Mikrobangų krosnelė – vienas dažniausiai naudojamų virtuvės prietaisų, tačiau jos valymas dažnai atidėliojamas. Net jei maistas retai išsitaško, viduje vis tiek kaupiasi kvapai ir riebalų sluoksnis. Yra paprastas būdas, kaip tai išspręsti be jokių cheminių valymo priemonių – tereikia citrinos ir vandens.
Kodėl mikrobangų krosnelė kvepia ir tampa riebi
Kaskart šildant maistą, ant vidinių paviršių nusėda mikroskopinės riebalų lašelės ir smulkios maisto dalelės. Laikui bėgant šie likučiai oksiduojasi ir sukuria lipnią plėvelę, kuri sulaiko nemalonius kvapus.
Šildymo metu aliejai ir maisto molekulės išgaruoja, išsklaidydami aromatus po visą kamerą. Kondensatas nusėda ant lubų, sienų ir sukamojo padėklo, o akytieji sandarikliai bei plyšiai sulaiko dar daugiau nešvarumų.
Susikaupusios medžiagos ne tik mažina švarumo pojūtį, bet gali pakeisti ir vėliau šildomo maisto skonį. Reguliari priežiūra padeda to išvengti.
Kaip citrinų garai valo ir dezodoruoja
Citrinų garų valymas veikia dėl šilumos, garų ir citrinų rūgšties derinio. Įkaitintas vanduo generuoja garus, kurie suminkština išdžiūvusius riebalus. Citrinų rūgštis savo ruožtu emulsuoja lipidus, mažindama paviršiaus įtampą ir palengvindama mechaninį pašalinimą paprastu skudurėliu.
Lakieji organiniai junginiai, atsakingi už nemalonius kvapus, iš dalies išgaruoja kartu su garais ir išsisklaido. Rezultatas – švaresnis ir gaivesnis prietaisas.
Šis metodas yra nebrangus, paprastas ir nereikalauja stiprių cheminių medžiagų. Puikiai tinka kasdienei priežiūrai.
Kepimo soda sunkiau pašalinamiems nešvarumams
Jei citrinų garai neįveikia įsigėrusių, seniai įkepusių riebalų, galima pasitelkti kepimo sodą. Ji sukuria šarminę terpę ir veikia kaip švelnus abrazyvas, padedantis atpalaiduoti lipnius likučius.
Rekomenduojama į mikrobangų krosnelei tinkamą dubenį įpilti vandens iki pusės ir įmaišyti tris šaukštus (apie 45 g) kepimo sodos. Mišinį reikia kaitinti didžiausiu galingumu apie penkias minutes. Susidarę garai suminkština nešvarumus, kuriuos po to lengva nuvalyti minkšta kempine.
Po procedūros patartina palaukti, kol prietaisas atvės, kad išvengtumėte nudegimų. Jei likučiai vis dar matosi, procedūrą galima pakartoti.
Valymo procedūra žingsnis po žingsnio
Pirmiausia įvertinkite nešvarumų lygį. Lengviems kvapams ir nedideliam riebalų sluoksniui pakaks citrinos, o senam, įsigėrusiam purvinumui geriau tiks kepimo soda.
Citrinų metodas: Į karščiui atsparų dubenį supilkite apie 500 ml vandens ir įdėkite perpjautą citriną arba kelis jos gabaliukus. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje didžiausiu galingumu tris minutes. Leiskite garams kondensuotis dar kelias minutes, tada atsargiai išimkite indą. Vidų nuvalykite drėgna minkšta kempine.
Kepimo sodos metodas: Dubenį iki pusės užpildykite vandeniu ir įmaišykite tris šaukštus kepimo sodos. Kaitinkite didžiausiu galingumu penkias minutes. Po to palaukite, kol garai nusės, ir nuvalykite vidų kempine.
Saugos patarimai ir procedūros dažnumas
Po kaitinimo visada palaukite bent kelias minutes, kol garai nusės ir indas šiek tiek atvės. Išimdami dubenį naudokite karščiui atsparias pirštines arba storą virtuvės rankšluostį.
Niekada nenaudokite metalinių ar mikrobangų krosnelei netinkamų indų. Venkite abrazyvinių kempinių ar šiurkščių valymo priemonių, kurios gali subraižyti paviršių.
Valymo dažnumas priklauso nuo naudojimo intensyvumo. Jei mikrobangų krosnelė naudojama kasdien, pakanka profilaktinio valymo kas savaitę ar dvi. Po stipraus ištaškymo procedūrą verta atlikti iš karto.
Reguliari priežiūra užtikrina, kad prietaisas išliks švarus, be kvapų ir tarnaus ilgai.





