Laisvai pridėkite: 5 geriausi prieskoniai imunitetui stiprinti

top five immunity spices

Šaltuoju metų laiku organizmas susiduria su didesniu iššūkiu – virusai ir bakterijos puola iš visų pusių, o imunitetas ne visada spėja atsilaikyti. Daugelis griebiasi vitaminų papildų ar vaistų, tačiau pamiršta, kad virtuvės spintelėje slypi tikri lobiai. Kai kurie prieskoniai naudojami nuo seniausių laikų būtent dėl savo gydomųjų savybių.

Mokslas patvirtina tai, ką mūsų seneliai žinojo intuityviai – tam tikri augaliniai produktai turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stiprina organizmo apsaugą. Jie veikia kaip natūralūs priešuždegiminiai, antioksidaciniai ir antimikrobiniai agentai. Geriausia tai, kad juos galima tiesiog įtraukti į kasdienę mitybą – be jokių receptų ar papildomų išlaidų.

Imbieras – universalus pagalbininkas

Imbieras yra vienas populiariausių ir geriausiai ištirtų prieskonių. Jo šakniastiebiuose gausu eterinių aliejų, vitaminų (C, B1, B2, A) ir mineralų – magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies ir cinko.

Tyrimai rodo, kad imbieras turi priešuždegiminį poveikį, slopina pykinimą, padeda skystinti gleives ir šiek tiek mažina karščiavimą. Jis ypač naudingas peršalimo metu – imbieru pagardinta arbata ne tik šildo, bet ir palengvina simptomus.

Rekomenduojama paros dozė suaugusiems – apie 3–4 gramai. Imbierą galima tarkuoti šviežią į patiekalus ir sriubas arba užsiplikyti arbatą. Tik reikia būti atsargiems tiems, kurie turi virškinimo trakto, inkstų ar širdies problemų, taip pat vartojantiems kraują skystinančius vaistus.

Ciberžolė su juodaisiais pipirais – galingas duetas

Ciberžolė pastaruoju metu sulaukia ypatingo dėmesio dėl kurkumino – medžiagos, kuri pasižymi stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu. Tačiau yra viena problema – organizmas kurkuminą įsisavina labai prastai.

Sprendimas paprastas – derinti ciberžolę su juodaisiais pipirais. Juoduosiuose pipiruose esantis piperinas gali padidinti kurkumino įsisavinimą iki 2000 procentų. Tai vienas įspūdingiausių maisto sąveikos pavyzdžių.

Praktinis patarimas: į patiekalus su ciberžole visada pridėkite šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų ir truputį riebalų – alyvuogių aliejaus ar kokosų pieno. Taip užtikrinsite, kad organizmas gautų maksimalią naudą.

Gvazdikėliai – natūralus antibakterikas

Gvazdikėliai nuo seno naudojami ne tik virtuvėje, bet ir liaudies medicinoje. Juose esantis eugenolis ir kitos fenolio rūgštys slopina bakterijų augimą ir mažina žarnyno spazmus.

Tyrimai rodo, kad gvazdikėliai gali šiek tiek padidinti baltųjų kraujo kūnelių skaičių ir palengvinti virškinimo sutrikimus. Jie puikiai tinka šiltiems gėrimams – arbatai, vyno punšui ar glintveino tipo gėrimams.

Įprastos kulinarinės dozės yra saugios daugumai suaugusiųjų. Tačiau koncentruotų ekstraktų reikėtų vengti nėštumo metu, sergant kepenų ligomis ar vartojant antikoaguliantus.

Salierų sėklos – nepelnytai pamirštas prieskonius

Salierų sėklos – tai prieskonius, kuris Lietuvoje nėra labai populiarus, nors nusipelno daugiau dėmesio. Jose gausu vitamino C, karotenoidų, B grupės vitaminų ir mineralų – kalio, kalcio, fosforo.

Šios sėklos tradiciškai naudojamos kaip pagalbinė priemonė esant sumažėjusiam atsparumui ligoms ir anemijai. Jos palaiko kraujodarą ir antioksidacinę apsaugą.

Salierų sėklas galima malti ir naudoti kaip prieskonį patiekalams pagardinti – jos suteikia savitą, šiek tiek žemišką skonį. Puikiai dera su sriubomis, troškiniais ir daržovių patiekalais.

Sagan-daila – egzotiškas pasirinkimas

Sagan-daila, arba Adamso rododendras, yra augalas, tradiciškai naudojamas Sibiro ir Himalajų liaudies medicinoje. Jo lapuose gausu flavonoidų ir fenolkarboksirūgščių – medžiagų, kurios preliminariuose tyrimuose siejamos su tonizuojančiu poveikiu.

Manoma, kad ši arbata gali palaikyti nuotaiką ir pažintines funkcijas, tačiau moksliniai tyrimai šioje srityje vis dar riboti. Todėl sagan-dailą verta vertinti kaip įdomų papildymą, o ne kaip pagrindinę priemonę.

Vartoti reikėtų atsargiai ir retkarčiais. Dėl galimų sąveikų su vaistais ir toksiškumo vartojant dideles dozes rekomenduojama pasitarti su specialistu.

Kaip įtraukti prieskonius į kasdienybę

Stiprinti imunitetą prieskoniais paprasta – užtenka juos reguliariai naudoti gaminant maistą. Rytinė imbieru ar ciberžole pagardinta arbata, pietums sriuba su gvazdikėliais, vakarienei patiekalas su salierų sėklomis – nedideli pokyčiai, kurie ilgainiui gali duoti apčiuopiamą naudą.

Svarbu prisiminti, kad prieskoniai nėra vaistai ir neturėtų pakeisti medicininės priežiūros. Jei turite lėtinių ligų ar vartojate vaistus, prieš žymiai didinant prieskonių kiekį mityboje verta pasitarti su gydytoju. Tačiau kaip kasdienės mitybos dalis jie gali tapti vertingu sąjungininku palaikant gerą savijautą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video