Kodėl kepti patiekalai nebesugers aliejaus: 7 paprastos gudrybės virtuvėje

Bulviniai blynai, kotletai ir kepsniai gali būti traškūs ir skanūs be perteklinio riebumo. Paprasti virtuvės triukai, kurie padės sumažinti aliejaus kiekį patiekaluose.

Kodėl keptų patiekalų riebumas daugeliui kelia susirūpinimą

Daugelis šeimininkių atsisako kepti produktus dėl per didelio riebumo. Juk kepant keptuvėje bulviniai blynai, kotletai ar kepsniai linkę sugerti daugiau aliejaus nei reikia. Pernelyg riebus maistas ne tik apkrauna skrandį, bet ir prideda nebūtinų kalorijų, blogina patiekalų skonį.

Tačiau šio nemalonumo galima išvengti – ir tam nereikia nei brangių prietaisų, nei specialių ingredientų. Pakanka žinoti kelias paprastas gudrybes, kurias patyrę kulinarai naudoja kasdien.

Bendrieji principai, kaip sumažinti aliejaus absorbciją

Prieš pereina nt prie konkrečių patiekalų, išsiaiškinkime pagrindines taisykles, kurios galioja visiems kepimiems:

1. Įkauskite aliejų iki tinkamos temperatūros

Kodėl tai svarbu: Kai aliejus per šaltas, maistas lėčiau kepa ir per tą laiką spėja įsigėrti daug riebalų. Kai aliejus per karštas – maistas apskrunda iš išorės, bet viduje lieka žalias.

Kaip patikrinti temperatūrą:

  • Įmeskite mažą duonos gabaliukę – jis turėtų burbuliuoti ir greitai apskrusti (per 10-15 sekundžių)
  • Įlašinkite lašelį vandens – turėtų sušnypšti
  • Naudokite virtuvės termometrą – ideali temperatūra kepimui yra 170-180°C

2. Nusausinkite produktus prieš kepant

Perteklinis vanduo ant produkto paviršiaus:

  • Sumažina aliejaus temperatūrą
  • Sukelia aptaškymą
  • Skatina aliejaus absorpciją

Ką daryti: Visada nusausinkite mėsą, žuvį ar daržoves popieriniu rankšluosčiu prieš dedant į keptuvę.

3. Sudėkite kepinius ant popierinių rankšluosčių

Šis paprastas veiksmas:

  • Sugerbia riebalų perteklių nuo paviršiaus
  • Padeda išlaikyti traškumą (sugeria ne tik riebalus, bet ir drėgmę)
  • Sumažina galutinį riebumo pojūtį

Patarimas: Naudokite kelis sluoksnius popierinių rankšluosčių ar nebalintos medžiagos servetėlę.

4. Neperkraukite keptuvės

Kai sudedama per daug gaminių vienu metu:

  • Kritakritiška aliejaus temperatūra
  • Produktai pradeda troškintis vietoj kepimo
  • Išsiskiria daug drėgmės
  • Maistas sugerbia daugiau aliejaus

Taisyklė: Tarp kepinių turėtų likti bent 2-3 cm tarpai.

Bulviniai blynai – kaip kepti, kad nebūtų riebesni

Bulviniai blynai ypač linkę sugerti riebalus, nes jų tešla yra drėgna ir poringos tekstūros. Štai kaip to išvengti:

Gudrybė nr. 1: Pridėkite acto

Kulinarijos technologai rekomenduoja įpilti šiek tiek acto į blynų mišinį – taip kepant jie sugers daug mažiau aliejaus nei įprastai.

Kiek dėti: 1 valgomasis šaukštas acto (9%) 1 kg bulvių tarkių

Papildoma nauda: Actas taip pat neleidžia tešlai patamsėti, jei blynų nekepate iš karto.

Gudrybė nr. 2: Kruopščiai nuspauskite skystį

Reikia nuspauskti tarkius ir susidariusias sultis nupilti – kuo mažiau drėgmės, tuo mažiau aliejaus sugeria blynai.

Kaip daryti:

  • Sutarkuotus bulvius sudėkite į kiaurasamtį
  • Stipriai suspaskite rankomis ar padėkite sunkesnį daiktą ant viršaus
  • Nupilkite susidariusį skystį

Gudrybė nr. 3: Kepkite dideliame aliejaus kiekyje

Kai kepame mažame aliejaus kiekyje, aliejus įsigeria į blynus. Kuo daugiau aliejaus, tuo tolygesnis kepimas ir tuo mažiau aliejaus įsigeria į blyną.

Paradoksas: Atrodo, kad naudojant daugiau aliejaus, blynai turėtų būti riebesni, bet iš tiesų vyksta priešingai.

Paaiškinimas: Kai blynas „maudosi” aliejuje kaip spurgos, jis apskrunda iš visų pusių greitai, o greitai susiformavusi plutelė neleidžia aliejui įsigėrti į vidų.

Gudrybė nr. 4: Dėkite tik į įkaitintą aliejų

Bulvių mišinį dėkite tik į jau įkaitintą aliejų. Jei jis bus per šaltas, blynai gers aliejų ir bus riebesni.

Gudrybė nr. 5: Mažiau miltų, daugiau kiaušinių

  • Miltai – kuo jų mažiau, tuo geriau. Jie sugeria aliejų kaip kempinė
  • Kiaušinai – papildomas kiaušinis padeda blynams tapti traškesniais

Gudrybė nr. 6: Kepkite orkaitėje

Alternatyva keptuvei – bulvinių blynų kepimas orkaitėje leidžia sumažinti naudojamo aliejaus kiekį, o blynai tampa traškūs išorėje ir minkšti viduje.

Kaip kepti:

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200°C
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi
  • Labai plonu sluoksniu aptepkite aliejumi
  • Kepkite 10 min., apverskite, dar 10 min.

Kotletai – kaip paruošti, kad nebūtų riebesni

Kotletai taip pat gali būti lengvesni ir mažiau riebūs, jei žinosite kelis patarimus:

Paruošimo etape

1. Pridėkite daržovių į faršą

Į maltą mėsą įdėkite:

  • Tarkuotų bulvių (apie 1 bulvę 500 g mėsos)
  • Tarkuotų morkų
  • Virto ryžių (2-3 šaukštus)
  • Tarkuoto kopūsto

Nauda: Daržovės absorbuoja dalį riebalų iš mėsos ir sumažina bendrą kotletų riebumą.

2. Pridėkite skaldyto ledo

Neįprastas, bet efektyvus triukas – į faršo masę įberti skaldyto ledo saują, kad kotletai iškeptų sultingesni, bet ne riebesni.

3. Mušti ne faršą, bet masę

Mušant mėsos masę, ji prisisotina deguonies ir tampa puresnė, minkštesnė, joje lieka mažiau riebalų.

Kaip daryti: Paimkite paruoštą kotletų masę ir keliolika kartų meskite ją į indą ar ant stalo.

Kepimo metu

1. Naudokite keptuvę su neprilimpančia danga

Tokiai keptuvei reikia kur kas mažiau aliejaus – pakanka tik lengvai aptepti.

2. Kepkite ant nedidelio aliejaus kiekio

Jei kotletai iš riebesnės mėsos (kiaulienos, ėrienos), pradžioje įpilkite labai nedaug riebalų – kotletai patys atleis riebalus kepimo metu.

3. Baigti kepimą orkaitėje

Galite kotletus pradėti kepti keptuvėje (tik apkepti), o baigti orkaitėje:

  • Sumažinamas aliejaus kiekis
  • Kotletai išlieka sultingi
  • Nereikia sukiotis prie viryklės

4. Troškinkite padažuose

Vietoj ilgo kepimo aliejuje, gaukite plikyti kotletus apkepkite ir toliau troškinkite pomidorų, grietinės ar kitame padažuose.

Mėsos kepsniai – kaip kepti su mažiau riebalų

Kepsniai taip pat gali būti paruošti mažiau riebiai:

1. Pašalinkite matomas riebalus

Prieš kepant, nupjaukite matomas riebalų juosteles. Jas galite panaudoti keptuvės aptepimui – tai sveikesnis variantas nei aliejus.

2. Naudokite neprilimpančią keptuvę

Jei turite nelimpančią keptuvę, mėsą joje galite sėkmingai iškepti nepridėdami riebalų arba naudodami labai nedaug.

3. Nusausinkite mėsą

Prieš kepant, gerai nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu. Tai padės:

  • Greičiau susiformuoti platelei
  • Sumažinti aliejaus absorpciją
  • Geriau apskrusti

4. Kepkite grilio keptuvėje

Grilio keptuvė turi iškilias griovelių linijas, todėl mėsa turėja mažesnį kontaktą su riebalais – perteklius nuteka į giliausius taškus.

5. Baigę kepti, padėkite ant rankšluosčio

Iškepus kepsnį, padėkite jį ant popierinio rankšluosčio 1-2 minutėms – tai leis pertekliams riebalams pasisekti.

Universalios alternatyvos kepimui keptuvėje

Jei norite visiškai išvengti aliejaus naudojimo, išbandykite šiuos būdus:

Orkaitės kepimas

Privalumai:

  • Beveik nenaudojamas aliejus
  • Nereikia stovėti prie viryklės
  • Tolygus kepimas

Kaip: Produktus dėkite ant kepimo skardos su popieriumi, lengvai aptepkite aliejumi šepetėliu.

Oro friturinės naudojimas

Oro friturinė – puikus įrenginys tiems, kurie nori trapios plutelės be pasinėrimo į aliejų:

  • Naudoja karštą orą vietoj aliejaus
  • Produktai traškūs, bet sveikesni
  • Sumažina aliejaus kiekį iki 80%

Kepimas garuose

Ypač tinka kotletams:

  • Riebalai nuteka į vandenį
  • Gaminiai lieka dietiniai
  • Išsaugoma daugiau maistinių medžiagų

Grotelių ar grilio naudojimas

Lauko griliavimas ar grotelės orkaitėje:

  • Leidžia riebalams nutekėti
  • Suteikia rūkytą aro matą
  • Nereikia papildomo aliejaus

Dažniausios klaidos, dėl kurių maistas tampa riebus

Klaida #1: Įpilamas aliejus į šaltą keptuvę

Kai aliejus kaitinamas kartu su šalta keptuve, jis netolygiai įkaista ir produktai neapskrunda – tik įsigeria aliejaus.

Klaida #2: Per dažnas produktų verčiojimas

Kaskart apverčiant, ardoma susiformavusi plutelė, maistas neapskrunda ir sugerbia daugiau aliejaus.

Klaida #3: Įpilama nauja porcija aliejaus po kiekvienos dalies

Naudojant tą patį gerai įkaitintą aliejų, produktai sugerbs mažiau riebalų nei kaskart pilant naują.

Klaida #4: Uždengimas dangčiu per anksti

Jei uždengsite keptuvę, kol neprasiformavo plutelė, susidariusi drėgmė padarys maistą mirksią ir riebų.

Klaida #5: Perteklinis aliejaus kiekis

Paradoksaliai, bet kartais per daug aliejaus (kai jis sėdina keptuvėje, o nepakanka pagrįsti produktą) skatina absorpciją.

Pagrindiniai patarimai santraukoje

Bulviniams blynams:

  1. Pridėkite 1 š. acto į mišinį
  2. Gerai nuspauskite sultis
  3. Kepkite dideliame aliejaus kiekyje arba orkaitėje
  4. Dėkite tik į įkaitintą aliejų
  5. Iškart sudėkite ant rankšluosčių

Kotletams:

  1. Į faršą įmaišykite daržovių ar ryžių
  2. Mušti paruoštą masę
  3. Naudokite neprilimpančią keptuvę
  4. Kepkite ant nedidelio aliejaus kiekio
  5. Baigti kepimą orkaitėje

Kepsniams:

  1. Pašalinkite matomus riebalus
  2. Nusausinkite mėsą
  3. Kepkite neprilimpančioje ar grilio keptuvėje
  4. Padėkite ant rankšluosčių

Visiems:

  • Įkaitinkite aliejų iki tinkamos temperatūros
  • Nusausinkite produktus prieš kepant
  • Neperkraukite keptuvės
  • Naudokite popieri nius rankšluosčius po kepimo

Kodėl verta stengtis sumažinti riebalus

Sumažinus aliejaus kiekį keptame maiste:

  • Patiekalai lengvesni – ne tokie sunkūs skrandžiui
  • Mažiau kalorijų – svarbu tiems, kurie skaičiuoja kalorinį vertę
  • Ryškesnis skonis – kai produktas ne riebus, lengviau pajusti tikrąjį skonį
  • Traškesnė plutelė – pertekliniai riebalai daro plutelę lipnią, o ne traškią
  • Sveikatai naudinga – mažiau kenksmingų transriebalų, kurie susidaro kepant

Ką prisiminti

Neperdėkite su aliejaus taupymu – visiškai be riebalų kepti irgi nėra gerai. Tikslas – rasti balansą, kai produktai:

  • Gražiai apskrundą
  • Išlieka sultingi
  • Nesugerbia perteklinio aliejaus kiekio
  • Turi malonų skonį

Išbandykite šias gudrybes paeiliui ir pamatysite, kad kepti patiekalai gali būti ir skanūs, ir ne riebūs. Svarbiausiai – nestenkite stebėti kepimo proceso ir laiku reaguoti į tai, kaip produktai kepa.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video