Būtina šaltam laikotarpiui: 9 konservuoti maisto produktai, kuriuos verta laikyti žiemą

Konservuoti produktai – ne tik ekonomiškas, bet ir sveikas sprendimas šaltajam sezonui. Tinkamai parinkti konservai užtikrina subalansuotą mitybą net elektros pertraukimų metu.

Kodėl konservuoti produktai svarbūs žiemą

Šaltuoju metų laiku mūsų organizmas reikalauja daugiau energijos ir maistingų medžiagų. Konservuoti produktai – puikus sprendimas, nes:

  • Ilgai išsilaiko – iki 2-5 metų
  • Nereikalauja šaldytuvo – taupo elektrą
  • Paruošti vartoti – sutaupo laiką
  • Ekonomiški – pigiau nei švieži žiemą
  • Maistingi – išsaugo vitaminus ir mineralus

9 būtini konservuoti produktai žiemai

1. Konservuotas tunas ir lašiša

Kodėl verta:

  • 25 g baltymų 100 g produkto
  • Omega-3 riebalų rūgštys
  • Vitaminas D (ypač svarbu žiemą)
  • Paruošta per 5 minutes

Kaip rinktis:

  • Geriau savo sultyse, ne aliejuje
  • Be pridėtinės druskos
  • Stambiais gabalais, ne paštetas

Naudojimo būdai:

  • Sumuštiniai ir salotos
  • Makaronai su tunu
  • Žuvies kotletai
  • Tiesiai iš skardinės su duona

2. Konservuotos sardinės

Nauda:

  • Kalcio šaltinis (su kaulais)
  • Vitaminas B12 nervų sistemai
  • Pigiau nei lašiša
  • Omega-3 koncentratas

Patarimai:

  • Rinkitės natūraliame padaže
  • Vengti su daug prieskonių (slepia druską)
  • Su citrina – geriausias variantas

Receptų idėjos:

  • Sardinių pasta sumuštiniams
  • Salotos su sardinėmis
  • Tiesiai ant duonos su svogūnais

3. Konservuotos pupelės

Rūšys ir nauda:

  • Juodosios – geležies šaltinis
  • Baltosios – universalios
  • Raudonosios – antioksidantai
  • Avinžirniai – baltymai veganams

Privalumai:

  • 8-9 g baltymų/100 g
  • Skaidulų šaltinis
  • Ilgai sotina
  • B grupės vitaminai

Panaudojimas:

  • Pupelių sriuba
  • Hummusas
  • Salotos
  • Troškiniai

4. Konservuotos daržovės

Geriausi variantai:

  • Pomidorai (savo sultyse)
  • Kukurūzai
  • Žirneliai
  • Šparaginės pupelės
  • Burokėliai

Ką rinktis:

  • Be pridėtinio cukraus
  • Mažai druskos (<400 mg/100 g)
  • Savo sultyse
  • Be konservantų

Lietuviški variantai:

  • Rauginti kopūstai
  • Marinuoti agurkai
  • Naminė adžika
  • Pomidorų pasta

5. Konservuoti vaisiai

Sveikiausi pasirinkimai:

  • Ananasai savo sultyse
  • Persikai vandenyje
  • Kriaušės be cukraus
  • Obuolių tyrė

Ko vengti:

  • Vaisių kokteilis sirupe
  • Su pridėtiniu cukrumi
  • Dirbtiniais dažikliais

Naudojimas:

  • Desertai
  • Pusryčių papildas
  • Užkandis vaikams
  • Pyrago įdaras

6. Riešutų mišiniai

Maistingiausi:

  • Graikiniai riešutai (omega-3)
  • Migdolai (magnis)
  • Lazdyno riešutai (vitaminas E)
  • Žemės riešutai (baltymai)

Laikymo patarimai:

  • Sandariai uždarytame inde
  • Vėsioje, sausoje vietoje
  • Iki 6 mėnesių
  • Šaldiklyje – iki metų

7. Ilgo galiojimo pieno produktai

Variantai:

  • UHT pienas (6 mėn.)
  • Kondensuotas pienas
  • Kokosų pienas
  • Augaliniai „pienai”

Privalumai:

  • Kalcio šaltinis
  • Baltymai
  • Nereikia šaldytuvo
  • Universalus naudojimas

8. Sriubos skardinėse

Geriausi pasirinkimai:

  • Daržovių sriuba (<500 mg druskos)
  • Pupelių sriuba
  • Pomidorų sriuba
  • Žirnių sriuba

Patarimai:

  • Skaitykite etiketes
  • Vengti su daug natrio
  • Papildyti šviežiomis daržovėmis

9. Pilno grūdo produktai

Ilgai išsilaikantys:

  • Pilno grūdo duona (užšaldyta)
  • Avižiniai dribsniai
  • Grikiškiai
  • Krekeriai
  • Makaronai

Laikymas:

  • Sandariai uždaryti
  • Sausoje vietoje
  • Duoną galima užšaldyti

Konservų laikymo taisyklės

Temperatūra: 10-21°C Vieta: Sausa, tamsi Trukmė: 2-5 metai (pagal etiketę) Po atidarymo: 2-3 dienos šaldytuve

Savaitės meniu iš konservų

Pirmadienis: Tuno salotos Antradienis: Pupelių sriuba Trečiadienis: Sardinių sumuštiniai Ketvirtadienis: Daržovių troškinys Penktadienis: Konservuotų vaisių desertas Šeštadienis: Avinžirnių hummusas Sekmadienis: Pomidorų sriuba

Ekonomija

Vidutinės kainos:

  • Tunas: 2-3 €/skardinė
  • Pupelės: 0,80-1,20 €
  • Daržovės: 1-2 €
  • Vaisiai: 1,50-2,50 €

Mėnesio atsargos 1 žmogui: ~30-40 €

Mitybinė vertė

Konservuoti produktai išsaugo:

  • 60-80% vitaminų
  • 90% baltymų
  • 95% mineralų
  • 100% skaidulų

Kada konservai netinka

Nemeskite, jei:

  • Skardinė išsipūtusi
  • Matosi rūdys viduje
  • Keistas kvapas
  • Pakitusi spalva
  • Praėjęs galiojimas >2 metai

Patarimai taupantiems

  1. Pirkite didesnėmis pakuotėmis
  2. Sekite akcijas rudenį
  3. Gaminkite patys (marinuoti agurkai, uogienės)
  4. Derinkite su šviežiais produktais
  5. Planuokite meniu savaitei

Išvada

Konservuoti produktai – ne tik atsargos „juodai dienai”, bet ir puikus būdas taupyti laiką ir pinigus žiemą. Tinkamai parinkti konservai užtikrina subalansuotą mitybą, tiekia būtinus vitaminus ir mineralus.

Turėdami namie šiuos 9 produktus, visada būsite pasiruošę greitai ir sveikai pavalgyti. Svarbiausia – rinktis kokybiškus produktus be perteklinės druskos ir cukraus. Investuokite į konservų atsargas rudenį – žiemą būsite sotūs ir sveiki!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video