kurios skatina svogūnų minkštėjimą, pelėsių augimą ir puvimą.
Tyrimai rodo, kad susikaupusi drėgmė padidina paviršiaus drėgnumą, leidžiant grybų sporoms sudygti ir plisti tarp svogūnų.
Ribotas oro srautas neleidžia išdžiūti odai, kuri paprastai apsaugo svogūnus, ir pagreitina audinių irimą.
Temperatūros svyravimai dėl atidarytų durelių gali sukelti kondensaciją ir kartais šaldymo pažeidimus.
Tiems, kurie ruošia maistą kitiems, šie veiksniai padidina gedimo riziką ir darbo sąnaudas, susijusias su tikrinimu ir šalinimu.
Objektyvus vertinimas rekomenduoja vengti laikymo šaldytuve dideliais kiekiais ir rinktis aplinką, kurioje drėgmės poveikis yra minimalus, o ventiliacija – maksimalus.
Geriausios vietos laikyti sveikus svogūnus namuose
Daugumoje namų sveiki svogūnai ilgiausiai išsilaiko, kai laikomi tamsoje, vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje, kurioje drėgmės svyravimai yra minimalūs ir išvengiama sąlyčio su etileną gaminančiais vaisiais. Tyrimai rodo, kad geriausios vietos yra sandėliukai, rūsiuose arba šakniavaisių sandėliukai privačiuose namuose; sandėliavimo spintos, rūsiuose arba uždaruose balkonuose butuose.
Oro srautas neturėtų būti trukdomas – pynės, tinkleliai arba grotelės padeda ventiliacijai. Jei yra rūsys, siekite maždaug 0 °C iki +5 °C temperatūros ir stabilios drėgmės. Venkite virtuvių, šaldytuvų ir sandarių konteinerių, kuriuose kaupiasi drėgmė.
Periodinis tikrinimas ir izoliavimas nuo etileno šaltinių sumažina gedimą, užtikrinant patikimą tiekimą namų virtuvėms ir priežiūrai.
Kaip laikyti supjaustytus arba perpus supjaustytus svogūnus keletą dienų
Aptarus idealų visų svogūnų laikymą, dėmesys pereina prie supjaustytų arba perpus supjaustytų svogūnų tvarkymo trumpalaikiam naudojimui. Tyrimai rodo, kad pagrindiniai klausimai yra drėgmės kontrolė ir kvapo prevencija.
Tris ar keturias dienas švelniai patepkite atvirą mėsą riebalais arba aliejumi, kad sulėtintumėte dehidrataciją ir mikrobų patekimą. Svogūną padėkite pjaustytąja puse žemyn ant druskos sluoksnio arba sandariai uždarykite plastiko plėvele arba hermetišku indeliu; tai apribos kvapo perdavimą ir paviršiaus džiūvimą. Laikykite vėsiausioje ir stabiliausioje namų vietoje.
Kasdien tikrinkite ir, jei pastebite minkštėjimą, gleives ar nemalonų kvapą, išmeskite, kad apsaugotumėte kitus.
Paprasti ilgalaikio svogūnų konservavimo metodai
Ilgalaikiam konservavimui geriausiai tinka metodai, kuriuose prioritetas teikiamas oro cirkuliacijai, stabiliai drėgmei ir apsaugai nuo etileno poveikio.
Praktiniai metodai apima supintus džiovintų svogūnų ryšulius, pakabintus vėsioje, tamsioje sandėliuko ar rūsyje, kad būtų užtikrinta maksimalus vėdinimas. Tinkliniai maišeliai arba grotelės dėžės užtikrina panašią oro cirkuliaciją, kai laikomi ne ant grindų.
Lengvai pabarstydami svogūnus milteliais, galite sumažinti paviršiaus puvimo riziką.
Laikomos partijos turėtų būti laikomos atskirai nuo etileną gaminančių vaisių ir reguliariai tikrinamos, kad būtų pašalinti gedantys svogūnai. Šios priemonės prailgina naudojimo laiką be šaldymo, atitinka rūsyje esančią temperatūrą (0–+5 °C), jei tokia yra, ir efektyviai tenkina namų ūkio poreikius.
Dažnos klaidos, dėl kurių svogūnai greičiau genda
Klaidos laikant svogūnus dažnai panaikina tinkamo džiovinimo ir oro cirkuliacijos privalumus, pagreitindamos puvimą ir nuostolius.
Tyrimai atskleidžia dažnas klaidas: svogūnų laikymas drėgnose šaldytuvuose, uždarymas plastikiniuose maišeliuose arba sukrovimas į prastai vėdinamus konteinerius.
Svogūnų laikymas šalia etileną gaminančių vaisių, nesugebėjimas pašalinti pažeistų svogūnų ir periodinių patikrinimų praleidimas skatina gedimą.
Nevalytų laikymo paviršių naudojimas arba drėgnų svogūnų laikymas apeina natūralias apsaugos priemones.
Geros intencijos priemonės, kurios keičia drėgmę arba riboja oro cirkuliaciją, padidina minkštėjimą ir pelėsių susidarymą.
Praktinis aptarnavimas reikalauja izoliacijos, sauso tvarkymo, ventiliacijos ir reguliarių patikrinimų, kad būtų išsaugotas tiekimas kitiems ir sumažintas atliekų kiekis.